Hlavní obsah

Turnaj mistrů: Štěpánek prohrál i se Simonem, Federer titul neobhájí

Český tenista Radek Štěpánek, který do Turnaje mistrů naskočil z pozice náhradníka, ve svém posledním zápase v Šanghaji prohrál s Francouzem Gillesem Simonem po setech 1:6 a 4:6. Poslední místo v semifinále zaujal právě Gilles Simon. Rozhodla o tom páteční výhra Andyho Murrayho nad Švýcarem Rogerem Federerem 4:6, 7:6 a 7:5. Obhájce titulu Federer tak do semifinále nepostoupil.

Článek

Štěpánek, který se těsně před zápasem dočkal svého vybavení, vstoupil do zápasu stejně jako v úvodním zápase s Rogerem Federerem - hned své první podání ztratil. Ve druhém gamu si totiž Francouz vypracoval hned tři možnosti na proražení Štěpánkova podání v řadě a první se mu podařilo využít, když míček ze Štěpánkovy rakety skončil v síti. Následující hru získal Simon, který se na turnaji objevil až jako náhrada za zraněného Španěla Rafaela Nadala, čistou hrou.

Štěpánkovi se ani v následujících výměnách příliš nedařilo. V šesté hře musel čelit dalším dvěma brejkbolům a po autu rodáka z Karviné ztratil už druhý servis v prvním setu. Simon poté bez problému dovedl set do vítězného konce.

Simon přehrával Štěpánka od základní čáry

Ani do druhého dějství nevstoupil Štěpánek podařeně. V úvodní hře musel čelit dalšímu nebezpečí ztráty svého servisu. O ten přišel, když zahrál dvojchybu. Francouz i nadále přehrával českého hráče, rozdíl byl patrný zejména při výměnách ze základní čáry. Simon si vytvářel přesnými tvrdými údery dobrou pozici a častokrát donutil třicetiletého Čecha k nevynuceným chybám. V průběhu celého druhého setu se častěji bojovalo o Štěpánkův servis, ten si ho ale nakonec dokázal udržet. Přesto Francouzi stačil jeden brejk k tomu, aby druhý set a zápas dovedl do vítězného konce.

Štěpánek si za účast na posledním turnaji sezóny vydělal 100 000 dolarů.

Murray zavřel Federerovi dveře do semifinále

Začátek zápasu mezi Andy Murraym a Rogerem Federerem patřil skotskému tenistovi. Přesto to byl on, kdo jako první přišel o svůj servis. Ve třetím gamu si Federer vybojoval tři brejkboly v řadě a hned první využil po autu Murrayho. Čtvrtý hráč světa ale v následující hře dokázal vyrovnat, když se Federer dopustil chyby z bekhendu. Rozhodnutí přišlo za stavu 4:5 při servisu Murrayho. Při tom si Federer vydobyl tři šance na prolomení Skotova podání, hned první využil a vyhrál první set 6:4.

Druhý set měl zcela jiný průběh. Tentokrát to byl Murray, kdo získal jako první servis soupeře. A to hned dvakrát. Zvrat druhého dějství přišel v osmé hře, v níž podával jednadvacetiletý Skot na vítězství v setu. Vše nasvědčovalo tomu, že o vítězi nakonec bude muset rozhodnout třetí sada, Murray však ani jeden ze svých dvou setbolů nevyužil a vzápětí o svůj servis přišel. To povzbudilo švýcarského tenistu, který vyhrál i další dvě hry. Set tak došel do tie-breaku. V tom byl úspěšnější Murray a sadu přece jen získal.

Před začátkem třetího setu se opět ozvala Federerova záda, kvůli nimž se odhlásil z turnaje v Paříži, a světový tenista číslo dvě musel být ošetřen. Během posledního dějství si oba tenisté dvakrát prolomili servisy. V desáté hře Murray zaútočil a v dramatickém gamu si vybojoval sedm mečbolů, Švýcar ale všechny odvrátil a zůstal ve hře. Ve dvanáctém gamu si však Skot vypracoval další mečbol a na osmý pokus dotáhl zápas do vítězného konce.

Z Červené skupiny tak postupují Andy Murray a Gilles Simone. Ze Zlaté skupiny pokračují v turnaji Novak Djokovič a Nikolaj Davyděnko.

Semifinálové dvojice
Murray - Davyděnko (Rus.), Djokovič (Srb.) - Simon.
Turnaj mistrů
Dvouhra - Červená skupina:
Simon (Fr.) - Štěpánek (ČR) 6:1, 6:4, Murray (Brit.) - Federer (Švýc.) 4:6, 7:6 (7:3), 7:5.
Konečná tabulka
1.Murray33043:346:2
2.Simon32134:304:3
3.Federer31243:444:4
4.Štěpánek20215:250:4
5.Roddick (USA)10111:131:2
Pozn.: Roddick z turnaje kvůli zranění odstoupil.

Reklama

Související témata: