Hlavní obsah

Meldonium? Trest? Šarapovová je v nominaci na Rio

Moskva

Nehraje a hned tak asi hrát ani nebude. Hrozí jí až čtyřletý zákaz startů za pozitivní dopingový nález z lednového Australian Open. Tenistka Maria Šarapovová je přesto v ruské nominaci na olympijské hry v Riu de Janeiro. Zatím má pozastavenou činnost a spoléhá na jediné. Že se na ni bude vztahovat amnestie. Podle některých vyjádření antidopingových činovníků je však její šance pramalá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tenistka Maria Šarapovová na archivním snímku.

Článek

"Šarapovová je v nominaci, kterou musíme nahlásit do 6. června," oznámil dnes předseda ruského tenisového svazu Šamil Tarpiščev tiskové agentuře R-sport. "O tom, jestli bude moci startovat, by se mělo rozhodnout do konce úvodního týdne na Roland Garros," dodal Tarpiščev, jenž je zároveň členem Mezinárodního olympijského výboru.

Během Australian Open měla Šarapovová pozitivní test na meldonium, dopingový "hit" minulých měsíců. V březnu se vítězka pěti grandslamů a bývalá světová jednička stala první sportovní osobností, která oznámila, že měla pozitivní test právě na tuto látku. Pak se spustila lavina přistižených, především u sportovců z postsovětských zemí.

Šarapovová užívala meldonium příliš dlouho

Šarapovová uvedla, že brala meldonium ze zdravotních důvodů deset let a nevěděla o tom, že Světová antidopingová agentura WADA lék od začátku letošního roku zařadila na seznam nedovolených prostředků.

WADA ovšem už také oznámila, že dojde na částečnou amnestii. Nebudou postiženi sportovci, kteří měli při pozitivním testu na meldonium při kontrole provedené před 1. březnem v těle maximálně jeden mikrogram na mililitr moči.

Podle generálního ředitele WADA Oliviera Niggliho Šarapovová prominutí trestu očekávat nemůže. Sama totiž přiznala, že nově zakázanou látku užívala i po 1. lednu. Ohledně množství je daleko od hranice omilostnění. I Tarpiščev již dříve prohlásil, že její situace je špatná a že už možná vůbec hrát nebude.

Pokud devětadvacetiletá Šarapovová nebude moci v Riu startovat, doplní Světlanu Kuzněcovovou, Anastasiji Pavljučenkovovou a Darju Kasatkinovou pátá Ruska na žebříčku Jekatěrina Makarovová.

Reklama

Související témata: