Hlavní obsah

Zůstanu věrná Češkám, říká Hradecká a těší se na další vzrušující finále

České tenistky hrají popáté za uplynulých šest let finále Fed Cupu a počtvrté v nominaci nechybí Lucie Hradecká. Solidní singlistka a elitní deblistka zasáhla do hry o titul dvakrát a podíl měla na triumfu v roce 2011.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tenistka Lucie Hradecká.

Článek

"Každé finále je vzrušující. Na kurtu se dostanu do euforie, atmosféra v hale a fanoušci mě dostanou do stavu, kdy moc nevnímám," řekla jednatřicetiletá Hradecká, která už se s týmem připravuje na víkendové finále ve Francii.

Poprvé se představila v boji o titul před pěti lety v Moskvě. Za nerozhodného stavu 2:2 nastoupila do rozhodující čtyřhry s Květou Peschkeovou. Svými důraznými údery přispěla k dvousetové výhře a k prvnímu českému titulu po 23 letech.

"Když se hrálo v Moskvě, tak jsme nevěděly, co bude. Bylo to takové první nadšení," vzpomínala Hradecká. Od roku 2011 byla ve finálovém kvartetu také o rok později a v roce 2014, kdy nastoupily s Andreou Hlaváčkovou už za rozhodnutého stavu.

I nyní by nejspíše zasála případně do čtyřhry, pokud by ji kapitán poslal na kurt. "Ta nervozita tam asi bude, ale budou převládat zkušenosti," řekla. Ať nastoupí, nebo ne, fedcupovou atmosféru má ráda. "Užívám si to. Nehraju sama za sebe, ale i za tým, za Českou republiku. Hodně kamarádů a přátel má pak radost," řekla.

Tentokrát má pro Hradeckou zvláštní nádech i dějiště utkání. Ve Štrasburku se dostala v letech 2009 a 2013 do finále dvouhry na turnaji okruhu WTA. "Když se řekne Štrasburk, tak mám jenom pozitivní a pěkné vzpomínky," podotkla s úsměvem.

Ve čtyřhře by případně hrála proti současným deblovým světovým dvojkám Caroline Garciaové s Kristinou Mladenovicovou. "Když je člověk dostane pod tlak, a my ty zbraně a rychlou hru na to máme, tak docela chybují. Ale bude to těžký, ony si určitě věří. Ale máme na to dostat je do jejich nekomfortní zóny," řekla Hradecká.

Čtyřhra by se ani nemusela hrát

Pokud ale české tenistky naplní papírové předpoklady, čtyřhra by se ani nemusela hrát. "Když to bude hotový dřív a pro nás, tak se bude aspoň dřív slavit," řekla hráčka pražského klubu I. ČLTK. "Péťa (Kvitová) je neskutečně rozjetá od olympiády a hraje výborně. Kája (Plíšková) hrála na Masters výborně. Budeme bojovat o každý bod, i když ony jsou také dobré singlistky a jednoduché to nebude," uvedla Hradecká.

Před cestou na finále se rozhodlo, že v příští sezóně nebude hrát čtyřhru s Andreou Hlaváčkovou. Rozešly se, jelikož má každá jiné priority. "Andy se chce soustředit na debla, já pořád myslím hlavně na dvouhru a bohužel nám nevyšel ten kalendář dohromady. Deblové páry se schází a rozchází," konstatovala Hradecká.

Nově se domluvila s Kateřinou Siniakovou, i když zvažovala i zahraniční partnerku. "Ale pak jsem se rozhodla, že zůstanu věrná Češkám. Ten rodný jazyk je vždycky lepší. I povahově jsme podobné, tak je pak lepší domluva," řekla Hradecká.

Sama neuvažuje, že by se věnovala pouze čtyřhře. "Já nikdy netrénovala vyloženě na debla, když je člověk schopen obstarat celý kurt, tak si s půlkou poradí," vysvětlila svůj postoj. Ráda by se ze současného 170. místa ve dvouhře vrátila do stovky. "Ještě líp do padesátky," řekla tenistka, jejímž maximem je 41. místo v žebříčku z roku 2011.

Jak dopadne finále letošního ročníku Fed Cupu mezi Francií a Českem?
Vyhraje Francie
7,5 %
Zvítězí Česko
92,5 %
Celkem hlasovalo 18613 čtenářů.

Reklama

Související témata: