Hlavní obsah

Rána pro Šarapovovou! Za doping si nezahraje dva roky

Londýn

Tenistka Maria Šarapovová si na olympiádě v Riu nezahraje. Pětinásobná grandslamová šampiónka obdržela za doping dvouletý zákaz činnosti. Bývalá světová jednička měla na lednovém Australian Open pozitivní test na meldonium a užití nedovolené látky ji přišlo draho. Verdikt ve středu zveřejnila na svých stránkách Mezinárodní tenisová federace ITF s konstatováním, že trest platí zpětně od 26. ledna. Devětadvacetiletá Ruska uvedla svém facebookovém profilu, že se proti rozhodnutí odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tenistka Maria Šarapovová byla potrestána dvouletým zákazem startu za doping.

Článek

ITF v prohlášení uvedla, že nezávislá vyšetřovací komise nepodezírá Šarapovovou z vědomého podvodu, avšak zároveň podle ní nese ruská hvězda "plnou zodpovědnost za tak závažné pochybení". Rovněž dodala, že kromě Austrálie měla Šarapovová pozitivní test na meldonium i 2. února při mimosoutěžním odběru v Moskvě.

Kvůli dvouletému trestu přijde vítězka 35 turnajů na okruhu WTA včetně všech čtyř grandslamů i o účast na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro. V ruské nominaci ji nahradí Jekatěrina Makarovová.

Zároveň budou anulovány i všechny výsledky Šarapovové z letošního Australian Open, kde Šarapovová prohrála ve čtvrtfinále s Američankou Serenou Williamsovou. Od té doby nehrála a ve světovém žebříčku klesla na 26. místo.

Šarapovová: Budu se bránit!

Šarapovová hodlá proti trestu bojovat a oznámila, že se okamžitě odvolá k CAS. "Protože komise správně uvádí, že jsem vědomě neporušila antidopingová pravidla, nemohu přijmout tak nespravedlivý a tvrdý trest," napsala v reakci Šarapovová. "Pokud jsem úmyslně neudělala nic špatného, proč jsem dostala dvouletý zákaz hraní?" dodala.

Devětadvacetiletá Šarapovová se v březnu stala první známou sportovní osobností, která oznámila, že měla pozitivní test na meldonium. Později se objevily desítky dalších nálezů, hlavně u sportovců z postsovětských zemí.

Jedna z nejlépe vydělávajících sportovkyň světa se hájila tím, že brala meldonium z lékařských důvodů deset let a nevěděla o tom, že Světová antidopingová agentura WADA lék od začátku letošního roku zařadila na seznam nedovolených prostředků.

Po oznámení pozitivního testu přišla Šarapovová o tři z hlavních sponzorů, spolupráci s ní přerušily americká společnost Nike, švýcarský výrobce hodinek TAG Heuer i německá automobilka Porsche. Právě reklamní smlouvy tvoří tři čtvrtiny jejích příjmů, z roční sumy téměř 30 miliónů dolarů je to asi 23 miliónů.

Co si myslíte o dvouletém trestu pro tenistku Marii Šarapovovou?
Trest je adekvátní
53 %
Měla obdržet nižší trest
31,9 %
Ruska měla dostat vyšší trest
15,1 %
Celkem hlasovalo 23850 čtenářů.

Reklama

Související témata: