Hlavní obsah

Cibulková - Azarenková 6:2, 3:6, 6:3Slovenka Cibulková porazila bývalou jedničku a je ve čtvrtfinále Australian Open

Aktualizováno

Slovenská tenistka Dominika Cibulková postoupila na Australian Open do čtvrtfinále, když v zápase 4. kola porazila Viktorii Azarenkovou z Běloruska po setech 6:2, 3:6 a 6:3. V mužské dvouhře nezaváhali hlavní favorité včetně Novaka Djokoviče. Nejvýše nasazený srbský tenista porazil Gillese Müllera z Lucemburska 6:4, 7:5, 7:5 a je také ve čtvrtfinále.

Foto: Issei Kato, Reuters

Slovenská tenistka Dominika Cibulková se raduje z postupu do čtvrtfinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Cibulková měla dosud s Azarenkovou negativní bilanci 2:7, ale tentokrát dvojnásobné vítězce Australian Open hned sedmkrát sebrala podání. "Dnes jsem hrála opravdu dobře. Byl to náročný zápas, ale já jsem měla dostatek energie, abych se v jeho průběhu zlepšovala, protože i Viktoriin výkon šel nahoru," prohlásila po utkání na kurtu Cibulková. "Stále si pamatuju ty loňské nádherné chvíle v této aréně," dodala loňská finalistka.

Po vítězství nad někdejší světovou jedničkou se jedenáctá nasazená Slovenka ve čtvrtfinále úvodního grandslamového turnaje sezóny utká se současnou jedničkou žebříčku WTA Serenou Williamsovou.

Američance se v zápase se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou podařila odveta za loňskou porážku na French Open, jednadvacetiletá Muguruzaová ale měla i tentokrát zápas velmi nadějně rozehraný. V první sadě sebrala favoritce dvakrát servis, v druhé dokázala vyrovnat, ale třiatřicetiletá Američanka pak rozhodla brejkem na 5:3.

Postoupila také její starší sestra Venus Williamsová, která v posledních letech bojuje se Sjögrenovým syndromem, onemocněním imunitního systému. Po setech 6:3, 2:6, 6:1 vyřadila šestou nasazenou Polku Agnieszku Radwaňskou a poprvé od roku 2010 prošla na grandslamu do čtvrtfinále. V dalším kole se utká s devatenáctiletou krajankou Madison Keysovou, přemožitelkou Petry Kvitové z 3. kola.

V třetím dějství se Muguruzaová mohla dostat do vedení 2:0, ale neproměnila šest brejkbolů a pětinásobná vítězka Australian Open pak už na dvorci kralovala. "Zase jsem se dost těžce rozjížděla, navíc Garbiňe hrála super zápas," ocenila soupeřku po dvouhodinové bitvě Williamsová, která ztratila úvodní set i v předchozím kole s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, ale utkání pak zakončila kanárem.

Djokovič bez ztráty setu

Ve čtvrtfinále je i obhájce titulu Stan Wawrinka. Čtvrtý nasazený hráč ze Švýcarska zdolal 7:6, 6:4, 4:6, 7:6 Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze, který ho loni vyřadil hned v úvodním kole pařížského grandslamu. Wawrinka přitom v tie breaku čtvrté sady prohrával už 0:5, následně ale odvrátil pět setbolů a zvítězil 10:8. O semifinále bude Wawrinka hrát s Keiem Nišikorim z Japonska, jenž vyřadil Davida Ferrera.

Španělé neuspěli ani do třetice, po pětisetovém boji s Felicianem Lópezem se radoval z postupu také Milos Raonic a ve čtvrtfinále Australian Open bude prvním Kanaďanem za bezmála půl století.

Jeho soupeřem bude nejvýše nasazený Srb Novak Djokovič, který nad Gillesem Müllerem z Lucemburska zvítězil 6:4, 7:5, 7:5 a do grandslamového čtvrtfinále se probojoval potřiadvacáté za sebou. Djokovič dál prochází turnajem bez ztráty setu, černohorský rodák Raonic s ním všechny čtyři dosavadní vzájemné zápasy prohrál.

Mike a Bob Bryanové vyhráli čtyřhru na Australian Open už šestkrát a Melbourne je jejich nejúspěšnějším grandslamem, ale tentokrát stejně jako loni skončili už ve třetím kole. Nejvýše nasazenou americkou dvojici nečekaně zastavili Brit Dominic Inglot a Rumun Florin Mergea po výhře 7:6, 6:3.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Wawrinka (4-Švýc.) - García-López (Šp.) 7:6 (7:2), 6:4, 4:6, 7:6 (10:8)
Nišikori (5-Jap.) - Ferrer (9-Šp.) 6:3, 6:3, 6:3
Raonic (8-Kan.) - F. López (12-Šp.) 6:4, 4:6, 6:3, 6:7 (7:9), 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Müller (Luc.) 6:4, 7:5, 7:5
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Muguruzaová (24-Šp.) 6:2, 3:6, 6:2
Cibulková (11-SR) - Azarenková (Běl.) 6:2, 3:6, 6:3
V. Williamsová (18-USA) - A. Radwaňská (6-Pol.) 6:3, 2:6, 6:1
Keysová - Brengleová (obě USA) 6:2, 6:4
Čtyřhra - 3. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (USA/ČR) - Garciaová, Srebotniková (7-Fr./Slovin.) 3:6, 6:2, 6:2
Juniorky:
Čtyřhra - 1. kolo:
Kolodziejová, Vondroušová (2-ČR) - Fourlisová, Inglisová (Austr.) 6:2, 6:4
Pedrazaová, Čeng Wu-šuang (USA/Čína) - Kilnarová, Kužmová (ČR/SR) 7:5, 6:3.

Reklama

Související témata: