Hlavní obsah

Porazil Federera, pak přišlo peklo! Krádeže a drogy zničily supertalent

Peklo místo tenisového nebe. Měla ho čekat fantastická kariéra. Aby ne, vždyť dokázal vyhrát i nad hvězdným Rogerem Federerem. Realita vypadala úplně jinak. Srbský tenista Nikola Gnjatovič to dotáhl nakonec jen na 759. místo na světě. „Porazil jsem Federera, jenže pak přišel heroin," přiznává nyní čtyřicetiletý chlapík, jak místo mezi hvězdami skončil na dně.

Foto: Sport.cz

Roger Federer nazažíval jednoduché chvíle

Článek

Otec superstar Novaka Djokoviče tvrdí, že kdyby šlo všechno normálně, měl Gnjatovič našlápnuto k vládě nad tenisovým světem. A názor nezmění ani tehdy, když přijde řeč na jeho syna, který patří mezi největší hvězdy. „Nikdy jsem neviděl větší talent, než byl on," prohlašuje přesvědčivě Srdjan Djokovič.

Jenže moc fanoušků hráče, který měl v devadesátých letech našlápnuto k hvězdné budoucnosti, nezná. „Nikola kdo? Gnjatovič?" neskrývají překvapení, když padne dotaz na pro ně neznámé jméno. Bývalo to ale jinak. V juniorské kategorii vyhrál nad Maratem Safinem či třeba Fernandem Gonzalezem, dvakrát reprezentoval Srbsko v Davis Cupu. Experti se těšili, že Srbsku vyrůstá budoucí král grandslamových turnajů.

Vrcholem pro Gnjatoviče byla výhra nad Rogerem Federerem. „Trénoval jsem s ním během mistrovství Evropy v Klostersu. Vedl jsem 3:1, Roger byl hodně temperamentní. Ani jsem zápas nedohráli. Odešel z kurtu, aniž by se rozloučil," vzpomínal nyní čtyřicetiletý Srb v rozhovoru pro HappyTV na jeden z největších zážitků.

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Nikola Gnjatovič patřil k největším talentům, jeho kariéru však zabrzdily drogy.

Hvězdné budoucnosti se nedočkal. Na světovém žebříčku se dostal nejvýše na 759. místo a tenisem si vydělal 3966 dolarů. Kariéru hvězdičky totiž zabrzdily drogy. „Heroin jsem si vzal poprvé, když mi bylo jednadvacet. Pak začalo peklo. Kvůli drogám jsem kradl, měl jsem dluhy. Můj život byl totální chaos. Více než desetkrát jsem skončil v léčebně," svěřil se nyní Gnjatovič s tím, že jej do drogového bahna údajně stáhl kamarád.

„Teď už jsem tři roky čistý," přesvědčuje své okolí. Ale minulost se za ním táhne jako stín. Snaží se pracovat jako trenér, do cesty se mu ale staví problémy spojené s peklem, kterým prošel. „Bývalí kolegové říkají rodičům dětí, které trénuji, že jsem drogově závislý. Oni pak mají strach. Minulost nemohu změnit, ale raději bych si uřízl ruku, než abych dal dítěti drogy," dušuje se Srb.

Reklama