Hlavní obsah

Kvitová, Strýcová i daviscupový tým se chystají na Spartu

Mezinárodní tenisová sezona je kvůli koronaviru přerušená a obnovení je nejisté, ale tuzemská špička půjde do akce. Český tenisový svaz připravil na rozehrání seriál, který zahájí turnajem O pohár prezidenta ČTS a účast na pražské Spartě přislíbili Petra Kvitová, Barbora Strýcová a kompletní daviscupový tým v čele s Jiřím Veselým. Hrát se má od 26. do 28. května.

Foto: Sport.cz

Vítězné gesto Petry Kvitové - ilustrační foto.

Článek

Turnaj se uskuteční bez veřejnosti, ale bude přenášen v televizi a na streamech, takže fanoušci o duely nepřijdou. Organizátoři jsou připraveni dbát na pravidla a omezení ohledně šíření nemoci covid-19. "Areál bude uzavřen a budou zde jen hráči, jejich týmy a rozhodčí, abychom splnili nařízení vlády," řekl ČTK ředitel turnaje David Trunda.

Podle jeho slov už účast ve dvouhře žen potvrdily dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová, Strýcová, Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. "Bude dobré mít zase nějaký adrenalin a být s lidmi okolo," řekla Kvitová ČTK minulý týden.

Na osm startujících by je mohly doplnit světová trojka Karolína Plíšková, její sestra Kristýna, loňská finalistka Roland Garros Markéta Vondroušová nebo další z domácích hvězd Karolína Muchová. "Čekáme na jejich vyjádření," řekl Trunda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká tenistka Karolína Muchová po finále tenisového turnaje J&T Banka Prague Open.

Obsazení dávali do kupy kapitáni týmových reprezentací - ženský turnaj fedcupový lodivod Petr Pála a muže daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil. Tomu potvrdili start Veselý i celý výběr z úspěšné kvalifikace na Slovensku Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva a Jonáš Forejtek. Ty doplní Tomáš Machač, Michael Vrbenský a Jiří Lehečka.

Hrát se bude klasicky v pavouku, ženy na dvorci s tvrdým povrchem a muži na antuce. Každý účastník obdrží za start 50 tisíc korun, z kterých může část nebo celou sumu věnovat na charitu a výsledný šek svaz předá na boj proti koronaviru.

Foto: Sport.cz

Jiří Veselý při daviscupové baráži v Haagu.

Projekt už před měsícem avizoval šéf svazu Ivo Kaderka. "Bude to první silný signál, že se český tenis vrací. Soutěžní zápasy se nedají v přípravě nijak stoprocentně nahradit. A přitom jsou pro návrat na turnaje tak důležité," uvedl.

Na zahajovací turnaj ve Stromovce navážou turnaje O trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta vždy pro 16 hráčů a hráček. Začít se má ve Starých Splavech 22. června a plán je až do začátku prosince. Pod širým nebem na antuce se bude hrát v Prostějově, Liberci, Ostravě, Přerově, na pražské Štvanici a na Spojích. Následovat by měla halová část, ale pokud se rozběhne světová sezona, seriál bude ukončen.

Každý turnaj bude mít dotaci 980 tisíc korun, z které vítěz získá 150 tisíc. "Je to forma podpory hráčům z nižších pater, aby si v době krize něco vydělali. Kdyby se půl roku nehrál tenis, bojovali by o holý život," uvedl Kaderka.

Reklama

Související témata: