Hlavní obsah

Berdych nemá malé cíle. V Londýně chce porážet grandslamové vítěze

Praha

České fedcupové reprezentantky nejsou samy, kdo se právě chystá na závěrečný vrchol tenisové sezóny. Tomáš Berdych se v pondělí popáté představí na Turnaji mistrů v Londýně a jeho plány rozhodně nejsou skromné.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Vítězné gesto Tomáše Berdycha. Zopakuje si ho i v Londýně?

Článek

Wawrinka, Djokovič, Čilič. Jak se vám zamlouvá vaše skupina?

Těžko někoho vybírat, ale nechtěl jsem moc hrát s Raonicem, což vyšlo. Nišikori má v poslední době skvělou formu, ale byl na podobné pozici jako já, takže s ním jsem vlastně hrát nemohl. Na jednu stranu rozlosování dopadlo poměrně dobře, ale všichni moji soupeři ve skupině jsou letošní grandslamoví vítězové, takže to taková sranda nebude.

Zrelaxoval jste dobře po postupu do semifinále v Paříži?

Cítím se dobře. Nemám vůbec pocit, že by se blížil konec sezóny. Pár dnů jsem měl oddech, a teď se budu ještě chvíli chystat na pondělní zápas s Wawrinkou.

Je to na úvod dobrý soupeř?

Ten turnaj je specifický v tom, že člověk od prvního utkání hraje se někým, na koho by na normálním turnaji narazil až v osmičce nebo v semifinále. Tady se začíná zostra hned. Nejdůležitější je nachystat se na ten zápas jako na kterýkoliv jiný. Jestli to je Wawrinka nebo Djokovič, není až tak důležité.

Budete mít proti Wawrinkovi a vlastně i Čiličovi motivaci vrátit jim to za turnaje, které jste měl sice skvěle rozehrané, ale ten poslední krok zvládli oni?

Jo, i v tomhle ohledu by to bylo hezké jim to vrátit. V žebříčku je to dost vyrovnané, pokud bych měl dobrý závěr, mohl bych umístění ještě vylepšit. Bylo by příjemné skončit před hráči, kteří sice vyhráli grandslamy, ale jinak neměli sezónu tak vyrovnanou, aby pozice udrželi.

Takže trochu pokukujete i po čtvrté příčce světového žebříčku, na níž jste dosud nikdy nebyl? Ztrácíte na ni 430 bodů...

To je asi nejmenší bodový rozdíl, co za poslední dobu pamatuju. Vždycky jsem byl zvyklý si dávat cíle, ať už před sezónou nebo v jejím průběhu, což jsou věci, které člověka ženou dopředu. Pokud budu hrát dobře, tak to pořád šancovní je.

Od roku 2005 jste sezónu nikdy nekončil vítězným zápasem. Není čas to změnit?

Nooo... Vždycky je dobré si nedávat úplně malé cíle, to se mi líbí. Byl by to samozřejmě hezký závěr roku. Tím pádem bych musel vyhrát ještě pětkrát. To by bylo fajn.

Máte už instrukce, jaký vás čeká v Londýně doprovodný program?

Letos bude stažený na co nejméně, co se dá. Vymysleli to šikovně, chytře. V pátek máme tiskovku, pak se dělá společná fotka a to bude všechno v hale. Pak následuje oficiální zahájení, které vždycky bývalo někde u premiéra. Tentokrát ale proběhne na lodi. A při cestě zpátky na hotel se odbude i ta otvírací akce, takže všechno bude rychlé a člověk bude mít povinnosti rychle za sebou. Nebudeme nikam cestovat, nikam jezdit a budu mít víc času sám pro sebe.

Jak skončí Tomáš Berdych ve skupině A Turnaje mistrů?
Skupinu vyhraje
4,3 %
Skončí druhý a postoupí
27,8 %
Nepostoupí, skončí třetí
22 %
Ve skupině skončí poslední
45,9 %
Celkem hlasovalo 15700 čtenářů.

Reklama