Hlavní obsah

Čeští tenisté ovládli souboj se Slováky. Daviscupový i fedcupový tým zvítězily

Aktualizováno

Česko si připsalo výhru nad Slovenskem v tenisovém souboji o Pohár přátelství. Na antuce pražské Sparty zvítězili muži v duelu daviscupových týmů 3:2 na zápasy a fedcupový výběr vyhrál 3:2 v Bratislavě na tvrdém povrchu. České týmy ovládly i zápasy obou kategorií do 14 let a výrazný náskok získaly také dívky do 18 a 16 let.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český tenista Jonáš Forejtek v akci při exhibičním Poháru přátelství.

Článek

Velký výkon, jeden z nejlepších v kariéře, předvedl Zdeněk Kolář v úvodní nedělní dvouhře na kurtech pražské Sparty. Slovenskou jedničku Andreje Martina, zdolal 228. hráč světa po velkém výkonu 6:0, 6:2.

Soustředěný a precizní výkon, který blonďatý tenista z Bystřice nad Pernštejnem předvedl, pochválil i jeho slovenský soupeř. "Je vidět, že Zdeňkovi ta pauza asi prospěla," zhodnotil krátce slovenský tenista.

"Výkon nemůžu hodnotit jinak než pozitivně, musím říct, že Andrej mi docela sedí, nehraje nátlakovou hru a já můžu tvořit.  Dneska si myslím, že jsem byl lepší, i když vím, že Andrej je mimořádně skvělý tenista. Dařilo se mi i dobře trefovat servisy, za což jsem moc rád," přidal svůj pohled na zápas Kolář, jenž si zapsal finálovou účast hned na prvním exhibičním turnaji po koronavirové pauze.

Jonáš Forejtek pak napodobil svého staršího parťáka a zvítězil také 2:0 na sety nad Filipem Horanským. "Vůbec mi nepadal první servis a celkově mi nešel. Nezvládnul jsem se dostat do rytmu. Soupeř udělal méně chyb v důležitých stavech a v konečném důsledku právě ty chyby rozhodly," nebyl se svým výkonem spokojený výše postavený muž na žebříčku.

"Z jedné strany se hrálo trochu hůř, hlavně to bylo vidět při výměnách. Jsme určitě se Zdeňkem rádi, že jsme si zahráli a ještě vyhráli, takže určitě výborná zkušenost," hodnotil své vystoupení devatenáctiletý Forejtek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český tenista Jonáš Forejtek při jednom ze svých forhandových úderů v exhibičním zápase o Pohár přátelství.

"Je vidět, jak našim hráčům prospívá tahle série, kdyby zítra odstartovala ATP Tour, tak naši jsou výborně připraveni. Máme skvělé reakce z celého světa a náš projekt je doopravdy v tom celosvětovém měřítku první mezinárodním utkáním," přidal svůj pohled na věc také předseda českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

V Bratislavě bude k vidění kvalita

Pokud se podíváme na žebříček WTA, mělo by jít v Bratislavě o ještě kvalitnější duel než na pražské Spartě. Domácí Viktória Kužmová už v kariéře dokázala porazit hned dvakrát vítězku letošního Australian Open Sofii Keninovou nebo výbornou Nizozemku Kiki Bertensovou. Na druhé straně Markéta Vondroušová je finalistkou loňského Rolland Garros a obrovským talentem české tenisové školy. Na tvrdém povrchu ve slovenské metropoli šlo jednoznačně o zápas dne a to v globálním měřítku - nikde jinde na světě se tak kvalitní tenistky dnes neutkají....

Duel nakonec ovládla česká tenistka, která si připsala vítězství 2:0 na sety (6:3, 6:4).

Druhý nedělní duel svedl dohromady Annu Karolinu Schmiedlovou a Terezu Martincovou, česká hráčka první set ovládla 6:0. Ten druhý pak opanovala poměrem 6:4 a připsala si vítězství.

Reklama

Související témata: