Hlavní obsah

Tenistky prohrály semifinále Fed Cupu, v Itálii neuhrály ani set

České tenistky finále Fed Cupu hrát nebudou. V římském semifinále proti domácí Itálii o tom bylo rozhodnuto už po třech dvouhrách a nakonec tým prohrál 0:5, aniž by dokázal obhájkyním prvenství sebrat set. Po sobotních prohrách Hradecké a Šafářové porazila italská jednička Flavia Pennettaová Petru Kvitovou 7:6 a 6:2 a získala vítězný bod. Náhradnice Erraniová pak umocnila triumf výhrou nad Hradeckou a debakl českého týmu završila čtyřhra.

Foto: David W Cerny, Reuters

Česká fedcupová reprezentantka Petra Kvitová

Článek

Italky vybojovaly čtvrtou finálovou účast za posledních pět let a titul budou obhajovat proti lepšímu z dvojice USA - Rusko.

Kvitová před třetí dvouhrou nahradila na poslední chvíli Šafářovou, kterou při dopoledním tréninku bolelo rameno. "Chtěla jsem uhrát bod, ale bohužel, jsou to patnáctá a sedmnáctá hráčka světa a na antuce jsou doma a hodně nepříjemné," řekla Kvitová v České televizi.

Kvitová nezvládla začátek duelu. Působila nervózně a netrefovala kurt, v prvních dvou hrách vyhrála jen jeden fiftýn. Pak se uvolnila, dala pár vítězných míčů, ukázala sílu svého křížného bekhendu a získala jistotu. Ztrácela 2:5, ale za stavu 3:5 jistě odvrátila při svém servisu setbol a vyrovnala na 5:5. O setu rozhodl tie-break, v němž Kvitová vyprodukovala více chyb a při setbolu dvojchybu.

"Po prvním setu jsem byla trošku naštvaná a nechtěla jsem to vzdát," řekla Kvitová. Hráčka z Fulneku začala podávat a vedla 30:0, ale podání přesto ztratila. "Něco se zvrtlo, já se pak snažila bojovat, ale bohužel to nestačilo," řekla. Na antuce už nedokázala přitlačit a Pennettaová zápas ukončila bezpečně esem.

Kapitán Petr Pála původně plánoval, že Kvitovou nasadí do dvouher místo Hradecké, ale musel svůj záměr změnit kvůli bolavému ramenu jedničky Šafářové. "Tuhle variantu jsme nechtěli, ale nedá se nic dělat. Musíme hrát v sestavě, jaká je k dispozici," uvedl Pála na facebooku českého fedcupového výběru.

Hradecká nastoupila za rozhodnutého stavu proti Erraniové, která na rozdíl od české reprezentantky téměř nechybovala a dostala se rychle do vedení. Italka hru kontrolovala a za hodinu a 18 minut se radovala z vítězství.

Také závěrečná čtyřhra, do které vedle deblové specialistky Květy Peschkeové nastoupila Hradecká, byla dlouho jasnou záležitostí. Až za stavu 6:2 a 5:1 pro italský pár Schiavoneová, Erraniová se Češkám povedlo několik výměn a dokonce měly tři možnosti na vyrovnání na 5:5. Sedmý mečbol už ale Schiavoneová proměnila a dala debaklu konečnou podobu. Mezi elitní čtyřkou se v této soutěži podobně jednoznačný rozdíl zrodil naposledy v semifinále roku 2004, kdy Francouzky smetly bez ztráty setu tým Španělska.

Semifinále tenisového Fed Cupu:
Itálie - Česká republika 5:0
Pennettaová - Kvitová 7:6 (7:3), 6:2
Esa: 3:2. Dvojchyby: 5:5. Vítězné míče: 21:22. Využité brejkboly: 4/5 - 2/5. Nevynucené chyby: 21:29. Celkem získané míče: 69:59. Čas: 1:24 hod.
Erraniová - Hradecká 6:4, 6:2
Esa: 0:2. Dvojchyby: 0:4. Vítězné míče: 20:25. Využité brejkboly: 5/10 - 2/3. Nevynucené chyby: 13:30. Celkem získané míče: 67:49. Čas: 1:18 hod.
Erraniová, Schiavoneová - Hradecká, Peschkeová 6:2, 6:4
Esa: 1:2. Dvojchyby: 2:3. Vítězné míče: 36:27. Využité brejkboly: 4/9 - 1/9. Nevynucené chyby: 13:20. Celkem získané míče: 73:55. Čas: 1:19 hod.

Reklama