Hlavní obsah

Zvonarevová povede Rusky ve finále Fed Cupu proti ČR

MOSKVA

Světová čtyřka Věra Zvonarevová povede ruské tenistky do boje proti Češkám ve finále Fed Cupu. Kapitán Šamil Tarpiščev oznámil složení týmu měsíc a půl před zápasem, který se bude hrát 5. a 6. listopadu v Moskvě.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruská tenistka Věra Zvonarevová

Článek

Tarpiščev nepovolal světovou dvojku a letošní finalistku Wimbledonu Marii Šarapovvou a zůstal u sestavy, která zvládla suverénně semifinále. Proto vedle Zvonarevové nominoval světovou šestnáctku Anastasii Pavljučenkovou, devatenáctku Světlanu Kuzněcovovou a Jekatěrinu Makarovovou (43. WTA).

"Rozhodli jsme se pro stejnou sestavu, která uspěla v Itálii, protože holky mají velkého týmového ducha a jsou kamarádky. Chtějí hrát a pomáhat jedna druhé," řekl Tarpiščev, který dovedl Rusko k titulům v letech 2004, 2005, 2007 a 2008.

Českého kapitána Petra Pálu překvapilo, že jeho protějšek oznámil nominaci tak brzy. "Hráčky ještě čeká spousta zápasů a může se cokoli stát. Nevím, proč už sestavu vybrali, je to hodně dopředu, a proto se tím nechci zaobírat," řekl Pála ČTK.

Rusky cestou do finále porazily v 1. kole Francii 3:2, i když už prohrávaly 0:2. Šarapovová tehdy nečekaně podlehla Virginii Razzanové a v druhé dvouhře ji nahradila vítězně Pavljučenková. Itálii pak už Rusky smetly jasně 5:0 na zápasy.

Pála nechce o Šarapovové spekulovat

Kapitáni mají možnost před losováním ještě dvě hráčky z různých důvodů vyměnit. Proto je teoreticky možné, že by Šarapovová mohla ještě hrát. "Maria tam může teoreticky být, ale nechci o tom takhle předčasně spekulovat," řekl Pála.

Češky se dostaly do finále po dvou výhrách 3:2. Nejprve zdolaly Slovensko a poté i Belgii bez Kim Clijstersové. V obou zápasech zazářila vítězka Wimbledonu Petra Kvitová, která vyhrála všechny čtyři dvouhry a měla by být oporou i ve finále.

Jinak má kapitán Pála možnost širokého výběru. Světovou šestku Kvitovou může doplnit Lucií Šafářovou (27.) nebo Petrou Cetkovskou (32.). V prvním kole hrály Barbora Záhlavová-Strýcová a druhá deblistka světa Květa Peschkeová, v semifinále se zase dostaly do kvarteta Iveta Benešová (57.) a Lucie Hradecká (51.).

"Je příjemné a jsem rád, když holky hrajou dobře a výběr je velký. Akorát je to pak samozřejmě složitější a musím se snažit uvážlivě vybrat co nejlepší sestavu. Nikdy pak není příjemné, že člověk musí někomu říci, že v týmu není," řekl Pála. Nejpozději musí nominaci oznámit deset dnů před losem, ale plánuje, že tak učiní dříve.

Reklama

Související témata: