Hlavní obsah

Kuděrmětovová - Ka. Plíšková 4:6, 6:4, 6:3České fiasko dovršeno! Plíšková vyhořela už v prvním zápase

Praha
Aktualizováno

České tenistky ve dvouhře na domácím J&T Banka Ostrava Open dohrály už po druhém kole. Končí i česká jednička Karolína Plíšková, která po matném výkonu prohrála se 47. háčkou světa Veronikou Kuděrmětovovou z Ruska 6:4, 4:6 a 3:6. Už před ní se rozloučila po porážce 4:6, 2:6 s Belgičankou Elise Mertensovou i Karolína Muchová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Karolína Plíškováv utkání proti Veronice Kuděrmětovové z Ruska.

Článek

Do dvouhry zasáhlo sedm domácích hráček a stejně jako Plíšková a Muchová dohrála ve druhém kole i kvalifikantka Barbora Krejčíková. Barbora Strýcová, Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková a Tereza Martincová dohrály v prvním kole.

Petra Kvitová se v týdnu před turnajem odhlásila, protože ukončila sezonu. Markétu Vondroušovou do hry nepustil pozitivní test na covid-19.

Plíšková hrála první turnaj po vyřazení ve druhém kole Roland Garros a v prvním setu díky brejku z páté hry sadu získala. Ještě na začátku druhé sady šla do brejku na 2:1, Ruska si pak vzala pauzu na ošetření a vzápětí získala servis zpět. Dobře podávala a dlouhými míči nepouštěla Češku k aktivnější hře.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Karolína Plíšková v utkání proti Veronice Kuděrmětovové z Ruska.

V koncovce druhé sady Plíšková stihla jeden brejk smazat, ale pak znovu neudržela podání. Na začátku třetí sady prohrávala šestá hráčka světa Plíšková rychle 0:3, sice snížila na 3:4 a podávala, ale o servis přišla čistou hrou. V následujícím gamu kvalifikantka Kuděrmětovová ukončila zápas desátým esem.

Muchová mohla stejně jako v úvodním kole sebrat soupeřce podání hned v první hře, ale nevyužila ani jeden ze čtyř brejkbolů. "Měla jsem dva na raketě a nedohrála to, to asi rozhodlo první set," řekla v České televizi.

O dvě hry později měla další šanci prorazit Mertensové servis a znovu neuspěla. Ve zbytku utkání už se k brejkbolům nedostala. "Servírovala dobře a já jsem na returnu nezářila," přiznala Muchová, která přišla o podání a tím i o první set v desáté hře.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Karolína Muchová z ČR v utkání proti Elise Mertensové z Belgie na turnaji v Ostravě.

Ve druhé sadě už byla Belgičanka lepší. "Určitě jsem mohla zahrát líp, víc bojovat, ale nemohla jsem to v sobě probudit," hodnotila čtyřiadvacetiletá Muchová.

Ons Džabúrová z Tuniska porazila Lotyšku Jelenu Ostapenkovou dvakrát 6:4 a ve čtvrtfinále je letos popáté. Obrat se povedl Aryně Sabalenkové z Běloruska. Turnajová trojka už prohrávala s americkou kvalifikantkou Cori Gauffovou ve třetím setu 2:5, ale nakonec uspěla v tie-breaku a zápas vyhrála 2:6, 7:5, 7:6 (7:2).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Karolína Muchová v osmifinále turnaje v Ostravě.

Přemožitelka Barbory Strýcové z 1. kola Džabúrová letos hrála mimo jiné i čtvrtfinále Australian Open. O první semifinále v roce se v pátek utká s Řekyní Marií Sakkariovou, která vyřadila turnajovou jedničku Elinu Svitolinovou.

Šestnáctiletá Gauffová dvakrát podávala ve třetím setu na výhru, ale Sabalenková agresivní hrou vyřazení odvrátila a vyhrála za dvě a čtvrt hodiny. "Výborně se pohybovala a těžko se proti ní výměny ukončovaly. Na stav jsem nemyslela a hrála míč po míči," řekla světová dvanáctka, která mečbol proměnila esem. Ve čtvrtfinále bude hrát s další kvalifikantkou Sarou Sorribesovou ze Španělska.

V semifinále čtyřhry jsou Siniaková s Krejčíkovou po výhře nad švýcarsko-polským párem Jil Teichmannová, Magda Linetteová 6:4, 2:6 a 10:5 v super tie-breaku, v kterém rychle vedly 7:0. "Hodně nám pomohlo, že jsme super tie-break dobře začaly. Jsme rády za postup," řekla Krejčíková.

Goffin po koronaviru prohrál v Antverpách první zápas

Pauza po koronavirové nákaze se na belgickém tenistovi Davidu Goffinovi projevila a po špatném výkonu domácí favorit prohrál na turnaji ATP v Antverpách hned první zápas. Nasazená jednička nestačila na Američana Marcose Girona, jemuž podlehla 3:6 a 5:7.

Giron má za sebou operaci obou kyčlí, v prosinci 2015 pravé a o dva měsíce později levé. "To jsem nevěděl. Po dvou operacích kyčlí je úžasné, jak se pohyboval a jak byl na nohách silný. Musel mít skvělého chirurga," řekl Goffin, světová čtrnáctka a finalista Turnaje mistrů z roku 2017.

Covidem-19 onemocněl před turnajem v Petrohradu, karanténu prožil s mírnými příznaky. Chybějící příprava na akci v Antverpách ale na něm znát byla. Hodně chyboval a pomohl Gironovi, 94. hráči žebříčku, k první výhře nad soupeřem ze světové dvacítky v kariéře i k postupu do čtvrtfinále.

"Bojoval jsem, ale bylo to nahoru a dolů. Pár gamů jsem měl dobrých, pak ale přišly třeba tři nevynucené chyby," dodal Goffin.

J&T Banka Ostrava Open
Dvouhra - 2. kolo:
Muchová (ČR) - Mertensová (7-Belg.) 4:6, 2:6
Kuděrmětovová (Rus.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 4:6, 6:4, 6:3
Džabúrová (Tun.) - Ostapenková (Lot.) 6:4, 6:4
Sabalenková (3-Běl) - Gauffová (USA) 1:6, 7:5, 7:6 (6:2)
Bradyová (USA) - Kasatkinová (Rus.) 7:5, 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Linetteová, Teichmannová (Pol./Švýc.) 6:4, 2:6, 10:5
Páteční program J&T Banka Ostrava Open 2020:
Centrkurt (14:00):
Sakkariová (Řec.) - Džabúrová (Tun.)
Azarenková (4-Běl.) - Mertensová (7-Belg.)
nejdříve v 18:00
Kuděrmětovová (Rus.) - Bradyová (USA)
Sorribesová (Šp.) - Sabalenková (3-Běl.)
KOLÍN NAD RÝNEM (tvrdý povrch, dotace 325 610 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Schwartzman (2-Arg.) - Otte (Něm.) 6:3, 6:2
Simon (Fr.) - Shapovalov (3-Kan.) 6:1, 4:6, 6:2
Nišioka (Jap.) - Struff (7-Něm.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:3)
Sinner (It.) - Herbert (Fr.) 6:3, 6:1.
ANTVERPY (tvrdý povrch, dotace 472 590 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Chačanov (3-Rus.) - Bergs (Belg.) 5:7, 6:4, 6:4
Raonic (5-Kan.) - Norrie (Brit.) 7:5, 7:6 (7:4)
Giron (USA) - Goffin (1-Belg.) 6:3, 7:5
Harris (JAR) - Fritz (7-USA) 7:5, 7:6 (7:3).

Reklama