Hlavní obsah

Tenista to schytal za své gesto fair play!

Split/Praha

Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Své o tom ví po osmifinálovém utkání na challengeru ve Splitu i nizozemský tenista Robin Haase. Ten se během zápasu rozhodl vsadit na férové jednání a upozornil rozhodčího na chybu. Co se stalo pak, všechny překvapilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenista Robin Haase v utkání 1. kola Davis Cupu v roce 2014 s Radkem Štěpánkem.

Článek

Haase nastoupil k osmifinálovému utkání proti Mirzovi Bašičovi jako žebříčkový favorit, ale první set ztratil poměrem 6:7. V tom druhém se mu podařilo prolomit hned první Bašičovo podání a zanedlouho se dostal do vedení 3:1. Poté přišel ten inkriminovaný moment, který poznamenal celý zápas.

Bašič servíroval a umpirový rozhodčí zahlásil aut. Zahlásil ho ve stejný okamžik, kdy se Haase rozhodl returnovat, avšak výkřik ho rozhodil, a tak míček skončil v síti. Zahlášený aut se však Haasemu nezdál a stopu byl zkontrolovat. Rozhodčímu oznámil, že míček byl dobrý a očekával, že dojde k opakování výměny. Ale opak byl pravdou.

Rozhodčí seskočil z umpiru a když zjistil, že balon byl v kurtu, přiřkl fiftýn Bašičovi. Vzápětí začal Nizozemec vehementně protestovat, jenže rozhodčí se zlomit nenechal. Poukázal na to, že Haasův return skončil v síti a jemu nebylo nic platné, že se odvolával na rozhození po zahlášeném autu.

Zkušený Holanďan poté ztratil pět gemů v řadě a Bašičovi podlehl 6:7, 3:6.

Reklama