Hlavní obsah

Nejlepší výkon historie. Djokoviče nikdo nepřekoná, shodují se McEnroe s Wilanderem

PRAHA

Je k nezastavení, vyhrává jeden turnaj za druhým, žebříček vede s náskokem více než čtyř tisíc bodů a legendy světového tenisu se shodují, že s takovou suverenitou tomuto sportu možná už nikdy nikdo vládnout nebude. Na srbského tenistu, čerstvého vítěze US Open, Novaka Djokoviče se snáší v poslední době samá chvála. K ní se přidali i bývalí skvělí šampióni John McEnroe a Mats Wilander.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Novak Djokovič s pohárem pro vítěze US Open.

Článek

Podle nich, a třeba i poraženého finalisty Nadala, už asi nikdo nezopakuje takovou sezónu, jakou rodák z Bělehradu právě prožívá. Jen pro připomenutí - Djokovič vyhrál v tomto roce zatím deset turnajů, získal tři grandslamové tituly a celkem zvítězil v 64 zápasech. Prohrál jen dvakrát a z toho v jednom případě duel kvůli zranění skrečoval.

„Nadala úplně zničil. Nikdy jsem Nadala neviděl, aby vypadal tak, že neví, co má dělat. A to už i na antuce v Římě. Djokovič ho k tomu dotlačil,“ chválil McEnroe Djokoviče po finále na US Open.

Djokovičův rekord je impozantnější než můj, uznal bývalý americký tenista John McEnroefoto: Reuters/Jeff Zelevansky

Podle amerického tenisty se Djokovič výkonnostně vzdálil ostatním tenistům na letošním Wimbledonu. „Tam se oddělil od ostatních a dostal se na úplně novou úroveň. Djokovič má prostě vůbec nejlepší sezónu v historii našeho sportu,“ pokračoval McEnroe.

Djokovičovy tituly v roce 2011
US Open
Canada Masters
Wimbledon
Řím Masters
Madrid Masters
Bělehrad
Miami Masters
Indian Wells Masters
Dubaj
Australian Open

Přitom on sám dokázal v roce 1984 vyhrát během jednoho roku 82 zápasů. Ve stejné sezóně vyhrál vedle Wimbledonu a US Open dalších dvanáct turnajů a zvítězil ve 39 zápasech za sebou.

Posledně zmíněný rekord dokázala právě letos čtyřiadvacetiletá světová jednička pokořit, když vybojovala 43 vítězství v řadě na okruhu ATP. Sérii ukončil až Roger Federer v semifinále French Open.

Jenže sám McEnroe uznal, že nyní je tenis mnohem těžší, než býval v jeho éře. „Teď je mnohem větší konkurence, více atletičnosti, sport šel více do hloubky. Takže jeho rekord je mnohem impozantnější než ten můj,“ uznal Američan.

Je to teprve začátek

Podobně smýšlí i tenisová legenda osmdesátých let Mats Wilander, jenž nasbíral v kariéře deset grandslamových titulů. „Myslím si, že on prostě poskočil o úroveň výš. A to je podle mého teprve začátek. Možná se momentálně veze na určitě vlně, ale ta vlna rozhodně nebude jen tak končit. Tak dobrý je,“ vysekl poklonu švédský tenista.

Předpovědím o dlouhé Djokovičově nadvládě nahrává i fakt, že konkurence na absolutní špičce se bude v příštích letech spíše snižovat. Roger Federer sice vyhrál šestnáctkrát grandslamový titul, ale je mu už třicet let a lepšit už se nejspíš nebude.

Djokovič poskočil o úroveň výš, myslí si legendární Švéd  Mats Wilanderfoto: Právo/Michaela Říhová

Nadal má na svém kontě deset grandslamových triumfů, ale experti se vesměs shodují, že už ve svých pětadvaceti letech zřejmě dosáhl horizontu svých možností. Oba zmíněné tenisty navíc Djokovič letos porážel. Nadala porazil šestkrát v šesti finálových zápasech a s Federererm zvítězil čtyřikrát v pěti duelech.

„Co si letos dokázal, to už asi nebude nikdy možné překonat,“ řekl na Srbovu adresu po prohraném finále ve Flushing Meadows Nadal. Djokovič má nyní tři měsíce na to, aby udělal z roku 2011 dvanáct nejlepších měsíců, jaké kdy profesionální tenista odehrál.

Vítěz a poražený. Novak Djokovič a Rafael Nadal s trofejemi z US Open.foto: ČTK/AP/Mike Groll

Světová jednička se nyní připravuje v Bělehradě na daviscupové semifinále proti Argentině, pak ho čeká turnaj v Šanghaji, v Paříži, Turnaj mistrů a možná i finále Davis Cupu.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík