Hlavní obsah

Plíšková šestou hráčkou světa? Shoda okolností. V "normálním" žebříčku nemá mezi elitou místo

Praha

Pohled na současný světový žebříček vyznívá pro Karolínu Plíškovou stále velmi dobře. Podle něj je totiž stále šestou nejlepší hráčkou planety. Její výkony však vypovídají úplně o něčem jiném. Na lichotivé pozici ji drží jen výjimečná pandemická situace, která světové žebříčky zmrazila. Jak by vypadalo pořadí hráček za "normální" situace, prezentoval server tennis.com.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková dohrála na US Open ve druhém kole

Článek

Jedna velká bída. Tak lze nahlížet na počínání Karolíny Plíškové v této sezoně. A nejen v této. Bývalá světová jednička už svou formu hledá pořádně dlouho a nic na tom nezměnilo ani angažování nového kouče Saschi Bajina.

Spíše naopak. Krize se ještě prohloubila. Druhé kolo na turnajích v Dubaji i Melbourne, třetí na Australian Open, třetí v Dauhá. To jsou letošní výsledky osmadvacetileté české jedničky. V nich je zahrnuta porážka od 292. hráčky světa Rusky Gasanovové či poslední ostudný debakl od Američanky Pegulaové 0:6, 2:6.

Současný žebříček WTA
POŘÁDÍJMÉNONÁRODNOST
1.Ashleigh BartyováAustrálie
2.Naomi ÓsakaováJaponsko
3.Simona HalepováRumunsko
4.Sofia KeninováUSA
5.Elina SvitolinováUkrajina
6.Karolína PlíškováČesko
7.Serena WilliamsováUSA
8.Aryna SabalenkováBělorusko
9.Bianca AndreescuováKanada
10.Petra KvitováČesko

A i pohled na poslední grandslamové výsledky je hodně smutný. Dvakrát druhé kolo, dvakrát třetí. To jsou výsledky Karolíny Plíškové od semifinálové účasti na Australian Open v roce 2019.

Českou tenistku tak na lichotivém místě drží fakt, že žebříčky byly zmrazeny a hráčky tak neztrácí body za neobhájené zisky na turnajích. Zatím. Jinak by totiž trojnásobná fedcupová šampionka mohla na elitu zapomenout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu turnaje v Dauhá Pegulaová - Karolína PlíškováVideo: sntv

Server tennis.com sestavil žebříček deseti nejlepších hráček za "normální" situace a v něm samozřejmě její jméno nenajdeme. Světu by místo Ashleigh Bartyové vládla Naomi Ósakaová, dvojkou by byla Victoria Azarenková, trojkou Polka Iga Swiateková.

Ani jedna z posledních dvou jmenovaných přitom není v současné době v top ten. Na jedenáctém místě by byla Petra Kvitová, které v současném rankingu patří pozice o místo lepší.

Žebříček za "normálního" stavu
POŘÁDÍJMÉNONÁRODNOST
1.Naomi ÓsakaováJaponsko
2.Victoria AzarenkováBělorusko
3.Iga SwiatekováPolsko
4.Jennifer BradyováUSA
5.Elise MertensováBelgie
6.Garbiňe MuguruzaováŠpanělsko
7.Aryna SabalenkováBělorusko
8.Serena WillliamsováUSA
9.Simona HalepováRumunsko
10.Sofia KeninováUSA
11.Petra KvitováČesko

Jméno Karolíny Plíškové bychom tak našli až na devatenácté příčce, v rankingu rozhodňujícím výsledky dosavadního průběhu sezony pak dokonce na 27. příčce za Karolínou Muchovou, Barborou Krejčíkovou, Petrou Kvitovou i Markétou Vondroušovou.

Mezi nejlepšími deseti hráčkami planety by tak za běžné situace nebyly kromě Karolíny Plíškové a Ashleigh Bartyové ani Ukrajinka Elina Svitolinová či vítězka US Open z roku 2019 Bianca Andreescuová.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová