Hlavní obsah

Štěpánek před finále Davis Cupu míří na Turnaj mistrů. V doprovodu Kvitové

Hektičtější závěr roku si Radek Štěpánek dovede představit jen těžko. O víkendu už bude v Londýně, kde ho společně s Indem Leandrem Paesem čeká Turnaj mistrů ve čtyřhře. Jen co střet nejlepších hráčů sezóny skončí, přesune se do Bělehradu, kde je v sázce salátová mísa pro držitele Davis Cupu. V Anglii bude čtyřiatřicetiletému tenistovi fandit přímo v hledišti i Petra Kvitová. V Srbsku už se bude muset obejít bez podpory své partnerky, která letí na tenisovou exhibici do Karibiku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tenisté a partneři Petra Kvitová a Radek Štěpánek

Článek

Pohár pro vítěze Turnaje mistrů je snad jedinou velkou trofejí, kterou váš deblový spoluhráč Paes ještě nemá ve sbírce.

Taky mi to od začátku, co spolu hrajeme, neustále připomíná, že to je jediný kousek, co mu chybí v jeho vitrínce. Australian Open jsme spolu vyhráli hned na první pokus. Loni jsme měli Masters skvěle rozehrané, ale prohráli jsme smolně semifinále. Letos chceme titul, bude tam ale dalších sedm dvojic se stejnou myšlenkou.

Kondičně i zdravotně jste teď v pohodě?

Po turnaji v Basileji jsem si dal pauzu. Těch zápasů po US Open jsem odehrál hodně, takže jsem zajel do depa, načerpal energii a připravoval se na ten závěr, kdy mě čeká slušný zápřah. Co se týče zdraví, nemám ale jediný problém. Neskutečně vyšlo počasí na přípravu, všechno je, jak má.

Máte už trochu v hlavě daviscupové finále v Srbsku?

Jedeme na horkou půdu. Víme, že to bude divoký a chceme se soustředit na sebe a získat tři body.

Máte zprávy, jak je na tom srbská dvojka Tipsarevič, který si léčí bolavou nohu?

Jen jsem zaslechl, že se chce připravit na Davis Cup. Bude zavřený doma a bude dělat první poslední, aby byl v pořádku. Taky jsem slyšel, že verdikt v dopingové kauze Troického by měl padnout ještě před finále. Tak nevím, jestli je to záměr, aby ještě hrál...

Jaký tedy budete mít nejbližší program?

Ještě dva dny potrénuju doma, pak se s Petrou přesuneme do Londýna, kde je o víkendu losování a nějaká oficiální večeře, to je pro účastníky povinné. V sobotu se sejdeme s Leanderem a doufám, že budeme hrát co nejdéle, nejlépe ve finále. K našemu týmu bych se přidal později, nebylo by to prvně. Navíc v Londýně můžu trénovat s nejlepšími singlisty světa...

Tomáš Berdych říkal, že jeho tři roky staré zkušenosti ze Srbska patří k tomu nejhoršímu, co v Davis Cupu zažil. Sdílíte jeho předfinálové obavy z divokých fanoušků?

Klidně ať Srbové zpívají, řvou, to k té soutěži patří. Ale je nefér, když se křičí mezi prvním a druhým servisem. Hráč začíná podávat z nějakého klidu a ten by mu měl být dopřán. Ze začátku jsme s tou atmosférou u nich měli problém, ale zažili jsme už hodně zlomových momentů v bouřlivé kulise. Venku, ale i doma.

V roce 2010 se v Bělehradě děly různé podivné věci. Třeba Djokovič, který byl nalosován do páteční dvouhry, k zápasu vůbec nenastoupil. Cítíte, že by zase mohlo dojít k něčemu podobnému?

Závratnými novinkami se asi letos nepřekvapíme. Všichni ale doufají, že to bude korektní, i když lepší čekat to nejhorší a vytvořit si raději nějaký vlastní mikrosvět. My jsme ale rádi, že tlak bude na nich, oni přece mají světovou jedničku. Ale to už jsme zažili při baráži před šesti lety proti Švýcarům a taky jsme to s Tomem (Berdychem) zvládli.

Budete se v Londýně s Djokovičem trochu hecovat?

Já ho neviděl od US Open. Na Masters se každý bude soustředit na sebe, až pak se přesune veškerá pozornost k salátové míse.

Když se tak spekuluje o finále, Srbové napevno počítají se dvěma Djokovičovými body z dvouher, české naděje se upínají k Berdychově páteční výhře a úspěšnému deblu. V té chvíli by to bylo 2:2 a vy byste šel na Tipsareviče. Berete tento scénář?

Když bude potřeba získat třetí bod za stavu 2:2, tak budu připravený. Už jsem v té situaci byl několikrát, a když to člověk zvládne, tak mu to dodá sebevědomí.

Pouštěl jste si rozhodující dvouhru loňského finále, kde jste právě za stavu 2:2 proškolil Španěla Almagra?

Ze začátku vůbec ne, ale po operaci zad se mi tak stýskalo po hraní, že jsem se tím zase "nahazoval". Pro takové zápasy člověk tenis hraje.

Reklama

Související témata: