Hlavní obsah

Tenisové miliony, zlatá socha i světoznámý parfém. Půvabná hvězda slaví

Buenos Aires/Praha

Její souboje se Steffi Grafovou patřily v dekádě po roce 1985 k tomu nejlepšímu, co mohli diváci v ženském tenisu vidět. Argentinská tenistka Gabriela Sabatiniová, která se narodila přesně před padesáti lety, ve své době nejen kralovala kurtům, ale také dokázala uspět ve světě obchodu s vlastní značkou parfémů. Dnes žije střídavě v rodné Argentině, na Floridě a také ve Švýcarsku. A ráda přispěje komentářem k tenisu, třeba v poslední době ji zaujala Australanka Ashley Bartyová.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá vynikající tenistka Gabriela Sabatiniová slaví významné jubileum.

Článek

Pamatujete? S fenomenální Grafovou sehrála půvabná rodačka z Buenos Aires čtyři desítky zápasů, ve kterých 29krát zvítězila Němka, utkání provázelo zvláštní napětí, rivalita se ale časem změnila v přátelství, sehrály i řadu exhibic. "Díky ní jsem se stala mnohem lepší tenistkou. V soukromí je Steffi skvělá, určitě mi poradí, jaké to je, když je člověku padesát," svěřila se loni s úsměvem švýcarským novinářům.

Sabatiniová patřila k největším tenisovým talentům své generace, první mezinárodní úspěchy sklízela jako velmi mladá. Už v 15 letech se dostala do semifinále French Open, kde podlehla Chris Evertové, ve stejném roce pak dosáhla na první turnajové vítězství v Tokiu. Cestu na absolutní vrchol jí přitom po většinu kariéry blokovala Grafová. I kvůli ní nikdy nevystoupala výše než na třetí příčku žebříčku WTA, mezi 27 tituly se pak skví jediný grandslamový (US Open 1990).

Foto: Profimedia.cz

Při charitativní exhibici v roce 2009 s Martinou Navrátilovou.

Sabatiniová byla nejspíše první modelkou z řad tenistek a prošlapala cestu, kterou se později vydaly i Anna Kurnikovová či Maria Šarapovová. Stříbrná medailistka z olympiády 1988, která ukončila kariéru v pouhých 26 letech, si díky tenisu přišla na necelých devět milionů dolarů, mnohem více pak vydělala na svém parfému, jehož značka dnes již platí za klasiku na trhu. V roce 2006 byla uvedena do tenisové Síně slávy, v rodné Argentině se dočkala zlaté sochy, kousek od podobizny Lionela Messiho.

Foto: Profimedia.cz

Socha Gabriely Sabatiniové v rodné Argentině.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori