Hlavní obsah

Švedovová - Šafářová 6:2, 6:4Dramatická bitva mezi Berdychem a Veselým vyvrcholí až dnes. Šafářová na Wimbledonu končí

Londýn
Aktualizováno

Vypjatý duel mezi dvěma českými tenisty Tomášem Berdychem a Jiřím Veselým v osmifinále Wimbledonu se dohraje až v úterý. Berdych mohl přitom zápas ukončit, protože ve čtvrtém setu vedl již 5:2 a k dispozici měl už celkem pět mečbolů. Veselý ale ztrátu dorovnal a čtvrtý set vybojoval v tie breaku. Poté byl zápas pro tmu odložen na úterý. V turnaji už nepokračuje Lucie Šafářová, která podlehla Kažašce Jaroslavě Švedovové 2:6 a 4:6.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Jiří Veselý během zápasu s Tomášem Berdychem v osmifinále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Veselému se podařilo zaskočit favorizovaného soupeře hned v úvodní hře, v níž mu sebral servis. A v dalším průběhu úvodní sady už dominoval. Hrál výborně od základní čáry, odkud si pomáhal i přesnými prohozy, vyvaroval se nevynucených chyb a jako už tradičně na turnaji výborně podával. Berdycha nepustil ani k jednomu brejkbolu.

Ve druhé sadě se ale česká jednička zlepšila. Berdych zpřesnil první podání, k míčkům přistupoval agresivněji a zkvalitnil své returny. Díky tomu se propracoval k prvním šancím na brejk. Ve 4. hře prolomení servisu ještě Veselý esem odmítl, o čtyři hry později už ale útoku Berdycha neodolal, zahrál míč do sítě, čímž teprve podruhé na turnaji ztratil servis, a druhou sadu si připsal Berdych.

Třetí sada přinesla vyrovnanou bitvu. Vyjma jediného brejkbolu ve druhém gamu, ve kterém se bojovalo o podání devátého hráče světa, si oba tenisté bezpečně drželi svá podání. Set proto dospěl do zkrácené hry. Tie break začal díky dobrému returnu lépe Berdych. Za stavu 6:5 ale setbol Veselý odvrátil. Třetí sadu ale nakonec přece jenom získala česká jednička. To když se Veselý dopustil kiksu.

Drama přinesla čtvrtá sada

Ve čtvrté sadě se zdálo, že Berdych už zápas dovede do vítězného konce. Vždyť hned na začátku prorazil Veselého servis a brzy se ujal vedení 5:2. Mladší z české dvojice se ale nevzdal a povzbuzován hlasitým publikem prorazil Berdychovo podání a zápas doputoval do další zkrácené hry. Ta startovala za výrazně zhoršených podmínek, na kurt padala tma.

To rozčílilo zejména Tomáše Berdycha, kterého v té době Veselý přehrával a ujal se vedení 6:1. Ani to ale třiadvacetiletému borci nestačilo k tomu, aby set dotáhl do vítězného konce. Berdych se naopak sérií získaných bodů dostal na koně. Nakonec ale přece jen o set přišel a rozhodčí zápas přerušili.

Berdych měl touhu zápas přece jen dokončit. "Proč nemůžeme hrát na centrkurtu?" ptal se rozčileně s tím, že tam by se dalo za umělého osvětlení hrát dál. Rozhodčí ale tuto možnost striktně zamítl, hráči si sbalili rakety a odešli.

"Z Jirkovy strany to je dobrý zápas. Ve druhém setu nevyužil svoji šanci a Tomáš využil svých zkušeností," řekl trenér Veselého Jaroslav Machovský. "Vím, že Jirka má ještě spoustu rezerv, ale má bojovné srdce. I díky němu ještě udržel naději. Je to otevřené, tak uvidíme," řekl Machovský k dohrávce.

Zápas se tak bude dohrávat v úterý. Vítěz českého souboje narazí na Francouze Lucase Pouilleho, který v pětisetové bitvě udolal Australana Bernada Tomica.

Tahala jsem za kratší konec, ví Šafářová

"Musím říct, že prostě byla lepší. Sedlo jí to. Výborně servírovala. Snažila jsem se čekat na nějakou příležitost, ale nedala mi ji. Výborně returnovala především moje druhé podání. Pořád jsem tahala za kratší konec," řekla Šafářová.

Osmadvacátá nasazená Šafářová se od začátku ocitla pod palbou agresivně hrající Švedovové, až 96. ve světovém žebříčku. Hned v první hře odvracela levou rukou hrající Šafářová čtyři brejkboly, ale podání si ještě udržela. Při tvrdém servisu soupeřky se ale skoro nehrálo a Češka neměla v utkání ani jednu šanci na brejk.

O rychlé hře Švedovové svědčí fakt, že před čtyřmi lety zatím jako jediná na grandslamech získala tzv. zlatý set. Ve třetím kole Wimbledonu v roce 2012 vyhrála nad Italkou Sarou Erraniovou všech čtyřiadvacet míčů prvního setu v řadě.

Nepomohly ani legendy v hledišti

V prvním setu přišla Šafářová o podání dvakrát. Zkoušela přitlačit, ale nepomohlo ani fandění legend v hledišti, vítěze Wimbledonu Jana Kodeše a později Heleny Sukové. Na úvod druhého setu předloňská semifinalistka Wimbledonu Šafářová po dvojchybě odevzdala servis a duel prohrála za hodinu a dvacet minut.

Proti moskevské rodačce Švedovové se Šafářové nedaří. S bývalou světovou pětadvacítkou prohrála počtvrté, letos podruhé, a vzala jí jen set. "Proti mně vždycky hraje dobře. Pokaždé výborně servíruje a já se první dostanu dolů," řekla.

Postup do 4. kola Wimbledonu je pro Šafářovou relativním úspěchem. Zvláště poté, co v prvním kole odvrátila tři mečboly, ve třetím jeden a oba zápasy vyhrála. "Mohla jsem prohrát v prvním kole, pak ve třetím kole, ale vypadla jsem ve čtvrtém. Každá prohra bolí, ale výsledek není špatný," řekla devětadvacetiletá hráčka.

Jsem zpátky, věří Šafářová

Především je ráda, že po zdravotních problémech z druhé půlky loňské a ze začátku letošní sezóny je v zcela pořádku. "Cítím se dobře a jsem zdravá, což je nejdůležitější, a myslím, že už jsem zpátky. Že jsem zase ta stará já," usmála se loňská finalistka Roland Garros a s nadějí hleděla k druhé půlce letošního roku.

Po vleklých zdravotních problémech, kvůli kterým vstoupila do této sezóny se zpožděním, se v březnu v Americe cítila unavenější, proto pak začala jako většina tenistů s bezlepkovou dietou. "Mám teď víc energie. Brala jsem spoustu léků, potřebovala jsem je vyplavit z těla," vysvětlila svůj krok.

Změnu pocítila už cestou za titulem na antukovém turnaji WTA na pražské Spartě. "Zvládla jsem tam několik dlouhých zápasů a strava mi hodně pomohla," doplnila Šafářová.

Z dřívějších dobrot musela vynechat například koláčky, které si dopřávala za odměnu. A musí se obejít třeba bez omáček. "Skoro do všeho se přidává máslo nebo smetana. ale dá se to zvládnout. Mému výkonu to pomáhá," řekla.

V Londýně ještě zůstává, nastoupí s Radkem Štěpánkem do smíšené čtyřhry. "Bude to zajímavá zkušenost a trochu zábava. Radek je showman a myslím, že si to užijeme," těšila se Šafářová na zápasy s daviscupovým vítězem.

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Švedovová (Kaz.) - Šafářová (28-ČR) 6:2, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek, Zimonjič (14-ČR/Srb.) - Lajovič, Troicki (Srb.) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 10:8
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Veselý - Berdych (10-ČR) 6:4, 3:6, 6:7 (8:10), 7:6 (11:9) po 4. setu.
Čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, Krajiceková (ČR/Niz.) - Duqueová-Marinová, Puigová (Kol./Portor.) 7:6 (8:6), 6:4
Karolína Plíšková, Görgesová (8-ČR/Něm.) - Broadyová, Watsonová (Brit.) 7:6 (7:5), 6:7 (0:7), 6:3.
3. kolo:
Grönefeldová, Peschkeová (Něm./ČR) - Jankovičová, Kruničová (Srb.) 6:4, 6:4.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Kaňková (ČR) - Lommerová (USA) 6:2, 6:1
Danilovičová (10-Srb.) - Kilnarová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3
Další pondělní výsledky Wimbledonu najdete zde.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Lehečka - Medjedovič zítra 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič