Hlavní obsah

Berdych - Hanescu 6:7, 6:1, 6:4, 6:3Češi na úvod Wimbledonu válí. Berdych, Kvitová a spol. už jsou ve druhém kole

roj, jisČTKSport.cz
Aktualizováno

Čeští tenisté si v úvodním dnu Wimbledonu vedli skvěle. Stoprocentně využili šance na postup do druhého kola. Tomáš Berdych do něj prošel přes Victora Hanesca z Rumunska po vítězství 6:7, 6:1, 6:4 a 6:3. Postoupil i jeho daviscupový kolega Radek Štěpánek, jenž vyřadil Uruguayce Pabla Cuevase hladce 6:2, 6:4, 6:4. Obrovskou bitvu zvládl Jan Hernych, po setech 6:3, 6:7, 6:3, 5:7 a 6:4 zvítězil nad Němcem Tobiasem Kamkem. V další fázi třetího grandslamu sezóny jsou také čtyři Češky.

Foto: Toby Melville, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych mohl být po svém prvním duelu ve Wimbledonu spokojený.

Článek
Fotogalerie

Petra Kvitová smetla krajanku Andreu Hlaváčkovou 6:3, 6:0, Barbora Záhlavová-Strýcová porazila Rusku Allu Kudrjavcevovou dvakrát 6:2, Lucie Šafářová zdolala Němku Julii Görgesovou dvakrát 7:6. Z účasti ve druhém kole se raduje při své premiéře na slavném turnaji i devatenáctiletá Tereza Smitková po vítězství nad Tchajwankou Hsieh Su-Wei 6:3, 6:3.

Berdych se utká s Tomicem

Berdych sice ztratil s Victorem Hanescem první set, ale Rumuna nakonec porazil 6:7, 6:1, 6:4 a 6:3. Jeho příštím soupeřem bude Australan Bernard Tomic, kterého Berdych v jediném vzájemném utkání loni ve Wimbledonu porazil.

Šestý nasazený český tenista v úvodní sadě nevyužil devět brejkbolů a s Hanescem ztratil první dějství v tie-breaku. Už v úvodním setu měl svěřenec kouče Tomáše Krupy převahu, která se projevila ve druhé sadě, kterou Berdych jasně ovládl.

Důležitý třetí set byl dlouho vyrovnaný. Za stavu 3:4 čelil Berdych, který na trávě několikrát podklouzl a spadl i na břicho, prvním brejkbolům soupeře. Pomohl si ale třemi esy v řadě a vzápětí sám získal brejk, který potvrdil v zisk sady. I ve čtvrtém setu měl ve výměnách převahu a postup si zajistil po třech hodinách.

Štěpánek jde na Djokoviče

Osmadvacetiletý Berdych si k vítězství nad 103. hráčem světa pomohl 22 esy a zahrál 75 vítězných úderů. Soupeři vzal podání pětkrát a měl 25 brejkbolů.

Štěpánek neměl mnoho práce s Pablem Cuevasem z Uruguaye, nečelil ani jednomu brejkbolu a vyhrál 6:2, 6:4 a 6:4. Ve druhém kole se střetne se Srbem Novakem Djokovičem. S turnajovou jedničkou prohrál deset z 11 zápasů.

Kvitová porazila Hlaváčkovou přesvědčivě 6:3 a 6:0. Hrála s obvázaným pravým stehnem, ale zdálo se, že nemá s pohybem problém. Naopak Hlaváčková si nechala v druhém setu, v němž prakticky nekladla odpor, za stavu 0:3 ošetřit a protáhnout na dvorci záda. O třetí kolo bude Kvitová hrát s Němkou Monou Barthelovou.

Záhlavovou-Strýcovou čeká další Ruska

Záhlavová-Strýcová porazila Rusku Allu Kudrjavcevovou dvakrát 6:2.  V dalším utkání čeká plzeňskou rodačku dvaatřicátá nasazená Jelena Vesninová z Ruska.

Roli nasazené zvládla Šafářová. Turnajová třiadvacítka přitom neměla jednoduchou soupeřku. Němku Julii Görgesovou ale zdolala po boji dvakrát 7:6 a ve 2. kole se utká se Slovinkou Polonou Hercogovou.

Hernych, až 285. hráč světa, porazil Němce Tobiase Kamkeho v pěti setech 6:3, 6:7, 6:3, 5:7 a 6:4 a potřetí v kariéře si na trávě ve Wimbledonu zahraje 2. kolo. Smitková zdolala Hieh Su-Wei z Tchaj-wanu dvakrát 6:3.

V úterý se české řady ve druhém kole pokusí rozšířit Klára Koukalová, Petra Cetkovská, Karolína Plíšková, její sestra Kristýna, Lukáš Rosol a Jiří Veselý.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (6-ČR) - Hanescu (Rum.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, 6:3
Štěpánek (ČR) - Cuevas (Uru) 6:2, 6:4, 6:4
Hernych (ČR) - Kamke (Něm) 6:3, 6:7(7), 6:3, 5:7, 6:4
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (6-ČR) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 6:0
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:2, 6:2
Šafářová (23-ČR) - Görgesová (Něm.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:3)
Smitková (ČR) - Hsieh (Tchaj-wan) 6:3, 6:3
Výsledky ostatních zápasů Wimbledonu najdete ZDE

Reklama