Hlavní obsah

Kurva, kurva, kurva. Když se Sereně nedařilo, klela hůř než dlaždič

Paříž

Těsně před začátkem letošního finále French Open byla její tvář kamenná. Výraz jejího obličeje vykazoval obrovské soustředění a napětí, během utkání však v ní hned několikrát emoce explodovaly. Americká tenistka Serena Williamsová si v dramatickém souboji s Lucií Šafářovou několikrát ulevila tak vulgárně, až si vysloužila od sudího Emmanuela Josepha napomenutí.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Serena Williamsová po jedné z výměn finále Roland Garros proti Lucii Šafářové.

Článek

Na kurtu Philippa Chatriera to dlouho vypadalo na jednoznačnou záležitost. Světová jednička Williamsová vyhrála nad Šafářovou první set 6:3, ve druhém soupeřce dvakrát vzala servis, vedla 4:1 a 40:15 při svém podání. V tu chvíli se možná už viděla na slavnostním ceremoniálu s vítěznou trofejí, místo toho se však v dalších minutách nepřestávala divit. Šafářová pěti gamy v řadě otočila nepříznivý stav druhé sady ve svůj prospěch a nakonec ovládla druhý set v tie breaku.

Třiatřicetileté Američance sice výtečně fungoval první servis, přesto se dopustila řady nevynucených chyb, které s její psychikou otřásly. Několikrát si na dvorci po výměně zhluboka zanadávala, a to tak vulgárně, že to šokovalo i na leccos zvyklé pařížské publikum.

Vrchol její frustrace pak přišel na začátku páté hry třetího setu. Poté, co se Američance podařil rebrejk a srovnala na 2:2, zahrála na úvod při svém podání eso. Po něm vypustila (ne poprvé v tomto utkání) ze svých úst několikrát hlasitě slovo "fuck" (v překladu mj. kurva, do prdele) do jedné z televizních kamer. Pro její vulgarismy ale neměl pochopení rozhodčí na umpiru, který ji udělil varování, což Američanka sice v poklidu přijala, klít ale nepřestala, dokud vývoj utkání neotočila.

Ve zbytku zápasu se Williamsová zklidnila, zbylé gamy ovládla a po více než dvouhodinové bitvě mohla slavit svůj dvacátý grandslamový titul v kariéře.

"Jsem nadšená, tohle je sen," řekla Williamsová bezprostředně po zápase a pochválila Šafářovou: "Lucie hrála výborně, byla to skvělá soupeřka a musela jsem bojovat."

Reklama

Pavouk - French Open - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.15      14 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Itálie Sara Erraniová
    6 : 1; 6 : 3
  • 03.06.15      14 : 00
    Švýcarsko Timea Bacsinszká Belgie Alison van Uytvancková
    6 : 4; 7 : 5
  • 02.06.15      14 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Ukrajina Elina Svitolinová
    6 : 3; 6 : 2
  • 02.06.15      14 : 00
    Španělsko Garbiňe Muguruzaová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 7; 3 : 6
  • Semifinále

  • 04.06.15      16 : 30
    Spojené státy Serena Williamsová Švýcarsko Timea Bacsinszká
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 0
  • 04.06.15      15 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Česká republika Lucie Šafářová
    5 : 7; 5 : 7
  • Finále

  • 06.06.15      15 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 3; 6 : 7; 6 : 2