Hlavní obsah

Po rychlovce cítí klid, pod novým koučem neprohrává. Tohle ale na centr nepatří, pravila Plíšková

První zápas lehce zvládla, byla to tenisová rychlovka, po hodince hry mohla Karolína Plíšková hodit za hlavu jakékoli pochybnosti či obavy ze vstupu do turnaje. V prvním kole Australian Open na centrkurtu vyřadila coby pátá nasazená Španělku Saru Sorribesovou 6:2 a 6:0. "První utkání jsou ošemetná, ale výhra mi dodá klid," uvedla loňská finalistka US Open po souboji se španělskou rivalkou.

Plíšková po 1. kole Australian OpenVideo: SNTV

 
Článek

Právě loňský neworský průlom při US Open může vnímat jako klíčový bod kariéry. V Austrálii se teď při grandslamovém turnaji poprvé může cítit jinak než kdykoli předtím. Mnohem lépe.

"Stokrát. Obava, že už musím přejít třetí kolo, je za mnou. Už vím, že jsem se (loni) do druhého týdne gradslamu dostala, a cítím se lépe," řekla rodačka z Loun, která před úspěchem na US Open neprošla na grandslamech sedmnáctkrát v řadě právě přes třetí kolo. New York pro ni ale znamenal zlom a potvrzení vzestupu. Nyní až na páté místo žebříčku.

Přesto byla před duelem na hlavním dvorci Roda Lavera nervózní, v útrobách stadiónu se zklidňovala muzikou. Pak přišlo hladké vítězství. "Pohoda, ale taková hra nepatří na centr," nepřeceňovala úspěch a hlavně svůj výkon Plíšková. Chybovala z forhendu a do hry dala jen polovinu z prvních servisů. "Musím se celkově zlepšit," pravila dále.

Sorribesovou přesto jasně přehrála. Nastřílela šest es, 26 vítězných míčů. "Pořád mám prostor ke zlepšení," tvrdila Plíšková ještě na dvorci.

Vstup do sezóny jí zatím vychází. Ovládla turnaj v Brisbane a zvládla první kolo Australian Open, pod vedením nového kouče Davida Kotyzy tak ještě neprohrála. "Prožívám pod ním vítězný start, takže je všechno pozitivní," řekla.

"Chci hrát agresivně a ničeho se nebát"

S bývalým trenérem Petry Kvitové se zjevně naladila na podobnou notu. "Věřím, že mi pomůže a zlepší moji hru ve všech směrech. Souhlasím s tím, co mi říká, a máme stejné cíle. Především chci hrát agresivně a ničeho se nebát," připomněla Plíšková.

Mluví se o ní jako o jedné z favoritek v Melbourne. "Jsou tady ale lepší hráčky než já," podotkla obezřetně.Jen zpovzdálí vnímá tipy odborníků. "Slyšela jsem, trošku je to znát, ale snažím se to nepouštět do hlavy. Nestarám se o to, neřeším to, protože se nechci dostávat pod tlak," řekla čtyřiadvacetiletá tenistka a se smíchem dodala: "Je pozitivní, že si to lidé myslí, že mám šanci. A bylo by horší, kdyby o mne nikdo v tomto smyslu nemluvil."

Ve druhém kole se utká s Ruskou Annou Blinkovovou (189. WTA), která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace.

Reklama

Související témata: