Hlavní obsah

Berdych i Štěpánek začnou na Australian Open proti hráčům z kvalifikace

MELBOURNE

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek začnou první grandslamový turnaj sezony Australian Open proti hráčům z kvalifikace. Nejtěžšího soupeře dnešní los v Melbourne Parku přisoudil Janu Hájkovi, který se v prvním kole střetne s osmým nasazeným Andym Roddickem z USA.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Berdych má na začátek Australian Open příznivý los.

Článek

Šestý nasazený Berdych by v osmifinále mohl narazit na neoblíbeného Nikolaje Davyděnka z Ruska a ve čtvrtfinále na třetího nasazeného Novaka Djokoviče ze Srbska. V případném semifinále by se rýsoval souboj s obhájcem titulu Rogerem Federerem ze Švýcarska, kterého na úvod čeká Slovák Lukáš Lacko.

Nejlepší česká hráčka Petra Kvitová, 25. nasazená a vítězka turnaje v Brisbane, má za soupeřku Australanku Sally Peersovou, hrající díky divoké kartě. "Los je to přijatelný, ale nesmí se podcenit," napsala ČTK Kvitová, která Peersovou hladce porazila předloni cestou za titulem v Hobartu. "Ale od té doby se určitě zlepšila, takže uvidíme, jak bude to půjde," dodala svěřenkyně kouče Davida Kotyzy.

Šafářová může narazit na Zakopalovou

Jednatřicátá nasazená Lucie Šafářová se utká s Číňankou Čang Šuaj a v případě postupu by mohla hrát proti Kláře Zakopalové, pokud ta zdolá Američanku Melanii Oudinovou, kterou porazila v pondělí v 1. kole v Hobartu. "Na grandslamu není žádný los lehký, ale vím co od ní čekat a na co se připravit," uvedla Zakopalová.

V českém duelu prvního kola se utkají Sandra Záhlavová s Renatou Voráčovou. Lucie Hradecká vyzve Italku Albertu Briantiovu a Zuzana Ondrášková domácí Jelenu Dokičovou. Barbora Záhlavová-Strýcová se pokusí přejít přes Aravane Rezaiovou z Francie, Andrea Hlaváčková přes Patricii Mayrovou-Achleitnerovou z Rakouska a Iveta Benešová má za soupeřku Španělku Anabel Medinaovou-Garriguesovou.

Světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska začne svoji cestu za případným prvním grandslamovým titulem proti Gisele Dulkové z Argentiny. Divácky zajímavý souboj nabídne duel bývalých jedniček Rusky Dinary Safinová a turnajové trojky Kim Clijstersové z Belgie, jedné z největších favoritek turnaje.

Vyrovná se Nadal Laverovi?

Další díl tenisové rivality se odehraje mezi Španělem Rafaelem Nadalem a Švýcarem Rogerem Federerem. Nadal může triumfem v Austrálii vyhrát čtyři grandslamové turnaje po sobě, což se naposledy povedlo před 42 lety Rodu Laverovi.

"Každý se mě na to ptá, ale já to beru jako normální turnaj. Chci hrát co nejlépe a neberu to jako tlak, ale jako motivaci navíc," řekl Nadal. "Byl by to skvělý úspěch, ale nemůžeme to nazývat Grand Slam," citoval Lavera deník US Today. Většinou se tak mluví o tzv. 'Rafa Slamu'.

Laver dosáhl kalendářního Grand Slamu roku 1969. Šanci vyhrát všechny grandslamové turnaje v jedné sezóně měl i Federer, ale v roce 2006 i 2007 ho o tento úspěch připravil na pařížské antuce při Roland Garros právě Nadal.

Nadal minulý rok vyhrál Roland Garros, Wimbledon i US Open. Jako favorita Australian Open ho vidí většina odborníků. "Rád bych viděl, aby grandslam vyhrál někdo jako Andy Murray nebo Novak Djokovič, ale moje volba je Nadal," řekl slavný Američan John McEnroe. Stejně tipovali i Švédové Mats Wilander a Stefan Edberg.

Nadal vyhrál Australian Open v roce 2009. Minulý týden byl nachlazený, přesto by to Španěla nemělo připravit o jeho sílu. "Každý den k dobru je důležitý, každý den se zlepšuji. Není důležité začít turnaj ve vynikající formě, ale postupně se zlepšovat a na konci hrát skvěle, což už se mi několikrát povedlo,"dodal rodák z Mallorky.

Největším Nadalovým sokem je opět Federer, šestnáctinásobný grandslamový vítěz, který naposledy uspěl právě před rokem. Výhrami na Turnaji mistrů a v Dauhá Švýcar ukázal, že je stále silný a schopný Nadala porážet. "Rafa je teď jedničkou a věří si, ale já jsem dobře připravený, i když vím, že je potřeba přidat něco navíc," řekl Federer.

Los 1. kola mužské dvouhry tenisového Australian Open:
Nadal (1-Šp.) - Daniel (Braz.), hráč z kvalifikace - Gimeno-Traver (Šp.), Tomic (Austr.) - Chardy (Fr.), Falla (Kol.) - F. López (31-Šp.), Isner (20-USA) - Serra (Fr.), ŠTĚPÁNEK (ČR) - hráč z kvalifikace, Machado (Portug.) - Giraldo (Kol.), hráč z kvalifikace - Čilič (15-Chorv.), Južnyj (10-Rus.) - Ilhan (Tur.), hráč z kvalifikace - Anderson (JAR), hráč z kvalifikace - Phau (Něm.), Chela (Arg.) - Llodra (22-Fr.), Nalbandian (27-Arg.) - Hewitt (Austr.), Berankis (Lit.) - Matosevic (Austr.), Russell (USA) - Ebden (Austr.), Nieminen (Fin.) - Ferrer (7-Šp.), Söderling (4-Švéd.) - Starace (It.), hráč z kvalifikace - hráč z kvalifikace, Istomin (Uzb.) - hráč z kvalifikace, Mello (Braz.) - Bellucci (30-Braz.), Gulbis (24-Lot.) - Becker (Něm.), Dolgopolov (Ukr.) - Kukuškin (Kaz.), Seppi (It.) - Clément (Fr.), Petzschner (Něm.) - Tsonga (13-Fr.), Melzer (11-Rak.) - hráč z kvalifikace, Sela (Izr.) - Del Potro (Arg.), hráč z kvalifikace - Baghdatis (21-Kypr), García-López (32-Šp.) - Berrer (Něm.), Schwank - Mayer (oba Arg.), Marčenko (Ukr.) - Ramirez Hidalgo (Šp.), Beck (SR) - A. Murray (5-Brit.), Ball (Austr.) - Riba (Šp.), Fognini (It.) - Nišikori (Jap.), Andujar (Šp.) - Malisse (Belg.).
BERDYCH (6-ČR) - hráč z kvalifikace, Kohlschreiber - Kamke (oba (Něm.), Harrison (USA) - Mannarino (Fr.), hráč z kvalifikace - Gasquet (28-Fr.), Davyděnko (23-Rus.) - Mayer (Něm.), Zverev (Něm.) - Tipsarevič (Srb.), Schüttler (Něm.) - Verdasco (9-Šp.), Almagro (14-Šp.) - hráč z kvalifikace, Andrejev (Rus.) - Volandri (It.), hráč z kvalifikace - Paire (Fr.), Luczak (Austr.) - Ljubičič (17-Chorv.), Troicki (29-Srb.) - Tursunov (Rus.), Dabul (Arg.) - hráč z kvalifikace, Karlovič - Dodig (oba Chorv.), Granollers (Šp.) - Djokovič (3-Srb.), Roddick (8-USA) - HÁJEK (ČR), Przysiezny (Pol.) - Kunicyn (Rus.), Berlocq (Arg.) - Haase (Niz.), Benneteau (Fr.) - Monaco (26-Arg.), Wawrinka (19-Švýc.) - Gabašvili (Rus.), hráč z kvalifikace - Golubjov (Kaz.), Gil (Port.) - Cuevas (Urug.), De Bakker (Niz.) - Monfils (12-Fr.), Fish (16-USA) - Hanescu (Rum.), Robredo (Šp.) - Devvarman (Ind.), Stachovskij (Ukr.) - Brands (Něm.), Kubot (Pol.) - Querrey (18-USA), Montaňés (25-Šp.) - Brown (Něm.), Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) - Simon (Fr.), Lacko (SR) - Federer (2-Švýc.).
Los 1. kola ženské dvouhry tenisového Australian Open:
Wozniacká (1-Dán.) - Dulková (Arg.), Paszeková (Rak.) - Kingová (USA), HRADECKÁ (ČR) - Briantiová (It.), Kerberová (Něm.) - Cibulková (29-SR), Wickmayerová (21-Belg.) - Grothová (Austr.), Hercogová (Slovin.) - Sevastovová (Lot.), hráčka z kvalifikace - Pousová-Tiová (Šp.), Garbinová (It.) - Bartoliová (15-Fr.), Heninová (11-Belg.) - hráčka z kvalifikace, hráčka z kvalifikace - Baltachaová (Brit..), Matteková-Sandsová (USA) - hráčka z kvalifikace, Riskeová (USA) - Kuzněcovová (23-Rus.), Pironkovová (32-Bulh.) - Parmentierová (Fr.), Bacsinszká (Švýc.) - Niculescuová (Rum.), Marinová (Kan.) - Namigataová (Jap.), Parraová-Santonjaová (Šp.) - Schiavonevá (6-It.), V. Williamsová (4-USA) - Errani (It.), ZÁHLAVOVÁ - VORÁČOVÁ (obě ČR), hráčka z kvalifikace - hráčka z kvalifikace, Craybasová (USA) - Petkovicová (30-Něm.), Kanepiová (20-Est.) - Rybáriková (SR), Görgesová (Něm.) - Gallovitsová-Hallová (Rum.), Vesninová (Rus.) - Razzanová (Fr.), Tanasugarnová (Thaj.) - Šarapovová (14-Rus.), Li Na (9-Čína) - Arvidssonová (Švéd.), Rodinovová (Rus.) - Rogowská (Austr.), ONDRÁŠKOVÁ (ČR) - Dokičová (Austr.), ZÁHLAVOVÁ-STRÝCOVÁ (ČR) - Rezaiová (17.-Fr.), Hantuchová (28-SR) - Kulikovová (Rus.), Špremová (Chorv.) - Scheepersová (JAR), Mayrová-Achleitnerová (Rak.) - HLAVÁČKOVÁ (ČR), hráčka z kvalifikace - Azarenková (8-Běl.)
Jankovičová (7-Srb) - Kudrjavcevová (Rus.), K. Bondarenková (Ukr.) - Šuaj Pcheng (Čína), Garciaová (Fr.) - Lepchenková (USA), Moritaová (Jap.) - Dulgheruová (27-Rum.), Klejbanovová (24-Rus.) - hráčka z kvalifikace, hráčka z kvalifikace - Halepová (Rum.), Fergusonová (Austr.) - hráčka z kvalifikace, Dateová-Krummová (Jap.) - A. Radwaňská (12-Pol.), Petrovová (13-Rus.) - Pervaková (Rus.), Moliková (Austr.) -Vinciová (It.), Schnyderová (Švýc.) - hráčka z kvalifikace, Makarovová (Rus.) - Ivanovičová (19-Srb.), Martínezová-Sánchezová (26-Šp.) - Arnová (Maď.), hráčka z kvalifikace - Cornetová (Fr.), McHaleová (USA) - Suarezová-Navarrová (Šp.), Safinová (Rus.) - Clijstersová (3-Belg.), Stosurová (5-Austr.) - Davisová (USA), Camerinová (It.) - Duševinová (Rus.), Govorcová (Běl.) - Čakvetadzeová (Rus.), Peersová (Austr.) - KVITOVÁ (25-ČR), Pennettaová (22-It.) - Rodionovová (Austr.), Domínguezová-Linová (Šp.) - Larssonová (Švéd.), Cirsteaová (Rum.) - Lučičová (Chorv.), Johanssonová (Fr.) - Peerová (10-Izr.), Pavljučenková (16-Rus.) - Flipkensová (Belg.), Amanmuradovová (Uzb.) - Barroisová (Něm.), Medinaová-Garriguesová (Šp.) - BENEŠOVÁ (ČR), Oprandiová (It.) - Kirilenková (18-Rus.), ŠAFÁŘOVÁ (31-ČR) - Čang Šuaj (Čína), ZAKOPALOVÁ (ČR) - Oudinová (USA), Jovanovská (Srb.) - Chang Kai-chen (Tchaj-wan.), Bammerová (Rak.) - Zvonarevová (2-Rus.)
Výsledky kvalifikace tenisového Australian Open:
Muži - 2. kolo:
Pospíšil (20-ČR) - Fuda (Jap.) 4:6, 6:2, 6:3.
Ženy - 1. kolo:
Birnerová (ČR) - Maleková (17-Něm.) 7:5, 6:2, Wörleová (Něm.) - Cetkovská (21-ČR) 6:4, 7:5, Semaová (Jap.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:4, 3:6, 6:3, Grönefeldová (Něm.) - Karolína Plíšková (ČR) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori