Hlavní obsah

Američané jsou sobci! V tenisovém světě roste napětí

New York/Praha

I sportovní svět už se pomalu vzpamatovává z ochromení způsobeném koronakrizí a restart přerušené sezony netrpělivě vyhlížejí také tenisté a tenistky. Na přelomu srpna a září už budou mít možnost zúčastnit se v tradičním termínu grandslamového US Open, jak bylo v úterý potvrzeno. Jenže ne všichni jsou z toho zrovna nadšení.

Foto: Sport.cz

Nick Kyrgios je proti konání US Open.

Článek

Už dříve prezentoval své skeptické stanovisko směrem k turnaji v New Yorku první hráč světa Novak Djokovič, jenž považuje plánovaná hygienická opatření za extrémní a uvažuje o tom, že se US Open vůbec nezúčastní.

Své obavy o bezpečný průběh turnaje následně vyjádřila i Simona Halepová či světová jednička Ashleigh Bartyová. „I já mám pochybnosti. Chápu, že turnaje už se chtějí rozběhnout, ale bezpečnost všech musí mít prioritu. Nejprve se musíme ujistit, že to bude bezpečné. Nejen pro mne, ale pro celý můj tým," uvedla Australanka.

Uspořádání US Open se nezamlouvá ani jejímu krajanovi Nicku Kyrgiosovi, protože v New Yorku ještě není koronavirová pandemie zcela pod kontrolou a navíc Spojené státy jsou paralyzované různými protesty po smrti George Floyda. Kyrgiosovi se navíc nelíbí ani případná 14denní karanténa, do níž by musel po návratu z Flushing Meadows nastoupit.

„Lidé, kteří žijí v USA, samozřejmě tlačili na to, aby se turnaj hrál. Sobci," napsal 40. hráč světa na Twitter.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo dnes oznámil, že turnaj se v původním termínu od 31. srpna do 13. září uskuteční, diváci budou mít vstup zakázán. Hráči a hráčky se tak budou pohybovat jen mezi kurty a hotelem.

Konání turnaje, byť bez přítomnosti fanoušků, kvitovala třeba americká tenistka Danielle Collinsová, která se zároveň ohradila proti Djokovičovým slovům.

„Nikdo nemohl od února hrát a vydělávat si tím peníze. Tohle (US Open) je obrovská příležitost, jak se zase k penězům dostat. Ale máme tu top hráče, pro něhož je příliš obtížné to, že si může vzít na zápas jen jednu osobu a ne kompletní doprovod," rýpla si Collinsová.

Do New Yorku stoprocentně nepojede ani Roger Federer, který kvůli další operaci kolena zrušil celou sezónu. Do Ameriky vůbec nehodlá letět ani světová dvojka Halepová. Podle rumunských médií chce v této sezoně hrát už jen v Evropě, dvojnásobná grandslamová šampionka tak pravděpodobně vynechá i asijské turné. A ani Rafaelu Nadalovi se grandslamový turnaj bez fanoušků příliš nelíbí.

Někteří žebříčkově hůře postavení hráči, kteří už nyní bolestně pociťují výpadek příjmů, dokonce vyjádřili obavy, že by absence hvězd mohla zmařit konání US Open.

Reklama

Související témata: