Hlavní obsah

ČOV respektuje rozhodnutí tenistů. Ale nechápu, proč s tím přišli teď, diví se Doktor

Praha

Český olympijský výbor respektuje rozhodnutí tenistů Tomáše Berdycha a Karolíny Plíškové, kteří se kvůli obavám z nákazy virem zika rozhodli, že nebudou startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Šéf české mise Martin Doktor zároveň v tiskové zprávě uvedl, že je to překvapivý krok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf české mise Martin Doktor (vpravo) během přebírání a zkoušení kolekce pro olympiádu v Riu, vlevo pětibojař Jan Kuf.

Článek

"Nechápu, proč rozhodnutí sportovců přišlo teď, když se o riziku nákazy virem zika hovoří stále méně a méně," uvedl dvojnásobný olympijský vítěz Doktor v tiskové zprávě pro ČTK. "Podle našich informací nehrozí v Riu extrémní riziko nákazy virem zika. Všechny nominované sportovce i členy doprovodu ujišťuji, že děláme naprosté maximum pro to, abychom minimalizovali nebezpečí nákazy," dodal.

Osmý hráč světa Berdych byl prvním českým sportovcem, který oznámil, že kvůli obavám z viru na olympiádu nepojede; v prohlášení uvedl, že své rozhodnutí učinil z odpovědnosti vůči rodině. Plíšková ho večer následovala.

"Do tohoto okamžiku nemáme žádné oficiální informace ani od Světové zdravotnické organizace, ani od našeho ministerstva zdravotnictví o tom, že by se situace ohledně viru zika v Brazílii jakkoli zhoršila," uvedl Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu.

"Naopak čísla jsou daleko lepší, než byla v průběhu naší zimy. V době konání olympijských her je navíc v Brazílii zimní období, takže aktivita komárů, kteří virus přenášejí, je nižší. Vedle toho jsme přijali řadu preventivních opatření. Nicméně rozhodnutí sportovců musíme respektovat," řekl lékař.

Vezou repelenty

ČOV uvedl, že pro všechny sportovce i osoby doprovodu veze repelenty. Připraveny jsou odpařovače s látkami proti komárům a další opatření. Všichni olympionici a členové doprovodu, kteří se zúčastní her, budou také moci podstoupit po návratu do Česka díky rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR bezplatné zdravotní testy ve specializovaném pracovišti Zdravotního ústavu v Ostravě.

Doktor je v kontaktu s vedoucím tenisové výpravy do Ria Petrem Pálou a tenisový svaz zjišťuje, zda a jakým způsobem bude možné případně nominovat náhradníky. Konečnou nominaci odešle ČOV do Ria v pondělí 18. července.

Reklama