Hlavní obsah

Federer - Nadal 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3V úžasném dramatu předvedl Federer parádní obrat a slaví rekordní titul

Aktualizováno

Dějiny se přepisovaly včera, přepisují se i dnes. Roger Federer získal svůj osmnáctý grandslamový titul, když v dramatickém finále porazil Španěla Rafaela Nadala 3:2 na sety. Strhující podívanou nabídl hlavně rozhodující set, kdy pětatřicetiletý Federer předvedl neskutečný obrat z 1:3 na 6:3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Federer ovládl epickou bitvu s NadalemVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Fantastickou podívanou nabídlo finále tenisového Australian Open ve dvouhře mužů. V prvních čtyřech sadách nabídl souboj možná o něco méně dramatické okamžiky než třeba semifinále Nadal - Dimitrov.

Celé to ale vynahradil úžasný pátý set, ve kterém se Federerovi povedl fantastický obrat. Prohrával už 1:3, aby následující dva servisy Nadala dokázal vzít a nakonec, i přes dva  brejkbally Španěla, zápas dopodávat.

"Kdyby bylo v našem sportu možné remizovat, dneska bych s tebou hrozně rád remizoval Rafo," taková byla první slova staronového vítěze Australian Open při rozhovoru na kurtu. "Hlavně nekonči Rafo, děláš náš sport lepším", ocenil svého soupeře v další části svého projevu.

Poražený finalista Nadal nepůsobil přehnaně smutně, vědom si ohromného úspěchu, kterého po mnoha zdravotních problémech dosáhl. "Roger si dnes zasloužil vítězství o něco více než já. Nevadí, budu bojovat dál," prohlásil dojatý Nadal, který tradičně poděkoval všem, kteří na turnaji participují, a dokonce ocenil první grandslam sezóny za vůbec nejlépe organizovaný turnaj.

Když se novináři Federera před nedávnem ptali, kdo byl a je jeho největším rivalem, pak nemohl říci jiné jméno než Rafael Nadal. Možná by se čekala zdvořilejší odpověď od tenisového elegána, vždyť už tu byl Djokovič, Murray nebo ještě v začátcích Aggasi. Ale ne, právě s rodákem z Mallorky to vždy byly největší bitvy a už mnozí nedoufali, že se ještě někdy ve finálovém utkání na jednom z grandslamů střetnou.

Až v Melbourne v roce 2017 se všechno sešlo tak jak mělo. To nejdůležitější, oba jsou po dlouhých měsících zdraví. Oba dva dokázali načasovat formu právě včas na první vrchol sezóny. Výpadky favoritů už v prvním týdnu také nebyly určitě na škodu. V neposlední řadě také oba potvrdili neuvěřitelnou psychickou odolnost, když zvládli několik vypjatých okamžiků a dokázali zvítězit v pěti setech a to hned dvakrát.

Výhra na úvod rozlučkové sezóny

Smíšenou čtyřhru vyhrál americko-kolumbijský pár Abigail Spearsová, Juan-Sebastian Cabal. V celém finále si nenasazená dvojice prohrála jen jedno své podání a turnajové dvojky Sanju Mirzaovou a Ivana Dodiga porazila za 64 minut hladce 2:0.

Pětatřicetiletá Spearsová se tak na úvod sezony, kterou označila za svou rozlučkovou na WTA Tour, dočkala premiérového grandslamového titulu.

Deblová specialistka Spearsová uspěla ve finále grandslamu na třetí pokus, poté co v letech 2013 a 2014 prohrála zápasy o titul na US Open po boku Mexičana Santiaga Gonzáleze. S Cabalem hrála teprve druhý turnaj, loni na Roland Garros vypadli v prvním kole. Z prvního grandslamového triumfu se radoval také třicetiletý Kolumbijec.

Vítězství Spearsové s Cabalem potvrdilo "vzpouru" třicátníků na letošním Australian Open. Minimálně třicet let je totiž také všem čtyřem finalistům dvouhry. V sobotu zdolala pětatřicetiletá Serena Williamsová o rok starší sestru Venus, vyvrcholení mužského singlu zase obstará duel pětatřicetiletého Rogera Federera proti o pět let mladšímu Rafaelu Nadalovi.

Druzí nasazení Mirzaová s Dodigem prohráli i druhé společné finále, neuspěli už minulý rok na Roland Garros. Mirzaová má ve sbírce tři grandslamové tituly z mixu a tři z ženské čtyřhry, Dodig je deblovým šampionem z Paříže 2015.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 50 milionů australských dolarů):
Muži: Dvouhra - finále:
Federer (17-Švýc.) - Nadal (9-Šp.) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.
Smíšená čtyřhra - finále:
Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Mirzaová, Dodig (2-Indie/Chorv.) 6:2, 6:4.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík