Hlavní obsah

Turnaj WTA v Praze musel zpřísnit bezpečnostní opatření

Praha

Dvojnásobnou dotaci má letos oproti minulému roku tenisový turnaj okruhu WTA v Praze a dvojnásobná jsou i bezpečnostní opatření. Diváci budou mít na J&T Banka Prague Open, které se na antuce ve Stromovce hraje příští týden s dotací půl miliónu dolarů, vstup zdarma.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Finalistky loňského turnaje J&T Banka Prague Open Karolína Plíšková (vlevo) a Lucie Hradecká budou letos startovat znovu.

Článek

Po devíti dnech stavby už vyrostala u centrkurtu nová tribuna, která je strmější než loni a lidé tak lépe uvidí. "Je to úžasně udělaný," všimla si i Barbora Strýcová, jedna z českých hvězd turnaje, při dnešním tréninku na hlavním dvorci. "Moc se těším a doufám, že nás přijde podpořit co nejvíc lidí," přeje si 33. hráčka světa.

Spolu se Strýcovou jsou v hlavní soutěži z Češek i obhájkyně titulu Karolína Plíšková a finalistka Lucie Hradecká a dále Lucie Šafářová s Denisou Allertovou. Kristýna Plíšková a Kateřina Siniaková pravděpodobně dostanou do turnaje, který se bude hrát od 25. do 30. dubna, volnou kartu.

Ze zahraničních es jsou přihlášeny loňská finalistka US Open Roberta Vinciová z Itálie, vítězka US Open 2004 a Roland Garros 2009 Ruska Světlana Kuzněcovová a Samantha Stosurová z Austrálie, která vyhrála v New Yorku roku 2011. "Obsazení je neuvěřitelný, což je pro Česko úžasný, ale bude to těžký," řekla Strýcová.

Jankovičová nepřijede

Kvůli zranění pravého ramene musela svoji účast zrušit bývalá světová jednička a aktuální 23. hráčka žebříčku WTA Jelena Jankovičová ze Srbska.

Turnaj oproti loňskému ročníku zvýšil dotaci z 250 na 500 tisíc eur a musela se zpřísnit i bezpečnostní opatření. "Dvojnásobně," řekla manažerka turnaje Eva Slaninková. Areál před uzavřením prohlídne pyrotechnik a už nyní je nepřetržitě střežen. "Diváci dle regulí WTA nesmí mít větší tašku než na notebook," upozornila.

Náročnější je i systém dopravy. Pořadatelé apelují, aby diváci nejezdili auty, jelikož se k areálu vůbec nedostanou. "Rovinka před Spartou bude uzavřena. Zdarma bude jezdit kyvadlová doprava z metra Nádraží Holešovice," uvedla Slaninková.

Na závěr turnaje bude možná velkoplošná obrazovka

Loni byl o turnaj vzhledem k úspěchu českých hráček, z nichž šest postoupilo do čtvrtfinále, velký zájem a někteří lidé se ke kurtu ani nedostali. Proto se letos na páteční semifinále a sobotní finále uvažuje o postavení velkoplošné obrazovky.

Malinko pořadatele straší počasí. Podobně jako loni má být chladno a deštivo. "Předpověď bedlivě sledujeme. Snad nebude pršet," doufá Slaninková.

V pátek bude jasno o majitelkách volných karet do hlavní soutěže, která bude za účasti Plíškové či Hradecké rozlosována v sobotu a začne v pondělí. Hrát se ale začne už o víkendu, od soboty do pondělí je na pořadu kvalifikace.

Reklama

Související témata: