Hlavní obsah

České tenistky věří, že s pomocí Kvitové Rusky udolají

PRAHA

České tenistky před polednem vyrazily do Ruska na finále Fed Cupu, ve kterém budou o víkendu usilovat o první titul v samostatné historii. Z Prahy odletěly Lucie Šafářová a Lucie Hradecká spolu s kapitánem Petrem Pálou, až přímo v Moskvě se k nim přidá zbývající půlka týmu - čerstvá vítězka Turnaje mistryň a světová dvojka Petra Kvitová spolu s deblistkou Květou Peschkeovou. Český celek je po istanbulském úspěchu své jedničky nabit sebevědomím a věří, že s její pomocí získá vysněnou trofej.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tenistky Lucie Šafářová (vlevo) a Lucie Hradecká na pondělní tiskové konferenci před odletem na finále Fed Cupu.

Článek

Podle Pály může být Kvitová pomyslným jazýčkem na vahách, který převáží finále na českou stranu. "Petra letos neprohrála v hale ještě ani jeden zápas. Věřím, že si tu formu přiveze i do Moskvy a tam to potvrdí. Určitě má na to vyhrát obě dvouhry, ale bude určitě hrát proti těžším soupeřkám než v předešlých letošních zápasech Fed Cupu," řekl Pála.

"Petra tým nakopne"

Je každopádně přesvědčen o tom, že skvělé tažení rodačky z Fulneku závěrečným podnikem český tým namotivuje. "Určitě ty její výsledky nakopnou i holky okolo, hlavně ten její přístup, vůle po vítězství. To bude strhující pro všechny. Je výborným tahounem a věřím, že to potvrdí i teď," prohlásil kapitán.

Také týmová dvojka Šafářová věří, že úspěch Kvitové celý tým povzbudí. "Určitě nás to nakopne. Máme jednu vítězku a jednu finalistku Masters. Máme proč mít sebevědomí, tak doufám, že to dotáhneme do vítězného konce," připomněla Šafářová, že ve čtyřhře se mohou Češky opřít o finalistku deblu na Turnaji mistryň Peschkeovou.

Kvitová je sice po náročném týdnu v Turecku unavená, ale nepochybuje o tom, že si do soboty odpočine a dá se do pořádku. "Cítím se unavená, ale nějaké vážnější zranění mě netrápí. Věřím, že mě realizační tým dá do kupy, abychom mohly s holkama bojovat o tu trofej. Máme dost silný tým a hru na to je porazit, byl by to krásný konec sezóny," uvedla Kvitová v telefonickém rozhovoru.

Bouřlivé oslavy se prý nekonaly

V Istanbulu se právě připravovala na odlet do Ruska a stále ještě vstřebávala svůj velký triumf. Žádné bouřlivé oslavy se prý nekonaly. "Byli jsme jen na večeři a pak šli spát. Moc jsem toho teda nenaspala, ty myšlenky tam pořád ještě jsou," uvedla Kvitová, která nepřeceňuje, že se jí v Istanbulu povedlo porazit ruskou jedničku Věru Zvonarevovou.

Spolu s ní jsou ve výběru Šamila Tarpiščeva Anastasia Pavljučenkovová, Světlana Kuzněcovová a Maria Kirilenková. Pála považuje Rusky za "jemné favoritky", ale očekává velmi vyrovnanou bitvu. "Rusky mají velmi široký a velice solidní kádr. Mají kupu zkušeností, ve finále jsou popáté za posledních sedm let. I když jsou zkušenosti na jejich straně, věřím, že náš tým je tak silný, že je můžeme porazit. Ten titul, na který čekáme tak dlouho, je blizoučko a porveme se o něj," uvedl Pála.

Věří, že se bude dařit i dvojce Šafářové. "Lucka má na to vyhrát obě dvouhry. Je třeba udělat více bodů, nebude to stát jen na Petře," zdůraznil Pála.

První trénink v úterý

Češky dorazí do Moskvy po obědě, první trénink v hale, kde se bude hrát, ale absolvují až v úterý. "Povrch totiž bude až zítra," vysvětlil Pála.

České tenistky byly naposledy ve finále Fed Cupu v roce 1988. Tehdy Jana Novotná s Helenou Sukovou v barvách Československa soutěž vyhrály.

Reklama

Související témata: