Hlavní obsah

Po útočníkovi, který vážně zranil Kvitovou, se slehla zem. Policie prosí o pomoc

Jiří RůžičkaSport.czPrávo
Aktualizováno

Útočník, který v pondělí po osmé ráno přepadl dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou v jejím bytě v Prostějově, zmizel jako pára nad hrncem a policie po něm zatím marně pátrá. „Kriminalisté se samozřejmě velmi podrobně zabývají vyhodnocováním stop a poznatků získaných během ohledání místa činu, ale nové poznatky aktuálně nejsou," řekl ve středu mluvčí prostějovské policie František Kořínek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kriminalisté vycházejí z domu v Prostějově, kde bydlí Petra Kvitová.

Článek

Policejní mluvčí o přepadení Petry Kvitové

O případu se ve městě hovoří všude, nicméně policie je na každé slovíčko skoupá. „Není nic, co bych mohl sdělit nad rámec informací poskytnutých ve včerejších rozhovorech a tiskových zprávách," uvedl Kořínek.

Policejní mluvčí se ve středu dopoledne nechtěl k novinkám ve vyšetřování vyjadřovat. Neodpověděl ani na konkrétní otázku, jestli se přihlásil někdo ze svědků, nebo jestli policie získala poznatky třeba z policejní linky 158. „Rádi bychom informace poskytli už kvůli tomu, jak je případ sledovaný mezi lidmi zdaleka nejen v Prostějově, ale zatím nemáme co sdělit," uvedl Kořínek.

Poraněné šlachy i nervy

Kvitová byla v pondělí přepadena, když se zatím neznámý násilník dostal lstí až k ní do bytu. Údajně pod falešnou legendou, že je opravář či revisní technik elektrárenské nebo vodárenské společnosti. Při útoku Petru Kvitovou poranil na levé ruce, ve které tenistka při hře drží raketu. „Ještě v pondělí dopoledne byla Petra Kvitová ošetřena na traumatologickém oddělení prostějovské nemocnice kvůli řezným poraněním, poté byla propuštěna do domácího ošetření," uvedla mluvčí prostějovské nemocnice Radka Miloševská.

Poté byla šestadvacetiletá tenistka převezena do specializovaného pracoviště na chirurgii ruky ve Vysokém nad Jizerou a navečer zde absolvovala bezmála čtyřhodinovou operaci. Při ní jí lékaři sešili poraněné šlachy na všech prstech levé ruky a dva nervy.

Byt v přestavěné sladovně

Kolem domu, ve kterém Kvitová v Prostějově bydlí, zůstával v pondělí v podvečer klid. Jen lidé, kteří tudy procházejí z centra města směrem do sídliště Šárka, si ukazovali na vchodové dveře za brankou. Mnozí z nich do pondělní události ani netušili, kde světoznámá tenistka při působení ve městě bydlí.

Jde o bývalou sladovnu, předělanou na byty solidnější kategorie, nejde však o zářící luxus, či okaté rezidenční bydlení. V sousedství je nákupní středisko, střední škola, restaurace, kostel a malý parčík. Dům leží v blízkosti výpadovky z centra Prostějova do areálu s průmyslovou zónou. Většinu dne je ulice ucpaná automobily a autobusy, z nichž si teď lidé ukazují směr, kterým Kvitová bydlí. Z domu v úterý nevycházeli žádní sousedé a na dotaz, co ví o Kvitové kromě tenisu, řekl mladík z protější ulice, že ji snad někdy i s Lucií Šafářovou viděl v jednom nedalekém baru na Dolní ulici a kdysi v autě v centru města.

Zastání u fanoušků i štamgastů

Kruté chvilky, které má za sebou Petra Kvitová, těžce nesli jak její sportovní fanoušci, ale doslova jak na vlastní kůži je prožívali štamgasti v prostějovských hospodách, kde toto téma přebilo všechna ostatní. „Ještě, že je Petra silná a obratná, že to pro ni nedopadlo ještě hůře. Také to mohl škaredě odnést ten, co jí to udělal. Petra je od rány, kdyby ho propleskla, pamatoval by si to," překřikovali se chlapi nad rozpitými dvanáctkami v tradiční hospodě Beseda jen kousek od prostějovské radnice.

„Já myslím, že toho darebáka dostanou. Takových případů je moc. Vzpomínám, že u nás v Plumlově (městečko nedaleko Prostějova) před čtrnácti dny takhle obelstili nějakou seniorku," přidal v debatě jeden z hostů. „Ano, stávají se podobné případy," připustil mluvčí prostějovské policie František Kořínek, ale zdůraznil, že zmiňovaný případ nemá s událostí kolem Petry Kvitové jakoukoli souvislost.

Pomoci mohou záznamy z autokamer

Policie v Prostějově ve středu zopakovala výzvu ke spolupráci na objasnění okolností úterního přepadení. „K řádnému objasnění všech okolností případu nám mohou významně pomoci občané, kteří v úterý 20. prosince 2016 v době od 8 do 9 hodin procházeli, nebo projížděli okolím Jezdecké ulice v Prostějově a mohli by k případu podat jakoukoliv informaci. Pomoci nám mohou zejména majitelé či řidiči motorových vozidel, kteří mají ve vozidle umístěné záznamové zařízení, autokameru, a v uvedené době projížděli ulicemi Dolní, Jezdeckou, Ječmínkovou či Studentskou," sdělil ve středu odpoledne mluvčí prostějovské policie.

„Případné svědky, či řidiče projíždějících vozidel, žádáme, aby se co nejdříve přihlásili prostějovským kriminalistům buď osobně na adrese Újezd 12 Prostějov, případně na linku 158," dodal mluvčí.

„Z taktických důvodů nyní není možno s ohledem na probíhající šetření sdělit podrobnější informace. Pokud se objeví nové skutečnosti související s uvedeným případem, budeme o nich neprodleně informovat. Některé z plánovaných úkonů trestního řízení jsou závislé na aktuálním zdravotním stavu poškozené a souhlasu ošetřujících lékařů s jejich provedením," dodal Kořínek.

Reklama

Související témata: