Hlavní obsah

Kouč Williamsové chce novou soutěží získat tenisu mladé fanoušky

Nice

Dlouholetý kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou si dal za cíl s pomocí soutěže Ultimate Tennis Showdown přitáhnout k tenisu nové diváky. Tenis podle něj potřebuje oslovit mladší generace, a proto musí být atraktivnější. V nové lize, která se bude hrát od příští soboty pět týdnů v jeho akademii v Nice, budou moct fanoušci sledující přenosy na streamech klást hráčům během výměny stran otázky. Další změnou oproti ATP Tour bude, že tenistům nebudou hrozit za výlevy emocí na kurtu postihy.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou přišel s inovativním projektem

Článek

"Už roky mám obavy o budoucnost tenisu. Průměrný věk tenisového fanouška je 61 let, což je hodně stará fanouškovská základna. Nedaří se ji omladit a to je hodně znepokojivé, protože budoucnost nevypadá dobře," řekl Mouratoglou agentuře Reuters.

Ultimate Tennis Showdown založil spolu s Alexem Popyrinem, otcem australského hráče Alexeie, a chtějí ukázal nový tenis. "Mám na mysli jiný tenis. Vzít v úvahu to, co bylo lepší v 70. a 80. letech a také to trochu zmodernizovat," uvedl kouč vítězky 23 grandslamových turnajů ve dvouhře.

Novou soutěž nebere jako jednu z exhibičních akcí během koronavirové pauzy, ani jako konkurenci pro okruhy ATP a WTA. "Je to skutečná soutěž a nová tour. Hráči budou získávat body, budou vydělávat prémie. A na konci roku bude vítěz. Takže budou mít stejnou motivaci jako na turnajích," řekl Mouratoglou. Každý zápas bude mít svou dotaci, z níž vítěz obdrží 70 procent. Podle Mouratougla budou kratší, dynamičtější a fanoušky překvapí.

"Chci autenticitu, ne aby se hráči předváděli. Chci, aby dokázali být na kurtu sami sebou a vyjádřit všechny možné emoce," uvedl Mouratoglou, kterému chybějí osobnosti, s jimiž by se příznivci mohli identifikovat, jako byli John McEnroe, Jimmy Connors, Bjorn Borg, Ilie Nastase a Yannick Noah.

"Myšlenkou je stvořit tenis pro budoucnost. Nechci konkurovat ATP a WTA. Mým cílem je přitáhnout k tenisu nové fanoušky. A když to bude fungovat a ATP a WTA budou chtít vzít UTS pod svá křídla, budu z toho mít radost," prohlásil francouzský trenér, který se při přípravě soutěže inspiroval i ve světě esportu.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Serena Williamsová zůstává navzdory koronavirové pauze v kontaktu s fanoušky.

V Nice se představí Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini, David Goffin a sedm dalších tenistů, kteří budou hrát o víkendech systémem každý s každým.

Reklama