Hlavní obsah

Djokovič se v Římě o postup do finále utká s Federerem

ŘÍM

Srbský tenista Novak Djokovič se o další krok přiblížil obhajobě titulu na turnaji v Římě. V pátečním čtvrtfinále vyřadil pátého nasazeného Argentince Juana Martina del Potra 6:3, 6:4 a jeho soupeřem v boji o postup do finále bude Roger Federer. Švýcar, jenž ve třetím kole porazil Radka Štěpánka, si rovněž ve dvou sadách poradil s Mischou Zverevem, německým hráčem z kvalifikace.

Článek

Už na 28 zápasů prodloužil svou neporazitelnost na antuce Rafael Nadal. První hráč světového žebříčku, jenž v minulých dvou týdnech vyhrál turnaje v Monte Carlu a Barceloně, porazil dalšího Španěla Fernanda Verdaska dvakrát 6:3. Jeho semifinálovým soupeřem bude lepší z chilsko-argentinské dvojice Fernando Gonzalez - Juan Monaco.

Jednadvacetiletému Djokovičovi se podařily vstupy do obou setů a přesnou hrou od základní čáry diktoval tempo hry. Del Potro se naopak trápil s forhendem, zahrál 20 nevynucených chyb a třetí nasazený Srb se mohl za hodinu a 35 minut radovat z postupu.

Federer, jenž v italské metropoli dvakrát ztroskotal ve finále, strávil ve slunečném počasí na kurtu ještě o sedm minut méně. V úvodním setu se ale s jednadvacetiletým Němcem trápil a získal ho až ve zkrácené hře. Ve druhé sadě už ovšem dominoval. Zverev sice za stavu 1:5 dokázal odvrátit dva mečboly, v dalším gamu ale Švýcar nezaváhal.

Murray šlape Djokovičovi na paty

S Federerem se Djokovič utká po jedenácté v kariéře, na antuce se ale zatím nikdy proti bývalé světové jedničce neprosadil - všechny tři výhry slavil na tvrdých površích, naposledy před měsícem v Miami. Pokud srbský tenista neobhájí římský titul, přijde o třetí místo ve světovém žebříčku, na němž ho vystřídá Brit Andy Murray.

Nadal proti Verdaskovi potvrdil papírové předpoklady a vyhrál i osmý vzájemný zápas. Vítězství mu usnadnila zdravotní indispozice krajana, jenž nastoupil s bandáží pod levým kolenem a v závěru druhého setu si vyžádal ošetření.

Světová jednička naposledy prohrála na antukových kurtech vloni právě v italské metropoli, kde Nadal v prvním kole překvapivě podlehl Juanu Carlosi Ferrerovi. Ten tehdy mladšímu krajanovi pokazil stoprocentní římskou bilanci a útok na čtvrtý titul za sebou.

Medinaová-Garriguesová zkusí vyhrát ve Fezu 

Španělská tenistka Anabel Medinaová-Garriguesová se na podruhé pokusí získat titul na turnaji ve Fezu. Nejvýše nasazená hráčka postoupila stejně jako vloni v Maroku do finále a její poslední soupeřkou v boji o devátý titul na okruhu WTA v kariéře bude Ruska Jekatěrina Makarovová. Ta naopak útočí na premiérový vavřín.

Medinaová-Garriguesová v pátek neměla na kurtu příliš mnoho práce. Maďarka Melinda Czinková, která v předchozím kole vyřadila Lucii Hradeckou, utkání skrečovala poté, co prohrála první set 0:6. Makarovová porazila svou krajanku, druhou nasazenou Alisu Klejbanovovou, hladce 6:2, 6:1

ŘÍM (dotace 2,75 milionu eur)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (3-Srb.) - Del Potro (5-Arg.) 6:3, 6:4, Federer (2-Švýc.) - Zverev (Něm.) 7:6 (7:3), 6:2, Nadal (1-Šp.) - Verdasco (6-Šp.) 6:3, 6:3, Gonzalez (12-Chile) - Monaco (Arg.) 2:6, 6:3, 6:4.
Semifinálové dvojice:
Nadal - Gonzalez, Djokovič - Federer.
STUTTGART  (dotace 700.000 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dementěvová (2-Rus.) - Bartoliová (Fr.) 6:2, 4:6, 6:3, Kuzněcovová (5-Rus.) - Dulková (Arg.) 6:3, 6:2, Safinová (1-Rus.) - A. Radwaňská (8-Pol.) 6:4, 6:2.
Semifinálové dvojice:
Safinová - Pennettaová, Kuzněcovová - Dementěvová.
FEZ (dotace 220.000 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Makarovová (6-Rus.) - Klejbanovová (2-Rus.) 6:2, 6:1, Medinaová-Garriguesová (1-Šp.) - Czinková (Maď.) 6:0, skreč.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori