Hlavní obsah

Berdych potřeboval změnu. Lendl se ale v dohodě s novým koučem neangažoval

PRAHA

Čekala se rána, která zaduní. Jméno kalibru Ivana Lendla. Místo slavné veličiny nedávné tenisové historie ale nejlepší český tenista současnosti Tomáš Berdych angažoval venezuelského vrstevníka Daniela Vallverdua. Už lednové turnaje v Austrálii naznačí, zda osmadvacetiletý kouč naváže na své působení v trenérském týmu Andyho Murrayho.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych na exhibičním turnaji v Indii.

Článek

Šest let pod vedením trenéra Tomáše Krupy a kondičního kouče Davida Vydry z Berdycha udělaly stabilního příslušníka světové desítky a nebylo jednoduché se s nimi rozloučit. „V první řadě bych jim chtěl poděkovat a vyzvednout naši dlouhodobou práci. Možná to zní v této chvíli, kdy se s nimi rozcházím, nepochopitelně, ale bylo to super. Strašně si vážím, čeho jsme spolu dokázali a dávám jim vysoký kredit. Strávili jsme spolu hodně sportovního života a dokázali strašně moc," řekl sedmý hráč světového žebříčku pro česká média.

Jak těžké bylo od nich odejít a proč byl třeba nový kouč?

Vzhledem k tomu, co jsme spolu dokázali, to nebylo jednoduché rozhodnutí. Udělal jsem to ale kvůli změně. Nejde o to, že by bylo něco špatně nebo dobře. Je to čistě otázka změny, kterou jsem chtěl udělat. To je celá podstata. V mém věku je potřeba něco udělat kvůli vývoji a posunu dál.

Není to risk, že je váš nový trenér mladší a ne tzv. superkouč s grandslamovými zkušenostmi?

Není. Je třeba se podívat na důležité věci. Jak to funguje a za člověka vždy mluví výsledky. Vidím, co má za sebou a jaký je člověk. Znám ho z turnajů a proto jsem po něm sáhl. Má výsledky s hráčem z Top 10 a to je pro mě určující.

Co si tedy slibujete od Vallverdua?

Jiný pohled na tenis, jiného člověka a s tím přicházející změnu.

Jak rychlá byla dohoda?

Dělal jsem si analýzy, kdo přicházel v úvahu. Dani byl sympatický a vím, co přes svůj věk dokázal. Bylo to moje rozhodnutí a vážím si, že zareagoval velmi profesionálně a rychle. Byla to rychlá komunikace a jsem rád, že se to netáhlo.

Angažoval se v dohodě Ivan Lendl?

Ne, neangažoval. Jsou přátelé, protože u Murrayho strávili dost společného času, ale komunikace byla mezi mnou a Danim. Ivan se do toho nezapojoval.

Na jak dlouho jste se dohodli?

Domluvili jsme se, že veškeré detaily smlouvy nebudeme zveřejňovat. Jde o co nejlepší výkon, aby to fungovalo. Chceme se koncentrovat na tenis.

Vyhraje Berdych v příštím roce některý z grandslamových turnajů?
Ano
36,3 %
Ne
63,7 %
Celkem hlasovalo 4561 čtenářů.

Reklama