Hlavní obsah

Austrálie slaví. Stosurová nedala Williamsové ve finále US Open žádnou šanci

Tenistka Samantha Stosurová vyhrála US Open a získala svůj premiérový grandslamový titul. Australanka ve finále nečekaně hladce porazila favorizovanou americkou hvězdu Serenu Williamsovou ve dvou setech 6:2 a 6:3.

Foto: Reuters

Poražená finalistka US Open Serena Williamsová (vlevo) vtipkuje s čerstvou šampiónkou Samanthou Stosurovou.

Článek

Stosurová se stala první Australankou po 38 letech, která vyhrála US Open. Před ní to naposledy dokázala Margaret Courtová v roce 1973. Díky triumfu se rodačka z Brisbane posune v žebříčku WTA z desátého na sedmé místo světa.

Vysoce favorizovaná Williamsová sice vstoupila do utkání esem, ale i Stosurová vzápětí potvrdila, že servis patří mezi její přednosti.

Australanka hrála pestřeji, využívala zkušeností ze čtyřhry a bodovala na síti. I díky tomu získala první brejk utkání a vedla 2:1.

Hra téměř bez chyb 

Loňská finalistka Roland Garros Stosurová mohla přidat další brejk v páté hře, ale uspěla až v sedmé. Australanka téměř nechybovala, mixovala čopovaný bekhend s liftovaným, lépe se pohybovala, a proto získala za třicet minut první set.

Australanka Samantha Stosurová pózuje s pohárem pro vítězku US Open.foto: ČTK/AP

Na začátku druhé sady přišla Williamsová hloupě o podání, jelikož si při brejkbolu Stosurové zakřičela "Come on!" v momentě, kdy ještě nebyla výměna u konce. Proto rozhodčí přiřkla bod Australance, která tak vedla 1:0 a podávala. Obecenstvo pískalo, Williamsová si stěžovala a dostala od rozhodčí varování. Ve vypjaté atmosféře se nabuzená Američanka opírala tvrdě do míčů a získala ztracený brejk zpět.

Američanka měla nervy na pochodu 

O pauze při vedení 2:1 si rozezlená Williamsová málem vysloužila další varování a mohla přijít o fiftýn za další slovní výpady na rozhodčí. "Vůbec se na mě nekoukejte. Varování za to, že jsme řekla svůj názor. Jsme v Americe," říkala nahlas.

Paradoxně situace do jisté míry poškodila Stosurovou, která na chvilku přestala hrát agresivně a zaskočena situací, za níž nemohla, vypadla z rytmu. Srovnala se včas, aby ve čtvrté hře odvrátila další dva brejkboly a znovu se zklidnila.

Stosurová vítězku US Open z let 1999, 2002 a 2008 přehrávala přesnější hrou a od stavu 2:3 získala čtyři hry po sobě. Zápas dokončila díky skvělým returnům a nátlakové hře při podání Williamsové. Při třetím mečbolu dala turnajová devítka Stosurová nechytatelný return a začala se radovat.

Přes porážku je finálová účast pro mladší ze sester Williamsových bezpochyby velkým vítězstvím. Kvůli zranění po loňském Wimbledonu a následných zdravotních potížích totiž téměř rok nehrála. Musela na dvě operace, plicní embolii u ní lékaři objevili na poslední chvíli a byla v ohrožení života. Na kurty se vrátila až v červenci.

US Open, mezinárodní tenisové mistrovství USA v New Yorku (dotace 23,7 milionu dolarů):
Ženy - finále:
Stosurová (9-Austr.) - S. Williamsová (28-USA) 6:2, 6:3.

Reklama

Související témata: