Hlavní obsah

Nikomu bych tohle nepřála. Hvězdná tenistka Ósakaová prosí o ochranu

Tokio/Praha

Čtyřnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová tenisová jednička Naomi Ósakaová se po kauze z úvodu letošního French Open stáhla do ústraní, následně vynechala i probíhající Wimbledon, ale nyní se znovu veřejně ozvala. A opět promluvila, nebo lépe řečeno rozepsala se, o svých mentálních problémech a žádala o empatii a soukromí.

Foto: Frankies Bikinis

Naomi Ósakaová žádá o respekt a soukromí

Článek

Japonská tenistka před startem Roland Garros upozornila na to, že v obavách o svoji psychiku vynechá na turnaji mediální povinnosti a nebude se účastnit povinných pozápasových tiskových konferencí.

Svá slova naplnila a po prvním kole na ni čekali novináři marně. Její jednání způsobilo v zažitém koloritu profesionálního tenisu šok a otřes v samých základech toho, co se obzvlášť od top hráčů na okruhu čeká jako povinnost, která jde ruku v ruce s mimořádně štědrými finančními odměnami.

Rodačka z Ósaky po vlně ostrých reakcí, ať už kritických či sympatizujících, své působení na turnaji předčasně ukončila. I s měsíčním odstupem si ale za svými kroky stojí.

„Jenom jsem oznámila, že nebudu chodit na tiskové konference na Roland Garros, kvůli obavám o své mentální zdraví. Za tím si stojím. I sportovci jsou jen lidé. Tenis je naše privilegované zaměstnání a s ním jsou samozřejmě spojené i povinnosti. Neumím si ale představit jinou profesi, kde by byla tak striktně zkoumána pravidelná docházka (za sedm let na Tour jsem vynechala jednu tiskovku)," rozepsala se nyní Ósakaová ve sloupku pro Time.

„Možná bychom měli dát sportovcům právo vzít si mentální pauzu od mediálních povinností ve výjimečných případech, aniž by za to čelili sankcím. V každé jiné práci by nám bylo prominuto, kdybychom si vzali čas od času osobní volno. A nemuseli bychom svému zaměstnavateli vysvětlovat své nejintimnější problémy. Zaměstnanecká práva by vám nejspíš garantovala alespoň nějakou úroveň soukromí," pokračovala.

„Co se mě týče, cítila jsem se pod obrovským tlakem, že jsem musela o svých problémech veřejně promluvit. A upřímně - média ani vedení turnaje mi moc nevěřily. Nikomu bych tohle nepřála. Doufám, že můžeme zavést opatření, která by chránila sportovce, obzvlášť ty křehké. Zároveň už nikdy nechci, aby moje zdravotní historie byla podrobována veřejné kontrole," uvedla dále tenistka.

Závěrem poděkovala těm, co jí zastávají, za podporu a dodala, že podle ní mají i sportovci právo na „sick day" bez zveřejňování důvodů, čímž by nejen tenis měl srovnat krok se zbytkem společnosti.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori