Hlavní obsah

Berdych už má jistotu. Počtvrté za sebou zahraje Turnaj mistrů

Praha
Aktualizováno

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych si počtvrté za sebou vybojoval účast na prestižním Turnaji mistrů v Londýně. Daviscupový reprezentant se stal pátým jistým účastníkem, do Londýna tedy zbývají už jen tři volná místa, o které se pere například i Roger Federer. Vrchol sezóny se uskuteční od 4. do 11. listopadu.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Tomáš Berdych

Článek

V Londýně se v týdnu před finále Davisova poháru, v kterém budou Češi od 15. do 17. listopadu obhajovat titul v Bělehradu proti Srbsku, představí dva čeští hráči. Radek Štěpánek bude hrát s Indem Leandrem Paesem soutěž ve čtyřhře.

Osmadvacetiletý Berdych je letos jedním ze čtyř tenistů s více než padesáti vyhranými zápasy a jeho účast byla v posledních týdnech na spadnutí. V úterý sice vypadl na turnaji v Basileji v 1. kole, ale jeho účast v Londýně dnes potvrdili zástupci ATP.

Oslava tenisu pro nejlepší

"Na začátku roku je vždy jedním z mých cílů se na Turnaj mistrů kvalifikovat a je pro mě ctí, že jsem to znovu dokázal. Díky celému týmu a všem mým fanouškům," řekl Berdych, svěřenec trenéra Tomáše Krupy. "Je skvělé být už jen součástí finále sezóny, je to oslava tenisu pouze pro osm nejlepších," dodal sedmý hráč světa.

Berdych v sestavě pro Turnaj mistrů doplnil Španěly Rafaela Nadala a Davida Ferrera, Srba Novaka Djokoviče a Argentince Juana Martína del Potra. Na turnaji mohl hrát i Brit Andy Murray, ale ten je po operaci zad a ukončil sezónu.

Počet účastí českých a čs. tenistů na Turnaji mistrů ve dvouhře:
12 - Ivan Lendl,
4 - Jan Kodeš, Tomáš Berdych
3 - Tomáš Šmíd,
1 - Miloslav Mečíř, Karel Nováček, Petr Korda, Jiří Novák, Radek Štěpánek

V sezóně Berdych postoupil do čtvrtfinále Australian Open a Wimbledonu a třikrát hrál finále, ale v Marseille, Dubaji ani v Bangkoku titul nezískal.

Při premiéře na Turnaji mistrů v roce 2010 Berdych po jedné výhře a dvou prohrách skončil ve skupině. Nejlépe se mu vedlo předloni, kdy postoupil do semifinále, v kterém ale ztroskotal na Jo-Wilfriedu Tsongovi z Francie. Před rokem opět po jedné výhře a dvou porážkách do dalších bojů nepostoupil.

Berdych se čtyřmi účastmi na Turnaji mistrů z českých hráčů vyrovnal Janu Kodešovi. Častěji hrál vrchol sezony pouze Ivan Lendl (12x).

O zbylá tři místa usiluje pětice hráčů. Šanci postoupit ještě mají Švýcaři Roger Federer a Stanislas Wawrinka, Francouzi Richard Gasquet a Jo-Wilfried Tsonga a teoreticky rovněž Kanaďan Milos Raonic. Definitivně se nejspíše rozhodne příští týden na turnaji série Masters v Paříži, který předchází Turnaji mistrů.

Reklama