Hlavní obsah

Djokovič - Medveděv 4:6, 4:6, 4:6Djokovičův sen o kalendářním Grand Slamu je pryč. Finále US Open ovládl ruský tenista

New York/Praha
Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič snil před finále US Open o završení kalendářního Grand Slamu. Marně. Ve Flushing Meadows první hráč světa prohrál s turnajovou dvojkou Daniilem Medveděvem z Ruska 4:6, 4:6 a 4:6. Rus slaví první grandslamový titul.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv s trofejí pro vítěze US Open.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiatřicetiletý Djokovič mohl kalendářní Grand Slam získat jako první tenista po 52 letech a třetí v historii. Dosud to dokázali jen v roce 1938 Američan Don Budge a dvakrát Australan Rod Laver v letech 1962 a 1969. Ten se také přišel na finálový zápas podívat, chtěl být prvním, kdo potřese v případě úspěchu Djokoviče Srbovi rukou. Tenhle plán ale nevyšel.

Na US Open Djokovič usiloval o čtvrtý triumf. Celkově postoupil do 31. grandslamového finále a vyrovnal rekord Rogera Federera, se kterým se spolu s Rafaelem Nadalem také dělí o rekord s 20 grandslamovými tituly. Protože finále nezvládl, zůstává na stejné metě.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Dojatý srbský tenista Novak Djokovič po prohraném finále US Open.

Zápas rozjel lépe ruský tenista Medveděv. Skvěle podával a navíc hned v první hře vzal slavnému Srbovi servis. Nasazená dvojka těžila z dělového podání a bez nejmenších problémů sbírala fiftýny, Djoker neměl nárok ani pomyslet na šanci, aby si ztracené podání vzal zpět. A tak nebylo divu, že Medveděv ovládl první sadu poměrem 6:4.

Druhý set už nabídl trochu jinou podívanou. Možnost brejků byla na obou stranách. Jenže využitý byl jediný. V páté hře prolomil podání soupeře Medvěděv a vzápětí brejk potvrdil čistou hrou. Rus byl sebevědomý, nebál se zariskovat a odměnou mu byly důležité body. Často se povzbuzoval zaťatou pěstí a slavil úspěch. Djokovič zkoušel všechno možné, ale protivník našel v dané chvíli odpověď prakticky na všechno, co Srb zahrál.

Fanoušci sice nadšeně aplaudovali při parádních výměnách, často ale také kroutili hlavou nad výsledkovou dominancí ruského hráče. Takový průběh finále nejspíš nečekal ani největší optimista v táboře Medveděva. Ten na startu třetího setu získal dvakrát servis Djokoviče, sám byl naopak na podání dál jistý, což znamenalo jeho vedení 4:0.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Zaťatá pěst ruského tenisty Daniila Medveděva po jednom z povedených úderů ve finále US Open.

Srb odpověděl čistou hrou a snížil na 1:4, následně prohrával i 2:5. V tu chvíli dokázal rozpumpovat diváky, když poprvé ve finále získal servis soupeře. Manko se následně smrsklo na jedinou hru a publikum bylo ve varu. Cítilo šanci, že by se finálový zápas mohl ještě protáhnout. Fanoušci i Djokovič se těšili marně. Další komplikace už Rus nepřipustil a při servisu už finále ukončil. Po skončení zápasu se svalil na kurt a s vyplazeným jazykem si vychutnával vítězství na grandslamovém turnaji.

"Jsem nervozní, zažívám to poprvé v životě. Navíc se musím omluvit Novakovi, všichni víme, o co mu ve finále šlo," konstatoval na pódiu, kde finalisté přebírali trofeje. Djokovičovi pak složil obrovskou poklonu. "Nikomu jsem to ještě neřekl, ale ty jsi Novaku nejlepším hráčem tenisové historie," dodal Rus a rovněž děkoval fanouškům i svému týmu.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Vítěz tenisového US Open Daniil Medveděv z Ruska /vpravo) a Srb Novak Djokovič.

Speciální díky pak měl pro svojí ženu. Té chtěl dát v New Yorku nějaký dárek a teď se mu to povedlo. "Věděl jsem, že ten finálový zápas musím vyhrát," usmál se tenista.

Djokovič na pódiu vnímal ovace publika a v očích se mu leskly slzy. "Musím hlavně na začátku pogratulovat Daniilovi. Odehrál úžasné finále i celé US Open. Jestli si někdo ten triumf zasloužil, byl to právě on," hlásil Srb a prohlásil, že jeho přemožitele čeká ještě skvělá kariéra a spousta vítězství.

Dojatý Djoker děkoval fanouškům. "Nedopadlo to ve finále tak, jak jsem si přál. Ale díky vám se cítím nyní v New Yorku nejlépe. Ještě nikdy jsem se tady tak dobře necítil. Miluji vás, brzy se zase uvidíme," doplnil.

Stosurová vyhrála po 16 letech čtyřhru

Tenistka Samantha Stosurová získala po 16 letech druhý titul na US Open ve čtyřhře. Sedmatřicetiletá Australanka, jež ovládla ve Flushing Meadows deblovou soutěž už v roce 2005, triumfovala po boku o šest let mladší Číňanky Čang Šuaj.

Stosurová a Čang Čuaj, které už společně vyhrály Australian Open 2019, překazily v New Yorku druhý triumf teenagerek. V dnešním finále porazily 6:3, 3:6, 6:3 sedmnáctiletou Cori Gauffovou a devatenáctiletou Catherine McNallyovou. Mladým Američankám se tak nepodařilo navázat na senzační vítězství osmnáctileté Emmy Raducanuové ve dvouhře.

Přesně před deseti lety vyhrála singlovou soutěž na US Open Stosurová a dosáhla na největší úspěch kariéry. Celkově má rodačka z Brisbane ve sbírce po dnešku osm grandslamových pohárů: jeden z dvouhry, čtyři z ženské čtyřhry a tři z mixu.

US OPEN (tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů)
Muži, dvouhra - finále
Djokovič (1-Srb.) - Medveděv (2-Rus) 4:6, 4:6, 4:6
Ženy, čtyřhra - finále:
Stosurová, Čang Šuaj (14-Austr./Čína) - McNallyová, Gauffová (11-USA) 6:3, 3:6, 6:3

Reklama

Pavouk - US Open 2021 - dvouhra mužů

  • Osmifinále

  • Srbsko N. Djokovič (1) Spojené státy J. Brooksby
    1 : 6; 6 : 3; 6 : 2; 6 : 2
  • Německo O. Otte Itálie M. Berrettini (6)
    4 : 6; 6 : 3; 3 : 6; 2 : 6
  • Německo A. Zverev (4) Itálie J. Sinner (13)
    6 : 4; 6 : 4; 7 : 6
  • Spojené státy R. Opelka (22) Jižní Afrika L. Harris
    7 : 6; 4 : 6; 1 : 6; 3 : 6
  • Spojené státy F. Tiafoe Kanada F. Auger-Aliassime (12)
    6 : 4; 2 : 6; 6 : 7; 4 : 6
  • Německo P. Gojowczyk Španělsko C. Alcaraz
    7 : 5; 1 : 6; 7 : 5; 2 : 6; 0 : 6
  • Nizozemsko B. Van de Zandschulp Argentina D. Schwartzman (11)
    6 : 3; 6 : 4; 5 : 7; 5 : 7; 6 : 1
  • Velká Británie D. Evans (24) ROV D. Medveděv (2)
    3 : 6; 4 : 6; 3 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Srbsko N. Djokovič (1) Itálie M. Berrettini (6)
    5 : 7; 6 : 2; 6 : 2; 6 : 3
  • Německo A. Zverev (4) Jižní Afrika L. Harris
    7 : 6; 6 : 3; 6 : 4
  • Kanada F. Auger-Aliassime (12) Španělsko C. Alcaraz
    6 : 3; 3 : 1
    skreč
  • Nizozemsko B. Van de Zandschulp ROV D. Medveděv (2)
    3 : 6; 0 : 6; 6 : 4; 5 : 7
  • Semifinále

  • Srbsko N. Djokovič (1) Německo A. Zverev (4)
    4 : 6; 6 : 2; 6 : 4; 4 : 6; 6 : 2
  • Kanada F. Auger-Aliassime (12) ROV Medveděv (2)
    4 : 6; 5 : 7; 2 : 6
  • Finále

  • Srbsko N. Djokovič (1) ROV Medveděv (2)
    4 : 6; 4 : 6; 4 : 6