Hlavní obsah

S. Williamsová - Šafářová 6:3, 6:7, 6:2Úžasná cesta Šafářové skončila ve finále. Williamsová slaví dvacátý grandslamový titul

Paříž
Aktualizováno

Česká tenistka Lucie Šafářová svou báječnou pouť na Roland Garros až ke zlaté tečce nedotáhla. Ve svém prvním finále grandslamového turnaje podlehla po velké bitvě světové jedničce Sereně Williamsové 3:6, 7:6, 2:6 a na Američanku tak nestačila ani v devátém vzájemném zápase na okruhu WTA. Třiatřicetiletá Williamsová získala svůj jubilejní dvacátý grandslamový titul ve dvouhře, třetí v Paříži.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Poražená finalistka Roland Garros Lucie Šafářová a vítězka Serena Williamsová.

Článek
Fotogalerie

„Byly to pro mě úžasné dva týdny, zažila jsem hodně emocí a odehrála skvělé zápasy. Velké poděkování patří všem, co mě podporovali. Rodině, kamarádům i trenérovi Robovi (Steckleymu) za jeho práci, kterou se mnou udělal. Ale Sereno, dnes jsi byla úžasná," smekla Šafářová bezprostředně po zápase na kurtu Philippa Chatriera před svou soupeřkou poté, co dostala cenu za druhé místo z rukou Martiny Navrátilové. Šafářové aplaudovalo celé hlediště a ocenila ji i Williamsová. "Lucie hrála výborně, byla to skvělá soupeřka a musela jsem bojovat."

Mladší ze sester Williamsových sice bojovala v průběhu druhého grandslamového turnaje sezóny s chřipkou, v sobotu na dvorci Philippa Chatriera však na ní jakékoliv známky nemoci nebyly vůbec patrné. V úvodní sadě výtečně servírovala, nebezpečná byla i na returnu a Šafářova se tak jen obtížně dostávala k delším výměnám, ze kterých těžila v předchozích svých zápasech.

Osmadvacetiletá rodačka z Brna čelila ve čtvrté hře dvěma brojkbolům, Williamsová využila hned ten první a pak už úvodní sadu, která trvala jednatřicet minut, doservírovala. Dva setboly sice ještě česká hráčka odvrátit dokázala, ten třetí už nikoliv, a tak vůbec poprvé na turnaji ztratila set.

Velký obrat Šafářové ve druhém setu

Vstup do toho druhého se české tenistce bohužel nevydařil a Williamsová měla hned od začátku výhodu získaného servisu soupeřky. V páté hře navíc prolomila podání Šafářové znovu a vypadalo to, že suverénně míří za svým třetím titulem na Roland Garros.

Jenže nebylo tomu tak. Za stavu 1:4 se česká fedcupová reprezentantka dostala vůbec k prvním brejkbolům v utkání a i kvůli třem dvojchybám Američanky to najednou byla ona, kdo hýřil větším sebevědomím. Dodávaly jí ho i hlasité pokřiky „Lucie, Lucie" od českých fanoušků v ochozech centrkurtu. Šafářová vyhrála čtyři hry v řadě a nevzdala se ani po jedenáctém gamu, který prohrála a Williamsová tak podávala na vítězství v celém turnaji.

Šafářová se v žebříčku posune na sedmé místo

Svěřenkyně kanadského trenéra Roba Steckleyho kritický moment ustála a v následném tie breaku dominovala, když světové jedničce povolila zisk pouhých dvou míčků.

Hned na úvod rozhodujícího dějství navíc Šafářová znovu prolomila servis soupeřky, což následně potvrdila při vlastním podání a měla slibný náskok 2:0. Pak se ale Williamsová oklepala a ziskem šesti her v řadě slavila za dvě hodiny svůj jubilejní dvacátý grandslamový triumf ve dvouhře. Víc jich má jen Australanka Margaret Smithová-Courtová (24) a Němka Steffi Grafová (22).

Šafářová tak nenavázala na Hanu Mandlíkovou, která se před 34 lety stala dosud poslední českou šampiónkou na Roland Garros. Přesto Šafářová odehrála životní turnaj a příští týden se poprvé v kariéře podívá do elitní desítky žebříčku dvouhry WTA, konkrétně na sedmé místo. Z Paříže se ještě navíc může vracet s titulem, zítra v poledne ji totiž čeká s Američankou Mattekovou-Sandsovou finále čtyřhry proti Australance Dellacquaové a Kazachstánce Švedovové.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Ženy - finále dvouhry:
Šafářová (13-ČR) - S. Williamsová (1-USA) 3:6, 7:6(2), 2:6
Výsledek finále mužské čtyřhry najdete zde.

Reklama

Pavouk - French Open - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.15      14 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Itálie Sara Erraniová
    6 : 1; 6 : 3
  • 03.06.15      14 : 00
    Švýcarsko Timea Bacsinszká Belgie Alison van Uytvancková
    6 : 4; 7 : 5
  • 02.06.15      14 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Ukrajina Elina Svitolinová
    6 : 3; 6 : 2
  • 02.06.15      14 : 00
    Španělsko Garbiňe Muguruzaová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 7; 3 : 6
  • Semifinále

  • 04.06.15      16 : 30
    Spojené státy Serena Williamsová Švýcarsko Timea Bacsinszká
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 0
  • 04.06.15      15 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Česká republika Lucie Šafářová
    5 : 7; 5 : 7
  • Finále

  • 06.06.15      15 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 3; 6 : 7; 6 : 2