Hlavní obsah

Plíšková - Gonzálezová 6:1, 7:5Plíšková jde dál, Šafářová končí. Allertová nenavázala na překvapivou výhru, vypadla i Siniaková

New York
Aktualizováno

Jen drobná komplikace a jde se dál. Česká tenistka Karolína Plíšková porazila ve druhém kole US Open Montserrat Gonzálezovou z Paraguaye 6:1 a 7:5. Zato Lucie Šafářová končí, když podlehla turnajové pětce Simoně Halepové 3:6 a 4:6. Denisa Allertová nenavázala na vítězství nad Anou Ivanovičovou a Švédce Johanně Larssonové podlehla 3:6, 1:6. Kateřina Siniaková nestačila na Francouzku Caroline Garciaovou a prohrála 6:4, 4:6 a 4:6.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Lucie Šafářová kouká na ukazatel skóre při utkání se Simonou Halepovou z Rumunska.

Článek
Fotogalerie

Karolíně Plíškové se zatím na grandslamových turnajích nedaří, ale soupeřka z kvalifikace, jíž patří až 192. místo v žebříčku WTA, pro ni nebyla vážnější překážkou v postupu. Druhý set byl vyrovnanější. Turnajová desítka se zadrhla za stavu 4:2. Paraguayka čtyřiadvacetileté Češce poprvé zápase prolomila servis a srovnala na 4:4. Poslední slovo však měla Plíšková, jež si ve dvanácté hře vypracovala při podání soupeřky první mečbol. Využila ho bekhendovým lobem, který Gonzálezová zvládla odvrátit jen do autu.

Aktuální česká jednička Plíšková je ve třetím kole US Open podruhé v kariéře.

"Bylo to docela dobré. V druhém setu nastaly menší komplikace, soupeřka se trošku zvedla, zahrála tam pár dobrých míčů. Jsem ráda, že jsem to zvládla. Počkala jsem si na svou šanci, kdy ona udělá pár chyb v gamu, kterých jsem využila. Je dobře, že jsem nemusela jít do třetího setu," řekla Radiožurnálu Plíšková.

Její soupeřka pro třetí kolo vzešla z maratonského zápasu, pátého nejdelšího v ženské dvouhře v historii US Open. Po třech hodinách a dvou minutách postoupila sedmnáctá nasazená Anastasia Pavljučenkovová z Ruska, jež zdolala 6:2, 4:6 a 7:6 Francouzku Kristinu Mladenovicovou.

Plíškové se proti Pavljučenkovové vždy dařilo. Ve třech vzájemných zápasech čtyřiadvacetiletá Plíšková ještě neztratila set a letos v Sydney o rok starší Rusku vyprovodila "kanárem". Plíšková bude usilovat o své první grandslamové osmifinále.

Bývalé finalistky Roland Garros Šafářová (2015) s Halepovou (2014) hrály pod zataženou střechou hlavního kurtu Arthura Ashe, neboť v New Yorku v úvodu dnešního programu pršelo.

Halepová šla zprvu do jasného vedení 3:0, Češka srovnala, ale favoritka nakonec vyhrála první set 6:3. Ve druhém dějství Šafářová prolomila servis protivnice, ta ale opět zabrala.

Sérii nezdarů nezastavila

Šafářové se proti Halepové moc nedaří. První vzájemný zápas s ní sice vyhrála, pak jí ale podlehla ve třech zápasech za sebou. A dnes sérii nezastavila. Enormně se dopouštěla nepřeností. Udělala 44 nevynucených chyb a zápas zakončila pátou dvojchybou.

Jistá na servisu ale nebyla ani jedna z hráček, z 19 gamů jich 11 skončilo brejkem. Šafářová po nevydařeném úvodu dokázala srovnat ze stavu 0:3, favorizovaná Halepová však získala další tři hry a tím i set. Vyrovnanou druhou sadu rozhodl desátý game, v němž čtyřiadvacetiletá Rumunka posedmé v zápase prolomila podání o pět let starší soupeřky a po hodině a půl ji porazila počtvrté za sebou.

"Měla jsem spoustu šancí, které jsem nevyužila. Ona je výborná v defenzivě, strašně míčů vrátí. Věděla jsem, že musím hrát agresivně, musím do toho chodit. Bohužel dneska těch chyb bylo víc, než by mělo být, abych ji porazila. A taky servis nefungoval tak, jak bych chtěla," posteskla si pro Radiožurnál Šafářová, jež udělala 44 nevynucených chyb a zápas zakončila pátou dvojchybou.

Allertová, 89. hráčka žebříčku a přemožitelka bývalé světové jedničky Ivanovičové, vedla marný boj s Larssonovou. První set prohrála 3:6, druhý 1:6. Celkem vše za rovnou hodinu. Češka tak proti žebříčkové favoritce nevyužila šanci pravděpodobně si zahrát ve 3. kole s aktuální jedničkou Serenou Williamsovou z USA.

Nad síly další české zástupkyně ve druhém kole Siniakové byla pětadvacátá nasazená Garciaová. Češka sice začala dobře a vyhrála první set, poté však už především díky většímu počtu vítězných úderů dominovala Francouzka.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 46 303 400 dolarů):
Ženy
Dvouhra - 2. kolo
Šafářová (ČR) - Halepová (5-Rum.) 3:6, 4:6
Kar. Plíšková (10-ČR) - Gonzálezová (Par.) 6:1, 7:5
Larssonová (Švéd.) - Allertová (ČR) 6:3, 6:1
Garciaová (25-Fr.) - Siniaková (ČR) 4:6, 6:4, 6:4
Ostatní výsledky US Open

Reklama