Hlavní obsah

Kouč Kotyza i kondiční trenér Kvitové prožívali nepopsatelné chvíle

V očích jim zářila radost, ale v návalu radosti nedokázali krátce po finále popsat své pocity. Kouč David Kotyza a kondiční trenér Jozef Ivanko, muži stojící v pozadí úspěchu tenistky Petry Kvitové, jen těžko hledali slova po triumfu své svěřenkyně na Turnaji mistryň v Istanbulu.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Radost Petry Kvitové

Článek

Kotyza cestou z haly říkal, že euforii určitě neprožívá. "Jsem úplně tak trošku vedle. Povedla se velká věc. prožívali jsme ten konec dost nervózně a emotivně. Já fakt nevím, co mám říkat," povídal Kotyza novinářům a stihl poblahopřát Bělorusce Viktorii Azarenkové, kterou Kvitová ve finále porazila po náročném boji 2:1 na sety.

"Pro mě je to nepopsatelná chvíle. Neuvědomuji si to ještě, ale když se zpětně podívám na celý rok, tak to bylo fantastické," řekl Ivanko, který se zasloužil o výrazné zlepšení kondice Kvitové za poslední tři sezony. "Ty emoce, které jsou, tak jsou ještě ve mně a každou chvilku propuknou. A doufám, že dříve než po Wimbledonu."

Petra Kvitová spolu s koučem Davidem Kotyzoufoto: Roman Vondrouš

Díky skvělé sezoně, v které vyhrála šest turnajů včetně grandslamového Wimbledonu a nyní Turnaje mistryň, bude Kvitová druhou hráčkou světa. V lednu přitom začínala na 34. místě. "To bych řekl, že se někdo zbláznil, kdyby mi to tvrdil. To, že jí věříme, že dokáže velké věci, ale tohle... to nečekal nikdo," řekl Kotyza.

Ve finále proti Azarenkové začala Kvitová skvěle. Hrála odvážně a přesně a po dvaceti minutách vedla v prvním setu 5:0. "To bylo právě až moc dobré. Měl jsem obavy, jestli nevystřílela všechny náboje hned na úvod," obával se Kotyza a na jeho slova skutečně došlo. Češka vzápětí pět gamů ztratila a zápas vlastně začínal znovu.

Kvitová ale první set nakonec zvládla a po prohraném druhém dějství rozhodla třetí sada. "Petra měla strašné problémy držet si servis. Myslel jsem si, že si pomůže víc, ale výměny byly hrozně náročné. Vlastně ani nevím, jak ona to vyhrála," uvažoval Kotyza, jak se vlastně celá koncovka semlela.

Rozhodly maličkosti

Možná zaúřadovala ona pověstná silná mentalita Kvitové v koncích zápasů. "To je její strašná zbraň, ale na druhé straně byla taky dobrá a psychicky odolná soupeřka. Myslím, že rozhodly maličkosti," doplnil trenér.

Ivanka mohlo těšit, že Kvitová zvládla na kurtu běhat dvě a půl hodiny bez známky únavy. Přitom o den dříve se po semifinále necítila dobře. "Přes noc si odpočinula, využili jsme všechny možné formy regenerace a výživy a byla v pohodě," řekl Ivanko.

Odmítl však, že by bylo jen jeho zásluhou, jak dobře se Kvitová hýbala. "Petra si to vydřela sama, svojí prací a vytrvalostí a přístupem k tréninku. Já jsem jí k tomu jen pomohl a doufám, že to tak bude pokračovat a bude se ještě zlepšovat," řekl Ivanko.

Tenistka Petra Kvitová se raduje z vítězství na Turnaji mistryňfoto: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Faktem zůstává, že Kvitová udělala v kondici velký skok. Dříve často zraněná hráčka letos prošla sezonou bez výraznějších problémů. "Když se vyhnou zranění, můžeme více pracovat na kondici, jít víc do objemů a náročných tréninků. Zvyšovat kvalitu, a tím se zlepšují výsledky. Je to spjaté jedno s druhým," řekl Ivanko.

Kotyza nechtěl srovnávat triumf ve Wimbledonu a vítězství na Turnaji mistryň. "To po mě nechtějte," bránil se kouč. "Ty pocity z před pár měsíců nevydoluju. Wimbledon je neskutečný a bude v hlavě furt, ale tohle tam taky bude," řekl Kotyza.

Důležitý byl podle Kotyzy vstup do Turnaje mistryň a výhra nad Ruskou Věrou Zvonarevovou. Ve finále se pak podle něj sešly dvě nejlepší hráčky. "A Petra to zvládla. Poprala se s tím, vyhrála s tou druhou nejlepší. Navíc zvládla ve čtyřech dnech čtyři zápasy s hráčkami desítky, a to je vynikající," řekl Kotyza.

Reklama

Související témata: