Hlavní obsah

Federer si užívá skvělou formu a těší se na bomby od Nadala. Edberg prý má na něj recept

Melbourne

Ještě rozhodně není na odpis. Švýcarský tenista Roger Federer prokazuje na Australian Open, že se s ním v bojích o hlavní trofeje stále musí počítat. Ve čtvrtfinále v Melbourne si ve čtyřech setech poradil s Andym Murraym a už se těší na další bitvu o grandslamové finále. Duel začíná v pátek v 9:30 hodin SEČ a na Sport.cz můžete sledovat on-line reportáž.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Roger Federer postoupil v Melbourne do semifinále už pojedenácté za sebou.

Článek

„Během celého turnaje se cítím výborně. Vím, že fyzicky na to mám, takže si můžu promýšlet různé taktické varianty a rozhodovat se, jestli zvolím spíše agresivní nebo pasivnější přístup. Všechny možnost mám nyní otevřené. Míčky teď trefuju opravdu dobře a je skvělé, že se mi všechno sešlo zrovna v tak velkém zápase proti Murraymu," dělil se o své dojmy Federer.

Jeho vítězství nad britským soupeřem mohlo být jednoznačnější, jenže zkušený Švýcar na konci třetí sady zápas nedoservíroval, Murray si vzal ztracené podání zpět a v tie breaku ji nakonec vyhrál, přestože čelil dvěma mečbolům.

Zůstával v klidu

To ale rodáka z Basileje nijak nerozhodilo a utkání ukončil ve čtvrté sadě. „Bylo by skvělé ukončit zápas po třech setech. Hodně věcí jsem tam mohl udělat lépe. Bylo důležité brzo zase získat vedení. Cítil jsem, že se trochu trápí. Já už jsem byl v těchhle situacích mnohokrát, takže jsem se snažil zapomenout, co se nepovedlo, a zůstat v klidu," vracel se ke zlomovým okamžikům.

Zdá se, že nová spolupráce s koučem Stefanem Edbergem a výměna rakety mu náramně svědčí. Jeho aktuální formu mnozí označují jako srovnatelnou s jeho nejúspěšnějšími léty kariéry.

Důkaz bude moci znovu podat v semifinále v klasické bitvě proti současné světové jedničce, Rafaelu Nadalovi. Z jeho síly příliš neubírají ani nepříjemné krvavé puchýře na levé ruce.

Zase 210 bomb

„Bude na mě mířit zase 210 bomb. Hraje se proti němu hrozně těžce, ale jsem šťastný, že mám zase šanci s ním změřit síly. Ani si už nepamatuji, kdy jsme naposledy spolu hráli. Už se těším, až si o tom promluvím se Stefanem (Edbergem). Už jsme se o Rafovi bavili v Dubaji a říkal, že má pár dobrých nápadů, jak proti němu hrát, takže jsem zvědavý, co mi řekne," prozradil Federer.

Pokud by postoupil i přes Nadala, vidělo by Melbourne dokonce švýcarské finále. Podobnými myšlenkami se ale Federer vůbec nechce zabývat. „Zajímá mě jen můj nejbližší zápas," nechtěl se pouštět do spekulací před případným bojem o titul s krajanem Stanislasem Wawrinkou, jenž ve čtyřech setech vyřadil českou jedničku Tomáše Berdycha.

Reklama