Hlavní obsah

Zabij tu děv*u, řval na ni otec. Nenáviděla jsem ho, popisuje své životní drama grandslamová šampionka

Praha

Výchovu špičkových tenistek nezřídka doprovází patologické vztahy hráček s rodiči. Jejich ambice a tlak na dospívající děti také často vedou k nepěkným následkům. Příkladů ze špičkového profesionálního tenisu je celá řada. O svém příběhu se teď rozpovídala také bývalá grandslamová šampionka Mary Pierceová.

Foto: Profimedia.cz

Mary Pierceová na archivním snímku z dob aktivní kariéry.

Článek

„Když mi bylo 13 let, otec byl mým koučem na plný úvazek, matka byla zase matkou na plný úvazek, neměli jsme žádný příjem a často jsme bydleli v autě. Otec mi jednou ukázal pytlík s penězi a řekl: ´To je všechno, co máme. Měla bys začít vyhrávat, protože potřebujeme peníze.´ Na malé dítě to byl velký tlak," vzpomíná bývalá francouzská hráčka v blogu Behind the Racquet.

Byť si přála být pediatričkou, už ve 14 letech se stala tenisovou profesionálkou. Chování a nátlak ze strany otce však nesla velmi těžce. Táta prodal dům i vlastní klenotnictví a začal dceru cepovat tak, aby z ní vyrostla tenisová hvězda.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

#Repost @behindtheracquet: “When I was 13 years old, my dad was my full-time coach and my mom was my full-time mom. There was no income and sometimes we lived out of our car. My dad showed me a bag of money and was like, "This is all we have.” Then he told me, “You better start winning because we need money." That was a lot of pressure to put on a young child. But when I first picked up a racquet, I looked like I had been playing for years so I felt that God had given me this gift to play tennis. I turned professional at 14. ⁣ ⁣ My dad took me out of school and was my coach until I was 18. During this time, I played tennis because I had no choice. I had to win because if I didn’t, my dad would get abusive and I was afraid of what would happen. Fear was the driving emotion.⁣ ⁣ I'm grateful that I had my mom who was my pillar of support. I also had my brother who was my practice partner and later became my coach in 2000 and 2005 (two of my best years). We were very close. Looking back, I believe that my dad did the best he could. He loved me and wanted the best for me so he trained me to be tough. I would not have made it on tour without being mentally and physically resilient. My childhood made me the person I am today. ⁣ ⁣ I was fortunate to get a sponsor that supported me for three years. This allowed my family to eat and pay for my tennis. At age 16, I won my first big tournament in Palermo, Italy and broke into the Top 30. Then I was able to financially support my family and my tennis.⁣ ⁣ From 18 to 25, I saw my dad once, when I won the Australian Open at age 20. Other than that, I didn't see him. I hated him, was afraid of him, and never wanted to see him again. ⁣ ⁣ At 25, I became a born-again Christian and my life completely changed. The Lord came and healed my heart from my past wounds and anger and I was able to forgive my dad. I was able to love him and our relationship was restored.⁣ ⁣ My dad got diagnosed with bladder cancer in 2016. I was able to be with him for all of the doctor's appointments, surgeries, and treatments. When he passed away, I was by his side. I am very grateful for the special times we shared.” @marypierce_75 #BTR⁣ #LegendaryBTR

Příspěvek sdílený Mary Pierce (@marypierce_75),Čen 11, 2020 v 12:28 PDT

„Trénoval mě až do 18 let. Do té doby jsem hrála tenis, protože jsem neměla jinou volbu. Musela jsem vyhrávat, protože v opačném případě začal táta zuřit a já se bála toho, co se bude dít. Strach byl mým hnacím motorem," přiznává dvojnásobná grandslamová šampionka.

Historky o prchlivém Jimu Piercovi nejsou v tenisovém světě ničím novým. Svým chováním býval dobře známý a také obávaný. Už když bylo dceři 12 let, řval na ni během zápasu na Orange Bowl: „Mary, zabij tu děvku."

Osvobození od tyranského rodiče přišlo pro někdejší světovou trojku až v roce 1993 na Australian Open, kdy se otec popral s fanouškem v hledišti a byl vyloučen z turnajů WTA na pět let.

Dcera s ním v ten okamžik přerušila takřka veškerý kontakt, ale obavy ji úplně neopustily.

To jí nicméně nezabránilo v úspěšném rozletu kariéry. Ve dvaceti letech už ovládla Australian Open a následně poskočila až na třetí místo na světě.

V Melbourne pak opět spatřila svého otce, poprvé během sedmi let. „Nenáviděla jsem ho a nechtěla jsem ho už nikdy vidět," vybavuje si své tehdejší pocity.

V pětadvaceti letech však její osobnost prošla zásadní proměnou. V roce 2000, kdy ovládla French Open, se z ní stala hluboce věřící křesťanka. „Můj život se kompletně změnil. Pán přišel a vyléčil moje rány z minulosti. Najednou jsem byla schopna otci odpustit," popisuje zlom, který ji nakonec zavedl až na Mauricius, kde žije v náboženské komunitě.

„Myslím, že otec pro mě dělal to nejlepší, co mohl. Dětství ze mě udělalo to, co jsem teď. Už bych to nechtěla zopakovat, ale ničeho už nelituju," přijímá svůj osud. Otci byla nakonec po boku, když bojoval s rakovinou, jíž v roce 2016 podlehl. "Jsem moc vděčná za ty mimořádné chvíle, které jsme spolu sdíleli," dodává smířlivě Mary Pierceová.

Kariéru, během níž vyhrála celkem 18 titulů a jen na prize money vydělala téměř 10 milionů dolarů (cca čtvrt miliardy korun), ukončila kvůli přetrvávajícím problémům s kolenem na začátku roku 2009.

Reklama

  7 : 6, 0 : 0 Kosťuková - Vondroušová 7 : 6, 0 : 0 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články