Hlavní obsah

Berdych vedl nad Söderlingem 2:1, ale nakonec prohrál v pětisetové bitvě

PAŘÍŽ/PROSTĚJOV

Český tenista Tomáš Berdych si o titul na French Open nezahraje. Ve svém prvním grandslamovém semifinále prohrál v pátek s pátým nasazeným Robinem Söderlingem v pětisetové bitvě 3:6, 6:3, 7:5, 3:6 a 3:6. Ve finále se Švéd postaví čtyřnásobnému vítězi turnaje Španělovi Rafaelu Nadalovi, jenž bude chtít Söderlingovi vrátit loňskou osmifinálovou porážku, dosud jedinou na Roland Garros v kariéře. Květa Peschkeová na titul ve čtyřhře nedosáhla. Se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou podlehly ve dvou setech sestrám Williamsovým.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Tomáš Berdych (vpravo) blahopřeje k postupu do finále French Open švédskému tenistovi Robinu Söderlingovi.

Článek

Berdych po porážce neskrýval zklamání, na druhou stranu byl ale spokojen s tím, co v Paříži předvedl. "Porážka samozřejmě mrzí, o pár balonů to nevyšlo. Stoprocentně spokojený určitě neodjedu, to bych odjížděl s pohárem. Ale člověk si musí vzít i to pozitivní a to jsou ta předchozí vítězství," řekl po utkání Radiožurnálu.

Hned v prvních dvou hrách se oba střelci uvedli dělovými servisy a tvrdými ranami od základní čáry. Nejprve Söderling přestřílel Berdycha, který se také nenechal zahanbit. Ve třetí hře Berdych soupeře dokonce trochu potrápil, ale ze shody víc nevytěžil. Sám naopak čistou hru zopakoval. Jenže tahle idylka netrvala dlouho. V šesté hře Berdych nabídl soupeři dva brejkboly. První ještě odvrátil, druhý již nikoliv. Dvojchybou pustil Švéda do vedení, které Söderling pevně chytil do rukou. Český tenista stihl již jen snížit, první sadu ztratil v poměru 3:6.

Právě první sadu považoval Berdych za velmi důležitý moment zápasu. "Velká chyba byla v tom ztraceném podání v prvním setu, kdy to bylo o takových blbých, nahraných míčích. Tím se (Söderling) chytil a udělal první set. Potom ty dva sety dopadly dobře pro mě, mohlo to pokračovat jako ve všech těch zápasech doposud, ale bohužel nepovedlo se," uvedl rodák z Valašského Meziříčí.

Ve druhém setu Berdych Švédovi oplatil stejnou mincí, ve čtvrté hře mu vzal podání a následně své potvrdil. V další hře opět Švéda přitlačil a vybojoval další brejkbol, tentokrát jej ale neproměnil. Další podání již Söderlingovi neprolomil, přesto bezpečně dokráčel za vítězstvím v celé sadě, když si stejně jako v prvním setu jeho soupeř pohlídal své podání. Druhý set vyhrál Berdych 6:3 a na sety srovnal krok.

Další sada má podobný scénář jako druhý set. Berdych si při Söderlingově podání vypracoval hned tři brejkboly. Jenže Švéd všechny odvrátil a dovedl game ke shodě. Berdych měl pak k dispozici další dva brejkboly, pátý z nich už konečně proměnil a dostal se do vedení. Z vedení se ale neradoval dlouho, o chvíli později zaváhal při vlastním podání a Švéd srovnal na 3:3. Dál drželi oba tenisté svůj servis, teprve v jedenácté hře dokázal Berdych Švéda přestřílet.Následující game český hráč při vlastním podání uhrál bez větší problémů a rozhodujícího bodu dosáhl esem.

Ve čtvrtém dějiství zaváhal Berdych v šestém game, neudržel servis a pustil Seveřana do vedení 4:2. Ten vzápětí převahu potvrdil další vítěznou hrou a byl blízko k vyrovnání poměru setů. Český tenista ještě uhrál svůj míč, jenže Švéd šel tvrdě za svým cílem, sadu dotáhnul do vítězného konce a bitva pokračovala pátým setem.

Do závěrečného setu nevstoupil Berdych dobře. Hned zkraje ztratil podání, ale vzápětí to samé oplatil Söderlingovi a drama pokračovalo. Následující čtyři hry skončily vítězstvím každého podávajícího, jenže v sedmé Švéd českého tenistu přetlačil a měl k vysněnému finále blíž. Poslední dva sety se Berdych hůř pohyboval, trochu mu odešel servis a o poznání čerstvější Seveřan se mohl radovat z postupu do grandslamového finále.

Berdych tak nezopakoval úspěch Petra Kordy, který dokázal v roce 1992 jako poslední český tenista postoupit na Roland Garros do finále dvouhry. Söderling si naopak zahraje o vítěznou trofej v Paříži podruhé za sebou.

"Je to neuvěřitelné. Když jsem přijel, přemýšlel jsem jen o prvním kole. Nyní jsem opět ve finále. Je to lepší než ten nejúžasnější sen," rozplýval se Söderling, který vyzdvihl Berdychův výkon. "Bylo to více než těžké, protože Tomáš hrál opravdu velmi dobře. Pálil do míčků tvrdě a přímo, bylo pro mě velmi složité hrát svůj tenis," dodal.

Favorizovaný Rafael Nadal postoupil lehce do finále.foto: ČTK/AP/Michel Spingler

Nadal se může stát světovou jedničkoui 

Španělský favorit Nadal v druhém semifinále přehrál Rakušana Jürgena Melzera snadno 6:2, 6:3 a 7:6 (8:6) a bude usilovat o svůj pátý triumf na Roland Garros. Nadal může získat sedmý grandslamový titul a zároveň bude útočit na post světové jedničky. Nadal dosud v kariéře prohrál na French Open pouze jedinkrát - loni v osmifinále právě se svým příštím soupeřem Söderlingem. Letos v dosavadních šesti zápasech neztratil ani set a vylepšil svou bilanci na pařížské antuce na 37 výher a jedinou porážku.

Přibrzdit Nadala se nepovedlo ani překvapivému semifinalistovi Melzerovi. Sedmadvacátý hráč světa zápas zdramatizoval až v závěru třetí sady, kdy sebral antukovému králi podání, otočil z 3:5 na 6:5 a dotáhl set do tie-breaku. V něm sice Nadal nevyužil dva mečboly, ale ten třetí už ano. Pokud ve finále uspěje, posune se na post světové jedničky před Švýcara Rogera Federera, který vypadl již v osmifinále a neobhájil body za loňské vítězství.

Deblistka Peschkeová na titul nedosáhla

Květa Peschkeová titul ve čtyřhře na French Open nezískala. Se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou podlehly americkým sestrám Sereně a Venus Williamsovým 2:6 a 3:6. Čtyřiatřicetiletá česká deblistka si zahrála finále grandslamového turnaje poprvé v kariéře.

Květa Peschkeová (druhá zleva) se svou slovinskou partnerkou Katarinou Srebotnikou prohrály ve finále pařížské čtyřhry s americkými sestrami Serenou a Venus Williamsovými. foto: Reuters/Pascal Rossignol

Favorizované americké duo potvrdilo pozici nejvýše nasazeného páru a na grandslamových turnajích triumfovalo již podvanácté. Navíc zkompletovalo vítězství ze všech čtyř turnajů za sebou, takzvaný nekalendářní grandslam. Přemožitelky našly sestry Williamsovy v grandslamové čtyřhře naposledy loni ve 3. kole Roland Garros. Zároveň tak částečně napravily dojem ze dvouhry, kde se nedostaly ani do semifinále.

"Máme Williams Slam. Vyhrát grandslamový titul čtyřikrát po sobě je opravdu krásný pocit," řekla Serena Williamsová, která nekalendářní grandslam získala také sama ve dvouhře v letech 2002 a 2003. Spolu se sestrou se stala teprve třetím párem v historii, kterému se povedlo vyhrát čtyři grandslamové tituly za sebou. "Teď chceme obhájit titul ve Wimbledonu," dodala.

Podle Peschkeové bylo finále utkáním dvou odlišných setů. "Byl to těžký zápas. Ony (Williamsovy) hrály opravdu velmi silový tenis, dobře servírovaly a nám první set trošičku utekl, než jsme se trošku rozehrály a zvykly si na ty rány," řekla česká deblistka Radiožurnálu.

V druhé sadě litovala nevyužitých příležitostí. "Vypadalo to mnohem lépe, měly jsme i dvě brejkové šance i na Venus, i na Serenu, které se nám bohužel nepodařilo proměnit. Ony nás brejknuly a my je ne," konstatovala Peschkeová, vítězka patnácti turnajů WTA ve čtyřhře.

Samotná účast v grandslamovém finále pro ni byla životním úspěchem. Její partnerka Srebotniková je i přes prohru nejúspěšnější ženou letošního ročníku French Open, neboť už v pátek slavila titul v mixu.

Výsledky tenisového French Open
Muži
Dvouhra - semifinále
Söderling (5-Švéd.) - Berdych (15-ČR) 6:3, 3:6, 5:7, 6:3, 6:3, Nadal (2-Šp.) - Melzer (22-Rak.) 6:2, 6:3, 7:6 (8:6).
Ženy
Čtyřhra - finále
S. Williamsová, V. Williamsová (1-USA) - Peschkeová, Srebotniková (12-ČR/Slovin.) 6:2, 6:3.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík