Hlavní obsah

Tenista Veselý prohrál finále juniorky US Open s Goldingem

Osmnáctiletý tenista Jiří Veselý nedosáhl po triumfu na lednovém Australian Open na další juniorský grandslamový titul. Nejvýše nasazený hráč US Open dnes prohrál finále s Britem Oliverem Goldingem 7:5, 3:6 a 4:6.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Jiří Veselý

Článek

Rodák z Příbrami v New Yorku prošel do finále bez ztráty setu a proti nasazené třináctce směřoval k vítězství po vyhrané první sadě. Veselého častý deblový partner a kamarád ale dokázal výsledek otočit.

"Chtěl jsem americky grandslam, můj poslední turnaj mezi juniory, vyhrát," řekl smutně český hráč, který ukončil své působení mezi juniory jako světová jednička.

"Teď mě čekají už jen mužské turnaje, především podniky Futures ITF. Mezi muži jsem někde kolem 560. místa žebříčku a chci se posunout dopředu," dodal Veselý. Neměl by ale chybět na Australian Open, kde si letošním triumfem v juniorce zajistil divokou kartu. Na americkém grandslamu jej od stejného úspěchu dělil jediný set.

Po vyhrané první sadě ale ztratil Veselý tu druhou relativně rychle za 33 minut. Poslední set pak rozhodl jediný brejk podání Veselého v koncovce.

"Oliver dnes udělal minimum chyb, hrál rychle a padalo mu to do kurtu. Rozhodující asi bylo, že jsem ve čtvrté hře druhé sady ztratil podání, když jsem vedle 30:0," dodal.

Veselý nastoupil v juniorské kategorii proti Goldingovi poprvé v kariéře. Před čtyřmi lety se utkali v kategorii ITF žáků v Příbrami a český hráč zvítězil. S Goldingem jinak pravidelně hrávají čtyřhru a loni vyhráli mládežnickou olympiádu v Singapuru.

Jediným českým vítězem juniorky na US Open zůstává Dušan Lojda, který ve Flushing Meadows triumfoval v roce 2006. Mezi muži se ale zatím neprosadil.

Posledním Britem, který vyhrál juniorku na US Open, byl v roce 2004 současný čtvrtý hráč světa Andy Murray.

Reklama