Hlavní obsah

Davis Cup proti Německu rozehrají Rosol s Kohlschreiberem

Hannover
Aktualizováno

Zápas prvního kola Davis Cupu mezi Německem a Českou republikou zahájí v pátek od 13 hodin úvodním duelem česká dvojka Lukáš Rosol a domácí Philipp Kohlschreiber. Po nich na kurt v Hannoveru nastoupí Tomáš Berdych a Alexander Zverev.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Český tenista Lukáš Rosol.

Článek

Češi jsou po Berdychově návratu do sestavy favority zápasu a doufají, že se na rozdíl od loňské sezóny vyhnou baráži a boji o záchranu ve Světové skupině. K tomu potřebují Němce porazit, což se jim naposledy povedlo před 34 lety.

"Bude to velice těžké, ale kvalita a zkušenosti jsou na naší straně. Všichni uděláme maximum, abychom měli v neděli tři body," řekl český kapitán Jaroslav Navrátil. Tíha utkání bude ležet na bedrech světové sedmičky Berdycha, "Věřím, že je Tomáš v dobré formě a pomůže nám udělat dva a půl bodu," řekl kapitán.

Zverev se hodně zlepšil, říká Berdych

Berdych je v sestavě poprvé od prohraného semifinále 2014 ve Francii. Tým je tak znovu v nejsilnějším složení a můžou se mu vybavovat myšlenky na roky 2012 a 2013, kdy Češi získali slavnou 'salátovou mísu'. "To byl obrovský úspěch, ale dávat si hned teď tak obrovské cíle by asi nebylo úplně realistické. Až to tady zvládneme, tak můžeme vymýšlet něco dál," řekl Berdych.

Osmnáctiletého Zvereva, kterého čeká daviscupová premiéra, Berdych porazil v obou vzájemných zápasech. Naposledy minulý měsíc v Marseille. "Hodně se zlepšil. Servíruje agresivně a na svoji výšku se i dobře pohybuje," řekl Berdych.

Rosol prohrál s Kohlschreiberem čtyři z pěti zápasů, z toho dva na grandslamech, kde se jako v Davisově poháru hraje na tři vítězné sety. "Nesmím mu dát čas na jeho hru, pak můžu mít navrch," uvažoval třicetiletý Rosol.

Do čtyřhry jsou nahlášeni Radek Štěpánek s Jiřím Veselým, ale hrát by nakonec měla nejlepší česká daviscupová dvojice Štěpánek - Berdych. "Pokud se něco nestane, tak na devadesát devět celých devět procenta nastoupí," přikývl Navrátil.

Nedělní program zahájí jedničky

Nedělní program tradičně zahájí jedničky týmů Berdych s Kohlschreiberem a v případě nerozhodného stavu by hráli Rosol se Zverevem, ale na české straně by teoreticky mohla nastat změna. V úvahu by přicházel zkušený Štěpánek.

"Češi dvakrát v posledních letech soutěž vyhráli a mají hráče světové desítky Berdycha," řekl německý kapitán Michael Kohlmann, ale věřil v šanci na překvapení. "Máme výhodu domácího prostředí, což nám pár procent přidá."

Němcům pomáhal v přípravě vyhlášený trenér Niki Pilič, v jehož akademii vyrostl současný první hráč světa Novak Djokovič. V pátek přijde do hlediště německý tým podpořit mimo jiné bývalý první hráč žebříčku Boris Becker.

S Němci mají tenisté negativní bilanci 4:10. Naposledy v roce 2005 prohráli v baráži v Liberci 2:3 a poprvé sestoupili ze Světové skupiny. Z výhry se Češi naposledy radovali v sestavě s Ivanem Lendlem v roce 1982.

V případě postupu do čtvrtfinále by tenisté hráli s vítězem utkání mezi Francií a Kanadou, která se v prvním kole musí obejít bez světové třináctky Milose Raonice.

Los 1. kola Davisova poháru Německo - ČR (Hannnover, tvrdý povrch):
Pátek (13:00):
Kohlschreiber (30. dvouhra ATP) - Rosol (50.)
Zverev (58.) - Berdych (7.)
Sobota (13:00):
Petzschner, Brown - Štěpánek, Veselý.
Neděle (13:00):
Kohlschreiber - Berdych
Zverev - Rosol

Reklama