Hlavní obsah

Podle Djokoviče je střídání stráží v čele žebříčku ATP nevyhnutelné

Řím

Podle světové jedničky Novaka Djokoviče je střídání stráží v čele mužského tenisového žebříčku jen otázkou času. Zatímco Srb se stejně jako jeho dlouholetí rivalové z "velké trojky" Španěl Rafael Nadal a Švýcar Roger Federer soustředí hlavně na grandslamy, mladší generace hráčů se čím dál víc prosazuje na ostatních turnajích.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Hvězdný tenista Novak Djokovič.

Článek

"Je nevyhnutelné, že k tomu dojde. Změna v čele žebříčku se blíží. Jenom nevím, jestli se to stane za měsíc, za rok, nebo jindy," řekl novinářům během turnaje v Římě Djokovič, který v březnu překonal Federerův rekord v počtu týdnů (310) strávených na prvním místě.

"Jsou tu hráči jako Tsitsipas, Zverev, Berrettini či Rubljov, kteří nás tři už několikrát porazili a sbírají hodně bodů. Na špičku se tlačí i Medveděv, Dominic Thiem už tam několik let patří," prohlásil třiatřicetiletý Djokovič.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Alexander Zverev si poradil s Rafaelem Nadalem

"Mně už na žebříčku tolik nezáleží, důležitější jsou grandslamy. V téhle fázi kariéry jsou pro mě prioritou," řekl vítěz 18 turnajů velké čtyřky Djokovič. O rok starší Nadal a o šest let starší Federer mají na kontě ještě o dva vyhrané grandslamy víc.

I proto Djokovič omezil turnajový program a od triumfu na únorovém Australian Open se představil pouze v Monte Carlu a Bělehradě. Před French Open hodlá kromě Říma absolvovat už jen další turnaj v srbské metropoli.

"Čtyři turnaje před Paříží jsou tak akorát. Pozvolna vylepšuju fyzičku i svou hru tak, abych na French Open předvedl to nejlepší," dodal Djokovič.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík