Hlavní obsah

I bez Berdi to s Japonci může jít, říká Veselý se znovu získanou sebedůvěrou. Cítí formu

Praha

Tuší, že by mohl zasáhnout do boje v klíčových fázích. Nabral formu, cítí pohodu. Se znovu získanou sebedůvěrou odletí Jiří Veselý na čtvrtfinále Davisova poháru do Japonska. Neúčast Tomáše Berdycha dvacetileté naději českého tenisu příští týden možná nabídne šanci ukázat se v ostrém utkání. Doufá, že obhájci trofeje prodlouží vítěznou sérii.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Český talent Jiří Veselý se raduje poté, co v Indian Wells vyhrál první set nad Britem Andym Murraym.

Článek

"Na Davis Cup se těším a věřím, že dokážeme zabojovat a získat tři body, i když Berďa není v týmu," řekl Veselý před sobotním odletem do Tokia.

Při Berdychově neúčasti má kapitán Jaroslav Navrátil v sestavě vedle Veselého především Radka Štěpánka a Lukáše Rosola, tým doplňuje Jan Hájek. Soupeři se opírají o Keie Nišikoriho, který v Miami postoupil do semifinále. "To je pro nás pozitivní, v pátek bude šance ho potrápit, jinak musíme hrát přes dvojku a debl," nastínil Veselý cestu pro úřadující dvojnásobné vítěze "salátové mísy" k postupu do semifinále.

Veselý je aktuálně na 73. místě světa, nejvýš v kariéře, za Rosolem (38.) a Štěpánkem (49.) tak bude v Japonsku pro dvouhry trojkou. Na svůj první zápas v DC o bod za nerozhodnutého stavu už by si troufl a bude případně připraven. "Uvidíme, jak kapitán poskládá sestavu podle formy a situace, aby se vyhrálo," řekl Veselý.

Důležité je, že po rozpačitém začátku roku má Veselého forma stoupající tendenci. V Indian Wells postoupil do třetího kola a v Miami do druhého. "Vrátil jsem se z Ameriky s lepším sebevědomím a kvalitnější hrou a musím říct, že se mi dýchá líp než po prvních dvou měsících roku. Ty nebyly ideální a podle mých představ," řekl tenista.

Trénoval i s Federerem

Poprvé začal Veselý sezónu na okruhu ATP, v Indii vyhrál svůj první zápas, ale pak se trochu trápil. Možná i proto, že poprvé obhajuje body a je pod tlakem. "Musím se vyrovnat s tím, že turnaje i soupeři jsou silnější. Navíc je očekávání, že něco uhraju, a já se tomu nebráním a tvrdě pracuju, abych se zlepšoval," řekl Veselý.

Pomohlo mu, že před Indian Wells trénoval na místě s čtrnáctidenním předstihem. "Vyčistil jsem si hlavu a pak se chytl," řekl. Dostalo se mu i té cti, že si zatrénoval s bývalým prvním hráčem světa Rogerem Federerem ze Švýcarska, a cítí, že ho přední světoví tenisté zaregistrovali a berou už za vážného soupeře.

To dokázal i vyrovnaným zápasem s Andym Murraym, s nímž prohrál až ve třech setech. "Na turnajích v Americe jsem našel pohodu a věřím, že na to navážu a speciálně na antuce, na které se mi loni mimořádně dařilo," plánoval po DC turnaje v Casablance, Bukurešti a Mnichově.

Ví, že ale zdaleka není hotovým hráčem a má stále velký prostor ke zlepšení. "Ve všem," přitakal a dodal, že nejvíce asi v returnu. "Není ideální a dostávám se pod tlak, nemám takovou úspěšnost vyhraných míčů při soupeřově podání. A taky mám rezervy ve hře na síti při volejích," doplnil.

Základním cílem sezóny je udržet se v elitní stovce žebříčku. Zatím Veselý letos posbíral 180 bodů a dalších 350 ještě potřebuje. "Až si je uhraju, tak si oddychnu a doufám, že to pak půjde ještě výš," doufal, že by se mohl žebříčkově ještě zlepšit. K tomu jsou potřeba i výsledky na grandslamech. "Chtěl bych se na nich začít výsledkově prosazovat, to je jasné, ale vždycky záleží i na losu," řekl Veselý.

Měl by Veselý dostat v Japonsku šanci i přesto, že Štěpánek a Rosol jsou žebříčkově výš?
Ano
89,6 %
Ne
10,4 %
Celkem hlasovalo 1380 čtenářů.

Reklama

Související témata: