Hlavní obsah

Novotná ocenila kreativitu a bojovnost Kvitové na Turnaji mistryň

PRAHA

Před čtrnácti lety vyhrála Jana Novotná Turnaj mistryň a měla pocit, jako kdyby získala grandslam. I proto bývalá druhá hráčka světa označila triumf své nástupkyně Petry Kvitové v tureckém Istanbulu za veliký úspěch a na její hře vyzdvihla především bojovnost a kreativitu, s kterými kráčela za výhrou.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Triumf Petry Kvitové ocenila i Jana Novotná.

Článek

"Za mé doby většina největších hráček považovala Turnaj mistryň za pátý grandslam. Pamatuji si, že když jsem porazila ve finále Masters Mary Pierceovou, tak jsem měla pocit, jako bych skoro grandslam vyhrála, takže to je opravdu obrovský úspěch," řekla Novotná o titulu Kvitové.

V roce 1997 dokázala Novotná vyhrát Turnaj mistryň ve dvouhře i ve čtyřhře. V singlu tehdy hrálo šestnáct hráček klasickým vyřazovacím systémem.

Kvitová se Novotné líbila od prvních zápasů a předpovídala, že pokud vydrží hrát stejně dobře celý turnaj, tak nenajde přemožitelku. A jednadvacetiletá Kvitová její slova naplnila. Využila halového prostředí a z pěti zápasů nepoznala ani jednou přemožitelku. Ve finále zdolala v neděli po velkém boji Bělorusku Viktorii Azarenkovou.

"Petra nejvíc bojovala, nejvíc chtěla vyhrát, využila svého leváckého servisu a ukázala ve hře nejvíc kreativity na kurtu," líbilo se Novotné pojetí Kvitové.

Perfektní taktika

Zvlášť mohlo Novotnou potěšit, že Kvitová chodila častěji a úspěšně k síti. "Taktika Petry byla perfektní. Na síť ještě nechodí často, jak by mohla, ale všechno přijde časem. Pokud bude v agresivní hře pokračovat, tak se na síti bude objevovat víc. Je dobře, že to nejsou jenom krásné výměny zezadu, ale chodí se i na síť a hra má variaci a styl," řekla Novotná, jedna z posledních průkopnic stylu servis - volej.

Martina Navrátilová (vlevo) a Jana Novotnáfoto: ČTK/AP

Kvitová po triumfu na Turnaji mistryň poskočila na druhé místo světa a hovoří se o tom, že už brzy by mohla vystřídat Dánku Caroline Wozniackou na trůnu. Novotná ví, jak těžké to je, protože jí se z druhého místa na vrchol dostat nepodařilo.

"Různé éry se nedají porovnávat. Tehdy hrály Grafová, Selešová a Sanchezová strašně vyrovnaně a vyhrávaly grandslamy, takže to je těžké," vzpomínala Novotná a k možnosti, že by byla jedničkou Kvitová dodala: "Je veliká možnost, že bude hrát líp a líp a s tím by přišel i žebříček a číslo jedna na světě. Pro tenisty je ale nejdůležitější vyhrávat grandslamy a turnaje pravidelně. Hrát celou sezónu vysoko."

Fedcupový kapitán a bývalý deblista Petr Pála už v dubnu tvrdil, že Kvitová má předpoklady stát se první tenisovou dámou. "Jenom to vzala hodně hopem, možná rychleji, než jsme čekal. Věřím, že se tak jednou stane," řekl Pála. "Myslím, že k tomu je hodně blízko a první šanci má v Austrálii," řekla česká dvojka Lucie Šafářová.

Hradecká: její hra je určitě na světovou jedničku

Podle Lucie Hradecké, deblové vítězky Roland Garros, je jen otázkou času, kdy se Kvitová před Wozniackou dostane. "Její hra i to, co předvádí, je určitě na světovou jedničku," myslela si Hradecká před cestou na finále Fed Cupu do Moskvy.

Právě ve Fed Cupu by mohla Kvitová s týmem vyšperkovat už tak skvělou českou sezonu. Novotná doufala, že by Pálův tým mohl navázat na československý titul z roku 1988. "Vidím to velice pozitivně a bylo by krásný, kdyby se to holkám podařilo. Bude záležet i na Lucii Šafářové, aby vyhrála aspoň jednoho singla," řekla Novotná.

Od ledna čeká Kvitovou obhajování pozic z letošní sezony, v které získala vedle Turnaje mistryň dalších pět titulů včetně Wimbledonu. "Musí se vyrovnat s tím, že je favoritka," řekla Novotná, královna z All England Clubu z roku 1998.

Nejen obhajoba bodů může dostat Kvitovou v roce 2012 pod tlak, ale především soupeřky. "Bude mít sice respekt, ale hráčky ji budou znát i tenisově a budou hledat cesty, jak ji porazit. Petra musí ukázat, já jsem tady a není to náhoda, že jsem druhá na světě. Vyhrála jsem Wimbledon a Turnaj mistryň a jedu dál," řekla Novotná.

Reklama

Související témata: