Hlavní obsah

Berdych po prohře s Wawrinkou pořád cítí na Turnaji mistrů šanci

Londýn

Počtvrté hraje tenista Tomáš Berdych Turnaj mistrů a počtvrté vstoupil do vrcholu sezóny porážkou. V Londýně nestačil na Švýcara Stanislase Wawrinku a o postup do semifinále ze skupiny A se bude muse poprat ve zbývajících zápasech proti favorizovaným Španělům.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych (vlevo) si podává ruku se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou po utkání Turnaje mistrů.

Článek
Fotogalerie

Není to rozehráno nejlepším možným způsobem, ale neskládám zbraně. Šancovní to pořád je," řekl Berdych po prohře 3:6, 7:6 a 3:6. "Zbývající soupeři jsou na papíře ještě těžší, ale připravím se na ně. Už jsem tady byl v situacích, kdy to se mnou nevypadalo dobře, a předloni jsem šel do semifinále," řekl.

Ve druhém utkání skupiny se Berdych střetne buď se světovou jedničkou Nadalem, s kterým prohrál patnáctkrát po sobě, nebo s Davidem Ferrerem. Pokud se ale bude držet statistiky, tak zatímco všechny své první zápasy na Turnaji mistrů prohrál, druhé naopak pokaždé vyhrál. "To je hezký a rád bych na tohle navázal. I tohle může být pozitivní. Člověk musí bojovat od začátku do konce," pronesl Berdych.

Ve zmíněném roce 2011 Berdych na úvod turnaje prohrál z mečbolu se Srbem Novakem Djokovičem. Pak ale odvrátil mečbol, porazil ve druhém utkání jeho krajana Janka Tipsareviče a po výhře nad Ferrerem prošel do semifinále.

Po utkání s Wawrinkou, ač zápas ztratil po vyrovnaném boji skoro po dvou a půl hodinách hry, Berdych jen těžko hledal pozitiva. "Důležité je se držet toho, že mám rytmus. Balon trefuju čistě a herní projev na kurtu není špatný. Nic mě nebolí, nic netáhne, což je důležité, a teď se musím nachystat na další duel," řekl.

Berdych: Bylo to hratelný

Utkání se ve prospěch Švýcara zhouplo především díky tomu, že Berdych nevyužil ani jeden z pěti brejkbolů, zatímco Wawrinka uspěl při dvou ze čtyř. "On prostě zvolil lepší variantu na daný míč, který byl v tu dobu důležitý, což rozhodlo," uvedl Berdych.

V prvním setu český hráč poměrně bojoval s vlastním servisem. Chvilku mu trvalo, než se dostal do rytmu. Důvodem mohl být i jeho hodně vysoký nadhoz. "V tom může být, nechci říct problém, ale takhle to mám a musím se sžít s halou. Soupeř dobře returnoval a vyvíjel tlak, tak jsem možná na začátku tlačil víc na pilu, než bylo zdrávo, a pak ztratil trošku přesnost, ale i tak to bylo hratelný," řekl Berdych.

Wawrinka potvrdil, že patří k Berdychovým neoblíbeným soupeřům. Se Švýcarem prohrál letos potřetí za sebou. "Kdyby se dalo tak snadno pojmenovat, proč tomu tak je, něco bych změnil a vyhrával nad ním. Jestli někdo zná recept, ať se ozve," řekl osmadvacetiletý Berdych a pochválil letošní zlepšení Wawrinky. "Jde nahoru a jeho kouč Magnus Norman odvádí dobrou práci," doplnil.

V úterý bude mít Berdych den volna. Půjde trénovat a bude odpočívat před pravděpodobným středečním duelem. Lákadlo v podobě fotbalové Ligy mistrů, zápasu londýnské Chelsea s Schalke, ho nechává ledově klidným. "Nevím, jestli by mě tam přivítali s červenou šálou," usmál se Berdych, fanoušek konkurenčního Manchesteru United.

V Londýně navíc Berdych není kvůli zábavě, ale pracovně. Proto by podle něj nebylo vhodné vysedávat v chladu na stadiónu. "Je to hezký, že tady možnosti jsou, ale musím na sebe dávat pozor. Tohle nebyl poslední zápas sezóny a ani poslední turnaj sezóny. Ještě je pořád o co hrát a o hodně hrát a musím na sebe dbát," řekl Berdych, který bude po Turnaji mistrů oporou Česka ve finále Davis Cupu v Srbsku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články