Hlavní obsah

Federer nepojede na olympijské hry, předčasně ukončil sezónu

Basilej

Bývalá světová tenisová jednička Roger Federer kvůli zdravotním problémům vynechá olympijské hry i zbytek sezóny. Brzy pětatřicetiletý Švýcar dnes oznámil, že potřebuje více času na rehabilitaci letos operovaného kolena, aby se mohl v roce 2017 vrátit v plné síle a pokračovat na okruhu ATP Tour ještě několik let.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Roger Federer v semifinále Wimbledonu.

Článek

"Po zvážení všech možností po konzultacích s lékaři a svým týmem jsem udělal velmi těžké rozhodnutí ukončit sezónu 2016, neboť po mé letošní operaci kolena potřebuju důkladnější rehabilitaci," napsal sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer na svém facebooku.

Aktuálně třetí hráč světového žebříčku tak končí sezónu bez jediného vyhraného titulu, což se mu stalo naposledy v roce 2000. Na grandslamech si Federer letos zahrál semifinále v Austrálii a ve Wimbledonu. Na Roland Garros nestartoval kvůli zranění zad a nyní vynechá i poslední letošní grandslam US Open.

Dal na doporučení lékařů

"Doktoři mi doporučili, že pokud chci hrát na ATP Tour bez zranění ještě pár let, což mám v úmyslu, tak bych měl dát svému kolenu a tělu pořádný čas na zotavení. Přijít o celý zbytek roku je těžké," napsal Federer.

Slavný Švýcar si poranil koleno koncem ledna v koupelně krátce po porážce s Novakem Djokovičem na Australian Open a podrobil se operaci. Na kurty se vrátil až v půlce dubna v Monte Carlu, ale v antukové části se mu i vinou bolavých zad nedařilo. Proto se odhlásil z French Open, čímž skončila jeho rekordní série 65 účastí na grandslamech.

Na trávě následně Federer absolvoval turnaje v Halle a ve Wimbledonu a pokaždé vypadl v semifinále. Právě v posledním utkání v Londýně, kde prohrál souboj o finále s Kanaďanem Milosem Raonicem, si basilejský rodák zřejmě zranění obnovil. V pátém setu si podvrkl kotník a upadl bolestivě právě na operované levé koleno, a i když zápas dokončil, po utkání se o stav kolene obával.

V Riu měl Federer zřejmě poslední reálnou šanci získat olympijské zlato ve dvouhře, což je jediný velký titul, na který nedosáhl. Ve sbírce má zlato z Pekingu 2008 ze čtyřhry se Stanem Wawrinkou, před čtyřmi roky v Londýně prohrál ve finále singlu s Andym Murraym.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články