Hlavní obsah

Plíšková hledá rytmus, proto hraje i debl

Praha

Slušný nástup, pak neproměněné mečboly, prohraný tie break a zbytečně ztracené síly ve třetí sadě. Zápas druhého kola turnaje v Dubaji s Lotyškou Anastasijí Sevastovovou symbolizoval poslední týdny a měsíce v podání Karolíny Plíškové. Šestá tenistka světa se stále nemůže dostat do formy, jakou od sebe očekává.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková v českém derby s Karolínou Muchovou na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Vždycky byla zvyklá hrát spousty zápasů, létala z turnaje na turnaj, jenže koronavirová sezona 2020 žebříčkově nejlepší českou tenistku vykolejila víc než ostatní hráčky světové špičky. Na US Open i Roland Garros skončila už ve druhém kole a po letním obnovení programu měla do konce roku zoufale průměrnou bilanci 6:5.

Po angažování nového kouče Saschi Bajina věřila ve změnu, ale výsledky se prozatím nedostavily. Na Australian Open nepřešla přes druhý zápas a po úterku má v singlu bilanci 6:4...

„Jestli jsem s něčím spokojená? Teď mě fakt nic nenapadá," pousmála se Plíšková. „Ale asi jsem víc pozitivnější,než jsem kdy byla. I ve srovnání s těmi minulými roky, kdy jsem uhrávala lepší výsledky. Snažím se s tím bojovat, ačkoli to nejde tak hladce," řekla osmadvacetiletá Češka.

Také proto, že stále nemůže chytit herní rytmus, rozhodla se Plíšková nastoupit ve Spojených arabských emirátech i v deblu společně se sestrou Kristýnou. „Věřím tomu, že potřebuju hrát víc zápasů po sobě, i takové, které se třeba nevyvíjejí dobře. Dá se říct, že postrádám některé herní situace, takže jsme se ségrou dohodly, že si zahrajeme čtyřhru," vysvětlovala Plíšková, která se svým dvojčetem nastoupila na kurt poprvé od pražské exhibice na konci června. Pár Rybakinová, Švedovová smázly ve dvou setech.

„Bojovat, nevzdávat se. To je teď pro mě nejdůležitější," řekla Plíšková, jež své heslo oprášila i v souboji se Sevastovovou, v němž mířila k hladké výhře. Vždyť vedla 6:3, 5:4 a při svém podání měla dva mečboly. Duel se však protáhl až na dvě a čtvrt hodiny.

„Ve druhém setu jsem tam měla šance ještě víc odskočit, ale ona se pak zvedla. Na mečbol mi dala prase, to se stává," povzdechla si Plíšková, která nakonec byla za směnu navíc ráda. „Dodalo mi to sílu, že se dokážu zvednout a po problémech hrát zase dobrý tenis."

Ve třetím kole má Plíšková příležitost vrátit porážku z Dauhá Američance Jessice Pegulaové. „V Austrálii jsem takhle dvakrát během krátké doby hrála s Collinsovou a byly to úplně jiné zápasy," věří česká jednička. V Dauhá musela hluboko po půlnoci bojovat o postup s Tunisankou Ons Džabúrovou a jen pár hodin po probuzení šla na Pegulaovou. „A vůbec mi to nesedlo," tvrdila Plíšková.

Zlepšení bez větší herní praxe teď ale moc nevěří. Takže ve středu ji čeká znovu i debl. „Čím víc zápasů, tím líp pro mě."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.