Hlavní obsah

Neznámý Šátral dozrává později. To je přece česká specialita, říká Šavrda

Marek BurkertSport.czPrávo

Na oficiální stránce US Open nemá ani fotku, přesto Jan Šátral na svém prvním grandslamu v životě získal příznivce. Ačkoli ve 2. kole podle očekávání podlehl dvanáctému hráči světa Francouzi Monfilsovi 5:7, 4:6 a 3:6, počínal si odvážně a sklízel potlesk.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Český tenista Jan Šátral při utkání s Gaëlem Monfilsem z Francie.

Článek

„Šance na postup je mizivá, o to víc může hrát Honza uvolněně," tvrdil před utkáním manažer I. ČLTK Vladislav Šavrda, který zná Šátrala dlouhá léta. Šestadvacetiletý tenista zažil v New Yorku dva týdny, o kterých nejspíš dlouho snil.

Když hrál kvalifikaci US Open loni, uhrál proti Švédovi etiopského původu Ymerovi jen tři gamy. Na začátku roku v Melbourne ale už trápil tři sety Radka Štěpánka a zápas rozhodně nezdobila přátelská atmosféra.

Do třetice se Šátral sítem tříkolové kvalifikace prorubal, když bez ztráty setu vyřadil Američana Eubankse, Australana Bartona i Nedovjesova z Kazachstánu. Už jen za tento kousek inkasoval přes 43 tisíc dolarů. Ale proč nevyužít losu, který byl tak příznivý?

Nervózní Šátral se sice dva sety trápil s Američanem McDonaldem, startujícím na divokou kartu, ale nakonec 406. hráče planety udolal v pěti setech a nadšeně slavil i s přítelkyní Denisou Allertovou.

Odměnou byl Šátralovi duel na obřím Arthur Ashe Stadiu, kam se vejde přes 23 tisíc diváků. Na zápas s Monfilsem jich sice přišlo výrazně míň, ale o zábavu bylo postaráno i díky dobře naladěnému Francouzovi, který věděl, že má navrch a dovolil si exhibiční kousky. Když ovšem Šátral doběhl jeho kraťas, Monfils si s českým soupeřem přátelsky plácl rukou.

„New York mě rozhodně nakopne, je to velká motivace něco dokázat," řekl pro mnohé zcela neznámý tenista, který na US Open získal prémii 77 188 dolarů (asi 1,8 miliónu korun).

„Honza má na to, aby byl v první stovce. A že je mu už 26? Lukáš Rosol nebo Tomáš Zíb také dozrávali později. To je přece česká specialita," potvrdil Šavrda.

Reklama